Днес БНР отбелязва 90 години от първото радио излъчване в България и 84 години от основаването си

"Алтер его" с номинация за награда "Сирак Скитник" на БНР

Всички регионални радиостанции са номинирани за Голямата награда „Сирак Скитник”

| обновено на 25.01.19 в 16:20
Автор:

Предаването за хумор, сатира и литература "Алтер его" на Радио Пловдив с водещ Петър Краевски ще се бори за една от годишните награди на БНР "Сирак Скитник". 

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. 

Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

"Алтер его" е номинирано в категоията "За радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година".

„Алтер его” е предаване на Радио Пловдив, в което си дават среща две същности на един радио водещ. 

В ефир „разговарят”, „спорят” или просто се шегуват един с друг  двете крайности на Петър Краевски – егото на сериозния човек и неговото второ „Аз” – сатирикът, който винаги търси контрапункта в ситуациите от нашето ежедневие. 

Тук са и авторът на едно предаване, и водещият, който не винаги е съгласен с идеите на сценариста. А защо не и поетичната душа, която оцелява под ироничните откоси на един хуморист. 

От всичко това следва, че „Алтер его” има културно-сатиричен профил и в него се говори сериозно за веселите неща и весело за сериозните неща

Петър Краевски, а и неговото алтер его Краю Петровски, „залагат” смело на литературните сатирични жанрове и тяхната радио адаптация. В рамките на радио шоуто звучат авторски афоризми, епиграми, хумористични стихове, лирични отклонения, сатирични, пародии и скечове.

Наред с нетрадиционния седмичен обзор и актуалните коментари на водещия, гостуват известни поети, писатели, сатирици, хумористи, бардове – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Слушайте това предаване, в което няма да се предаваме – всяка събота между 15.00 и 16.00 часа, както и в неделя от 6.00.

„Алтер его” – две в едно!

С оглед на дейността на Българското национално радио като обществена електронна медия, наградите "Сирак Скитник" са обособени в три категории:

Голямата награда „Сирак Скитник” - за значим принос в развитието на Българското национално радио.

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – ЕКИП „НОВИНИ“

2. Номинация на РРС Благоевград - Музикално-продуцентският комплекс с ръководител д-р Маргарит Русев

3. Номинация на РРС Бургас – Подкрепя номинацията на РРС Варна наградата да бъде присъдена колективно на Регионалните радиостанции на БНР

4. Номинация на РРС Варна – да бъде присъдена колективно на Регионалните радиостанции на БНР – Радио Благоевград, Радио Бургас, Радио Варна, Радио Видин, Радио Кърджали, Радио Пловдив, Радио София, Радио Стара Загора и Радио Шумен/ по азбучен ред

5. Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ - Симфоничен оркестър на Българското национално радио

6. Номинация на Главна редакция „Радио България“ – За отразяването в чуждоезиковите сайтове на Радио България събитията от календара на Българското европредседателство

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година;

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – Марта Младенова, репортер

2. Номинация на РРС Благоевград – Райна Ванчева

3. Номинация на РРС Бургас – Мариян Иванов

4. Номинация на РРС Варна – Кристиян Росенов Неделчев

6. Номинация на РРС Видин – Цветомир Цветанов

4. Номинация на Радио България – Десислава Семковска

Награда за радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – „МАГИЯТА НА ТЕАТЪРА“ в предаването „НОЩЕН ХОРИЗОНТ“ с автори Пламена Бачийска и Георги Бангиев

2. Номинация на програма „Христо Ботев“ – ЕКИП „Драматургични форми“ във връзка с 80-годишнината му и значителния му принос в изграждането и налагането на БНР като обществена медия с най-значим принос в културния живот на страната

3. Номинация на програма „Радио София“ – предаването „Моят разказ за доброто“

4. Номинация на РРС Благоевград – предаването „Изгрей зора“

5. Номинация на РРС Бургас - „На море с БНР“ на двете регионални радиостанции в Бургас и Варна

6. Номинация на РРС Варна – поредицата исторически предавания под общото заглавие „Неизвестно за известното“

7. Номинация на РРС Пловдив – радиопредаване –„Алтер его“

8. Номинация на РРС Шумен – музикалното предаване „Фул Макс“

9. Номинация на Радио България – ПРЕДАВАНИЯ НА ТУРСКИ ЕЗИК

ПРОГРАМНИЯТ СЪВЕТ НА БНР предлага да бъде отбелязана цялостната дейност, заслугите и паметта на нашия дългогодишен колега и ръководител в БНР Георги Василски.

