Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият проблем с отсъстващите учиници са техните родители!

РУО ще намери училища за децата, чийто семейства се изселиха от Войводиново

Училищни директори от Пловдивско настояват за по - твърди мерки на държавата към родителите, чиито деца не ходят на училище

Има информация за 14 деца до 16-годишна възраст, чиито родители са се изселили от Войводиново. Една част от тях са дошли в Пловдив, други са отишли в Стара Загора. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието в Пловдив Иванка Киркова. 

Тя посочи, че представители на всички компетентни служби вече работят на място, включително разговарят с родителите, за да бъде намерено подходящото училище на всяко едно дете.

Чуйте в звуковия файл какво каза още по „казуса Войводиново“ Иванка Киркова.

Киркова, заедно със заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, участваха в работна среща с над 50 директори от региона за мерките за обхват и задържане в образованието на учениците от малцинствата. 

Домакин на срещата бе пловдивският областен управител Здравко Димитров. На дискусията присъстваха също директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков и заместник областният управител Петър Петров.

Приобщаването на малцинствата в образованието продължава да е сериозно предизвикателство за страната ни, отчитат българските институции. 

На 8-ми юни миналата година с постановление №100 на правителството се задейства постоянен Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на деца и ученици в образователната система. Най – голямо е вниманието към тези, за които има риск от отпадане или пък преждевременно са я напуснали. Пилотно системата тръгна най-напред в Пловдив. 

Отсътващите от клас са основно деца от малцинствата, а процентът им продължава да е висок - средно 33 %, но проверки са констатирали до 70 % отсътващи от училище.

За почти куриозен случай съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова. Проверка, извършена на 16 януари в единствената паралелка за вечерно обучение в Пловдивска област - 12 клас, констатира 96 % отсъстващи от общо записани 21 ученици.

За ежедневни трудности по осигуряването на учениците в клас съобщи и Георги Тричков, директор на Основно училище „Отец Паисий“ в карловското село Песнопой. По думите му, всяка сутрин група от дежурни учители обхожда близките села, за да осигури присъствието на децата в клас. Необходимо е родителите да се включат активно в това, а не учителите да събират децата, категоричен е Тричков. 

Работата с родителите е най – трудна, призна и директорката на ОУ „Пенчо Славейков“ в Пловдив Екатерина Делинова.

Колегата й - директорът на средно училище „Найден Геров“ в Пловдив Емил Начев, предложи да се помисли върху предложението на вицепремиера Дончев да се криминализира неходенето на училище и родителите да носят наказателна отговорност за това

Необходими са много по - големи по обхват и по - твърди мерки от страна на държавата, категорични са училищните директори. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27