РЕКЛАМА

Поскъпването на тока вдига бизнеса на протест в понеделник

При дефицит на предлагане, цените на борсата растат, отговарят от EVN

Известна шивашка фирма в Пловдив може да затвори врати заради рязкото поскъпване на електроенергията, която ползва. 

Тя се купува вече от свободния пазар, но внезапният скок е непосилен за крайната производсвена цена, казва собственикът Антон Кьосев.  

В понеделник, 14-януари  служители на фирмата ще протестират пред офиса на компанията доставчик.  Държавата трябва да се намеси и да ни подкрепи, настоява бизнесменът. Затова и протестът им ще завърши пред Областната управа.

В началото на тази година, Антон Кьосев е получил писмо – анекс към договора с доставчика на ток за неговото предприятие, в което го уведомяват, че от февруари цената се увеличава с 37%, заради възходящата промяна на борсовите цени. 

„Нашият проблем обаче е много сериозен, защото цялата ни стока е само за износ, като договорената цена е строго фиксирана и не  може да се променя през цялата година.  Това за фирмата означава 100 % фалит, тъй като увеличеният ток фатално надхвърля себестойността на продукта“, обяснява собственикът. 

„С една дума, ние сме първите, които виждаме, че фитила на бомбата е запален и затова ще търсим помощта на държавата да скъса този фитил, преди да е стигнал до бомбата. Това е целта на този протест.“

Донякъде, този проблем не е толкова страшен, поне за работещите на вътрешния пазар могат да вдигнат цените на стоките си и да се спасят. За обвързаните с такива договори за износ на определени цени обаче, става много страшно, твърди Антон Кьосев.  

„Трябва някой да ни отговори какво става, за да знаем какво е бъдещето, не можем да се оставим  на милостта на Съдбата. Аз имам 500 работници, към които съм задължен да се грижа за тяхната прехрана! Защо КЗК не извършва контрол над борсата за електроенергия, например?  В целия свят, когато на борсата се случи флуктуация над 8 процента „светва“ предупредителна лампа, а на 10 процента – борсата спира!  А при нас се допуска до 100 процента изменение на цените, което означава, че има някаква спекулативна ситуация и то безпричинно. Защото нищо не се е случило, за да нарасне цената на тока с такъв ръст от 37 %!“.  

Всички фирми плащат такса за „студен резрев“, поддържан от електроцентралите, който  се поддържа в случай на нужда, припомня Кьосев

„Аз не съм чул нито една от тези централи да е прибегнала до този „студен резерв“ когато се случи дефицит на тока.  Значи и тук има нещо гнило!“

Затова, бизнесменът, негови служители и други колеги от същия бранш в Пловдив излизат в понеделник на протест. 

От компанията доставчик  "EVN - Трейдинг" отговарят, че те просто са реагирали според ситуацията.  

"Ние също страдаме от тези трусове, никой доставчик не иска да рискува загуба на клиентите си. В момента обаче борсовите цени са такива и няма как да продаваме електроенергията под себестойността и", казва говорителят на дружеството Петър Костадинов.  

По думите му, засегнатият бизнесмен е предупреден за новите цени още през декември, за да има възможност да реагира по своя преценка.  Тъй като се оперира на свободен пазар, то всеки е свободен да си потърси друг доставчик, ако прецени за по-изгодно, допълва говорителят на "EVN - Трейдинг". 

"Когато има повече конкуренция е предлагане от производители, тогава борсовата цена на тока също ще бъде конкурентна. За съжаление, в момента явно ситуацията на енергийната борса не е такава. Производителите на електроенергия са само няколко държавни предприятия" - обобщи Петър Костадинов. 

Междувременно стана известно, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е разпоредила проверка, свързана с лицензионните дейности на трите електроразпределителни дружества. 

Инспекциите, съвместно с експерти на КЕВР и енергийното министерство, започват на 15 януари. 

Още от категорията

Забравете за Миг-29 и Су-25

Забравете за самолетите Миг 29 и Су 25. Те са несъвместими в рамките на НАТО и не могат да се използват при операции по чл. 5/ всяка атака срещу страна от военния съюз се смята за атака срещу общността /.  Сигурността и отбраната на България се гарантира по член 5 и това, че ще имаме 8 самолета всъщност ни прави свързани със страни, които имат..

публикувано на 18.01.19 в 16:46

Пловдив има шанс да се превърне в световна столица на културата

Пловдив е фантастичен град. Не ми е ясно – защо трябва да плюеш един град, който е толкова стар и красив. А той е променен. Централният площад може и да е разкопан, но Пеещите фонтани работят. Каквото и да се случва по булевардите – малките улички са пълни, хората влизат в галериите, всеки ден има концерти и събития...

публикувано на 18.01.19 в 16:07

Проектът "Порастваме заедно" ще се изпълнява до 2020 г. в Пловдив

Проектът „ Порастваме заедно “ на стойност 88 000 лева започва да се изпълнява в Пловдив. Той ще е пряко насочен към 29 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Целта е да създават устойчиви решения за преодоляване на проблема свързан със социалната и трудова интеграция на децата настанени..

публикувано на 18.01.19 в 14:29
Светозар Гледачев

Събуждането на "спящите" акции - много ползи и един риск

Държавата планира да изземе акциите от масовата приватизация, които не се управляват и даже не са потърсени от собствениците им и да ги вложи в Сребърния фонд.  Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира, че мярката, която предлага финансовото министерство е добра и за собствениците на т. нар. "спящи" акции, и за фондовия пазар у нас. Според..

публикувано на 18.01.19 в 10:59

Поне едно наум за социологически данни в деня на вота

Политиците не се умориха да променят правила преди избори. Питам се защо  и още нещо - каква полза очакват политиците, ако се разреши публикуването на социологически данни в деня за размисъл и по време на вота. С такива въпроси социологът Първан Симеонов коментира от предложението за промяна на Изборния кодекс. По думите му винаги има резон в даването..

публикувано на 18.01.19 в 10:24

Великобритания е в ситуация "квадратурата на кръга"

Най - голямата интрига пред британската и пред европейската политика след историческа загуба в парламента.  Така политологът проф. Анна Кръстева нарече решението на британския парламент от вторник да отхвърли споразумението на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз (Брекзит).  Това е историческа загуба , каквато британската..

публикувано на 17.01.19 в 15:27

Архитекти срещу динозаври в борба за зала "Лотос"

Преди да се превърне в пещера с динозаври и да отвори врати с това си предназначение, зала "Лотос" става арена на сблъсък между архитектите в града и ръковдствата на общината и Природонаучния музей.  От пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България, както  и от Съюза на архитектите, настояват с декларация кръглата зала между Дома на..

публикувано на 17.01.19 в 15:16