Поскъпването на тока вдига бизнеса на протест в понеделник

При дефицит на предлагане, цените на борсата растат, отговарят от EVN

Известна шивашка фирма в Пловдив може да затвори врати заради рязкото поскъпване на електроенергията, която ползва. 

Тя се купува вече от свободния пазар, но внезапният скок е непосилен за крайната производсвена цена, казва собственикът Антон Кьосев.  

В понеделник, 14-януари  служители на фирмата ще протестират пред офиса на компанията доставчик.  Държавата трябва да се намеси и да ни подкрепи, настоява бизнесменът. Затова и протестът им ще завърши пред Областната управа.

В началото на тази година, Антон Кьосев е получил писмо – анекс към договора с доставчика на ток за неговото предприятие, в което го уведомяват, че от февруари цената се увеличава с 37%, заради възходящата промяна на борсовите цени. 

„Нашият проблем обаче е много сериозен, защото цялата ни стока е само за износ, като договорената цена е строго фиксирана и не  може да се променя през цялата година.  Това за фирмата означава 100 % фалит, тъй като увеличеният ток фатално надхвърля себестойността на продукта“, обяснява собственикът. 

„С една дума, ние сме първите, които виждаме, че фитила на бомбата е запален и затова ще търсим помощта на държавата да скъса този фитил, преди да е стигнал до бомбата. Това е целта на този протест.“

Донякъде, този проблем не е толкова страшен, поне за работещите на вътрешния пазар могат да вдигнат цените на стоките си и да се спасят. За обвързаните с такива договори за износ на определени цени обаче, става много страшно, твърди Антон Кьосев.  

„Трябва някой да ни отговори какво става, за да знаем какво е бъдещето, не можем да се оставим  на милостта на Съдбата. Аз имам 500 работници, към които съм задължен да се грижа за тяхната прехрана! Защо КЗК не извършва контрол над борсата за електроенергия, например?  В целия свят, когато на борсата се случи флуктуация над 8 процента „светва“ предупредителна лампа, а на 10 процента – борсата спира!  А при нас се допуска до 100 процента изменение на цените, което означава, че има някаква спекулативна ситуация и то безпричинно. Защото нищо не се е случило, за да нарасне цената на тока с такъв ръст от 37 %!“.  

Всички фирми плащат такса за „студен резрев“, поддържан от електроцентралите, който  се поддържа в случай на нужда, припомня Кьосев

„Аз не съм чул нито една от тези централи да е прибегнала до този „студен резерв“ когато се случи дефицит на тока.  Значи и тук има нещо гнило!“

Затова, бизнесменът, негови служители и други колеги от същия бранш в Пловдив излизат в понеделник на протест. 

От компанията доставчик  "EVN - Трейдинг" отговарят, че те просто са реагирали според ситуацията.  

"Ние също страдаме от тези трусове, никой доставчик не иска да рискува загуба на клиентите си. В момента обаче борсовите цени са такива и няма как да продаваме електроенергията под себестойността и", казва говорителят на дружеството Петър Костадинов.  

По думите му, засегнатият бизнесмен е предупреден за новите цени още през декември, за да има възможност да реагира по своя преценка.  Тъй като се оперира на свободен пазар, то всеки е свободен да си потърси друг доставчик, ако прецени за по-изгодно, допълва говорителят на "EVN - Трейдинг". 

"Когато има повече конкуренция е предлагане от производители, тогава борсовата цена на тока също ще бъде конкурентна. За съжаление, в момента явно ситуацията на енергийната борса не е такава. Производителите на електроенергия са само няколко държавни предприятия" - обобщи Петър Костадинов. 

Междувременно стана известно, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е разпоредила проверка, свързана с лицензионните дейности на трите електроразпределителни дружества. 

Инспекциите, съвместно с експерти на КЕВР и енергийното министерство, започват на 15 януари. 

Още от категорията

Интереси пречат на Здравната система да работи ефективно

Трудната задача е, как парите за здраве да стигнат, а пациентите и медиците да са доволни? Опитът е на управлуващите, а за възможностите да се реформира  Здравната сиситема говори Калоян Стайков, анализатор от Института за пазарна икономика. Секторът е доста чувствителен на промени.  Другият голям проблем са интересите, които не желаят, и..

публикувано на 22.03.19 в 16:23

ГЕРБ ще понесе огромни щети, ако не се раздели с Цветанов

Адвокат Михаил Екимджиев коментира пред Радио Пловдив вчерашното решение на ВКС да спре делото за Царска Бистрица и Апартамент гейт. ВКС спря делото за собствеността на "Царска Бистрица" и поиска Конституционният съд да разтълкува какви са правните последици от отменения от него през 1998-ма година Закон за национализация на имотите на царете..

публикувано на 22.03.19 в 16:22

Панаирът на кариерата среща IT и HR-фирми с млади висшисти

Панаирът на кариерата има две направления - среща на специалистите по човешки ресурси и професионален избор за студенти и млади хора, които търсят реализация. Подбрали сме фирми от IT сектора и индустрията от Пловдив, каза Йордан Ангелов, организатор на събитието в Международен панаир-Пловдив.  Той подчерта, че информационният сектор е..

публикувано на 22.03.19 в 12:24
Една от най-отровните риби в света - риба скорпион

Акули, мурени и отровни риби плуват в Природонаучния музей

Кметът Иван Тотев и директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров откриха новата зала с морски обитатели в музея в Световния ден на водата. В аквариумите с морска вода могат да се видят 5 вида дънни акули, 5 вида мурени, 3 вида скатове и 8 от най-отровните риби на света (риба жаба, риба скорпион, морски гоблин).  До края на..

публикувано на 22.03.19 в 12:13

Борисов има трудна задача коя лампа да светне за Цветанов

Практиката да вземеш имота на другия и да се „облажиш“, защото си във властта е практика, която започва от 1944 година и това е модел, който вече е променил ДНК-то на обществото. Така от години се създават псевдоелитите, които забогатяват във властта, каза социалният психолог проф. Антоанета Христова. Според нея скандалът с имотите на Цветан..

публикувано на 22.03.19 в 12:06