Бивши и настоящи военни протестират във Войводиново

7
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

За пета поредна вечер във Войводиново се проведе протест срещу двамата роми, пребили командоса Валентин Димов.  

Над 200 души се събраха на площада в центъра на селото. Много от протестиращите носят сини военни барети и национални знамена и скандират „Българи, юнаци“ и „Искаме справедливост“. Към местните хора и военнослужещите се присъединиха и около 50 футболни фенове.  

Протестиращите подчертават, че нямат политически мотиви. 

Протестът започна с химна на България и падане на колене в памет на всички загинали за свободата на България, а след това местните свещеници изпяха "За многая лета". Заедно с националното знаме и бойни флагове на военни формирования и военно-патриотични организации, на площада бяха изнесени и църковните хоругви.

Протестът се охраняваше от полиция и жандармерия. До ескалация на напрежението не се стигна и протестът протече спокойно. 

Хората настояваха законите да се спазват от всички граждани на страната и изразиха подкрепата си към близките на пострадалия от ромите военен.  

На специална трибуна призив отправи бившият командир на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков, който по-рано призова военните да подкрепят протеста. Тук сме бивши и настоящи колеги на Димов, за да изразим своята подкрепа на семейството му, а на жителите на Войводиново да вдъхнем кураж, каза о.р. ген. Димитър Шивиков. Той призова местните да намерят сили и да продължат да живеят в спокойствие и разбирателство. Ние не сме тук, за да подстрекаваме към етническо напрежение, каза още Шивиков.  

По-рано през деня бяха съборени още пет незаконни постройки в ромската махала на селото. Голяма част от паянтовите къщи вече са бутнати, а ромите са изнесли покъщнината си, някои дори са си купили къщи, каза кметът на селото Димитър Тосев. 

Галерия

Още от категорията

Започва ремонт на три виадукта на магистрала "Тракия"

Започват ремонтите на три виадукта на магистрала "Тракия". От днес на 13-ти, 15-ти и 20 –ти километър в посока Пловдив мостовите съоръжение ще се обновяват  основно. Ремонтните работи ще са в платното за Бургас затова движението в тези участъци ще се осъществява двупосочно в платното за София .  Виадуктите не са обновявани основно от..

публикувано на 25.03.19 в 08:43

Внасят нова подписка в защита на парка в Кършияка

Очаква се нова гражданска подписка да бъде внесена в общината от представители на инициативния комитет на протестиращите за запазването на парка зад  хотел „Санкт Петербург“ в район „Северен“.  Над 200 човека се подписаха само за няколко часа вчера, след като недоволни граждани се събраха отново на спорния терен. Те бяха запознати с исканията на..

публикувано на 25.03.19 в 07:22

Първа копка на кръговото на пътя Пловдив - Карлово между Строево и Труд

Днес ще бъде направена първа копка за изграждането на кръгово кръстовище на пътя Пловдив - Карлово при селата Строево и Труд . Това е един от най - опасните участъци на главния път и на това кръстовище често стават катастрофи.  Първата копка ще бъде направена от кмета на  община „Марица“ Димитър Иванов и представители на държавната..

публикувано на 25.03.19 в 06:58

Днес е Благовещение

Православната църква чества днес Благовещение . Празникът е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. В християнската традиция денят се почита като празник на майката. Според Библията на този ден Архангел..

публикувано на 25.03.19 в 05:43

Готов е графикът за прием на първолаци в общинските училища

Готов е графикът за прием в първи клас за следващата учебна година в общинските училища на Пловдив.  Първото класиране ще бъде проведено на 5 юни, а свободните места за него ще бъдат публикувани в електронната система на училищата до 15 април. Предвижда се след тази дата да започне подаването онлайн в електронната система на заявления за участие в..

публикувано на 24.03.19 в 16:23