Поскъпването на тока вдига бизнеса на протест в понеделник

При дефицит на предлагане, цените на борсата растат, отговарят от EVN

Известна шивашка фирма в Пловдив може да затвори врати заради рязкото поскъпване на електроенергията, която ползва. 

Тя се купува вече от свободния пазар, но внезапният скок е непосилен за крайната производсвена цена, казва собственикът Антон Кьосев.  

В понеделник, 14-януари  служители на фирмата ще протестират пред офиса на компанията доставчик.  Държавата трябва да се намеси и да ни подкрепи, настоява бизнесменът. Затова и протестът им ще завърши пред Областната управа.

В началото на тази година, Антон Кьосев е получил писмо – анекс към договора с доставчика на ток за неговото предприятие, в което го уведомяват, че от февруари цената се увеличава с 37%, заради възходящата промяна на борсовите цени. 

„Нашият проблем обаче е много сериозен, защото цялата ни стока е само за износ, като договорената цена е строго фиксирана и не  може да се променя през цялата година.  Това за фирмата означава 100 % фалит, тъй като увеличеният ток фатално надхвърля себестойността на продукта“, обяснява собственикът. 

„С една дума, ние сме първите, които виждаме, че фитила на бомбата е запален и затова ще търсим помощта на държавата да скъса този фитил, преди да е стигнал до бомбата. Това е целта на този протест.“

Донякъде, този проблем не е толкова страшен, поне за работещите на вътрешния пазар могат да вдигнат цените на стоките си и да се спасят. За обвързаните с такива договори за износ на определени цени обаче, става много страшно, твърди Антон Кьосев.  

„Трябва някой да ни отговори какво става, за да знаем какво е бъдещето, не можем да се оставим  на милостта на Съдбата. Аз имам 500 работници, към които съм задължен да се грижа за тяхната прехрана! Защо КЗК не извършва контрол над борсата за електроенергия, например?  В целия свят, когато на борсата се случи флуктуация над 8 процента „светва“ предупредителна лампа, а на 10 процента – борсата спира!  А при нас се допуска до 100 процента изменение на цените, което означава, че има някаква спекулативна ситуация и то безпричинно. Защото нищо не се е случило, за да нарасне цената на тока с такъв ръст от 37 %!“.  

Всички фирми плащат такса за „студен резрев“, поддържан от електроцентралите, който  се поддържа в случай на нужда, припомня Кьосев

„Аз не съм чул нито една от тези централи да е прибегнала до този „студен резерв“ когато се случи дефицит на тока.  Значи и тук има нещо гнило!“

Затова, бизнесменът, негови служители и други колеги от същия бранш в Пловдив излизат в понеделник на протест. 

От компанията доставчик  "EVN - Трейдинг" отговарят, че те просто са реагирали според ситуацията.  

"Ние също страдаме от тези трусове, никой доставчик не иска да рискува загуба на клиентите си. В момента обаче борсовите цени са такива и няма как да продаваме електроенергията под себестойността и", казва говорителят на дружеството Петър Костадинов.  

По думите му, засегнатият бизнесмен е предупреден за новите цени още през декември, за да има възможност да реагира по своя преценка.  Тъй като се оперира на свободен пазар, то всеки е свободен да си потърси друг доставчик, ако прецени за по-изгодно, допълва говорителят на "EVN - Трейдинг". 

"Когато има повече конкуренция е предлагане от производители, тогава борсовата цена на тока също ще бъде конкурентна. За съжаление, в момента явно ситуацията на енергийната борса не е такава. Производителите на електроенергия са само няколко държавни предприятия" - обобщи Петър Костадинов. 

Междувременно стана известно, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е разпоредила проверка, свързана с лицензионните дейности на трите електроразпределителни дружества. 

Инспекциите, съвместно с експерти на КЕВР и енергийното министерство, започват на 15 януари. 

Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56