Георги Василски е доказано име в Българското национално радио с близо 40-годишен стаж първоначално в програма ,.Хоризонт”, а след това в програма „Христо Ботев”. Работи като редактор, зам.-главен редактор, главен редактор, директор на програма, главен секретар на БНР, като кореспондент в Букурещ за Румъния и Молдова, съдейства активно на българските общности в двете страни при поддръжката на местни медии, издаване и снабдяване с литература на български език.

Като директор на програма „Христо Ботев“ Георги Василски направи програмата 24-часова, създаде нощен и съботно-неделен блок, множество нови предавания — на социална тематика, първото етническо предаване в националния ефир, предавания за земеделците, инициатор е за осъществяване на множество предавания от малки и големи селища, които популяризират продукцията на БНР и утвърждават авторитета му в национален мащаб. Негова е идеята за рубриката „300 секунди”, в която като журналист показва модерно аналитично мислене и талантливо публицистично перо.

Георги Василски е автор на редица документални студии и на пиеси, излъчени в ефира на програма „Христо Ботев", в „Радиотеатъра” и в предаванията на редакция „Хумор и сатира”.

Автор е на книгите „Новото време”, „Палачите обичат тихо”, „За един рекорд“, „Луканов, убиецът и другите“, „Празникът е тъжна работа".

Георги Василски ни напусна на 21 септември 2018 година, като главен редактор на националната програма „Христо Ботев”.

Заради високия професионализъм, иновативен дух, организационни умения, ярко творческо и журналистическо присъствие и отдаденост към каузата БНР Георги Василски е отличаван с творчески награди и два пъти беше номиниран за голямата награда „Сирак Скитник”.


Още от категорията

"Тракийско трио" с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

"Тракийско трио" ще свири на 22 април, понеделник, в Първо студио на Радио Пловдив. Началото на концерта, който е част от програмата на "Камерна сцена Пловдив", е в 19.00 часа. "Тракийско трио” е формирано по идея на гръцкия композитор Димитрис Свинтридис, който е член на съюза на „Гръцките композитори”.  Свинтридис е създател на над 80..

публикувано на 12.04.19 в 15:56

Изложба дърворезба на Илиян Иванов в Културния център на Радио Пловдив

"В търсене на форма" - така се нарича изложбата на дърворезба, която Илиян Иванов представя в Културния център на Радио Пловдив. Откриването на експозицията е на 04 април от 18.00 часа.  Илиян Иванов е завършил скоро Художествената академия със специалност „Резба“ и има участия в няколко скулптурни симпозиума, награди и изграден иконостас.  "В..

публикувано на 03.04.19 в 11:12

"Срещите" посрещат гости за 20-ия си рожден ден" в Радио Пловдив

Публицистичното предаване "Срещите" ще отбележи своята 20-та годишнина в ефира на Радио Пловдив. "20 години с въпросите, на които никой не е дал един единствен отговор: Кои сме? Откъде идваме? Накъде отиваме? Какво съм аз?  Важното е да  питаме, защото "Истината ще ви направи свободни", казва водещата на "Срещите" Людмила Сугарева. Тя..

обновено на 21.03.19 в 07:10

Изидор Рудник идва със своя младежки Биг бенд в Първо студио Радио Пловдив

Американският тромбонист, диригент и композитор Изидор Рудник ще свири и дирижира в Първо студио на Радио Пловдив с Биг бенд "Кларк Монтесьори хай скул". Концертът е част от програмата на "Камерна сцена" - Пловдив и ще събере почитателите на джаза на 20 март, сряда, в часа.  В своята дългогодишна кариера проф. Рудник ръководи джаз академии в..

публикувано на 11.03.19 в 10:28

Премиера на "Накъде тече реката" в Културния център на Радио Пловдив

Новата книга на Чавдар Ценов "Накъде тече реката" ще бъде представена в Културния центъра на Радио Пловдив. Премиерата е на 11 март, понеделник, от 18.00 часа в Първо студио.  Изданието е на ИК "Жанет 45", а за автора и книгата ще говорят проф. Клео Протохристова  и доц. Борис Минков. За автора Чавдар Ценов е завършил френска гимназия и..

обновено на 11.03.19 в 06:37