Днес БНР отбелязва 90 години от първото радио излъчване в България и 84 години от основаването си

"Алтер его" с номинация за награда "Сирак Скитник" на БНР

Всички регионални радиостанции са номинирани за Голямата награда „Сирак Скитник”

| обновено на 25.01.19 в 16:20
Автор:

Предаването за хумор, сатира и литература "Алтер его" на Радио Пловдив с водещ Петър Краевски ще се бори за една от годишните награди на БНР "Сирак Скитник". 

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. 

Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

"Алтер его" е номинирано в категоията "За радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година".

„Алтер его” е предаване на Радио Пловдив, в което си дават среща две същности на един радио водещ. 

В ефир „разговарят”, „спорят” или просто се шегуват един с друг  двете крайности на Петър Краевски – егото на сериозния човек и неговото второ „Аз” – сатирикът, който винаги търси контрапункта в ситуациите от нашето ежедневие. 

Тук са и авторът на едно предаване, и водещият, който не винаги е съгласен с идеите на сценариста. А защо не и поетичната душа, която оцелява под ироничните откоси на един хуморист. 

От всичко това следва, че „Алтер его” има културно-сатиричен профил и в него се говори сериозно за веселите неща и весело за сериозните неща

Петър Краевски, а и неговото алтер его Краю Петровски, „залагат” смело на литературните сатирични жанрове и тяхната радио адаптация. В рамките на радио шоуто звучат авторски афоризми, епиграми, хумористични стихове, лирични отклонения, сатирични, пародии и скечове.

Наред с нетрадиционния седмичен обзор и актуалните коментари на водещия, гостуват известни поети, писатели, сатирици, хумористи, бардове – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Слушайте това предаване, в което няма да се предаваме – всяка събота между 15.00 и 16.00 часа, както и в неделя от 6.00.

„Алтер его” – две в едно!

С оглед на дейността на Българското национално радио като обществена електронна медия, наградите "Сирак Скитник" са обособени в три категории:

Голямата награда „Сирак Скитник” - за значим принос в развитието на Българското национално радио.

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – ЕКИП „НОВИНИ“

2. Номинация на РРС Благоевград - Музикално-продуцентският комплекс с ръководител д-р Маргарит Русев

3. Номинация на РРС Бургас – Подкрепя номинацията на РРС Варна наградата да бъде присъдена колективно на Регионалните радиостанции на БНР

4. Номинация на РРС Варна – да бъде присъдена колективно на Регионалните радиостанции на БНР – Радио Благоевград, Радио Бургас, Радио Варна, Радио Видин, Радио Кърджали, Радио Пловдив, Радио София, Радио Стара Загора и Радио Шумен/ по азбучен ред

5. Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ - Симфоничен оркестър на Българското национално радио

6. Номинация на Главна редакция „Радио България“ – За отразяването в чуждоезиковите сайтове на Радио България събитията от календара на Българското европредседателство

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година;

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – Марта Младенова, репортер

2. Номинация на РРС Благоевград – Райна Ванчева

3. Номинация на РРС Бургас – Мариян Иванов

4. Номинация на РРС Варна – Кристиян Росенов Неделчев

6. Номинация на РРС Видин – Цветомир Цветанов

4. Номинация на Радио България – Десислава Семковска

Награда за радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – „МАГИЯТА НА ТЕАТЪРА“ в предаването „НОЩЕН ХОРИЗОНТ“ с автори Пламена Бачийска и Георги Бангиев

2. Номинация на програма „Христо Ботев“ – ЕКИП „Драматургични форми“ във връзка с 80-годишнината му и значителния му принос в изграждането и налагането на БНР като обществена медия с най-значим принос в културния живот на страната

3. Номинация на програма „Радио София“ – предаването „Моят разказ за доброто“

4. Номинация на РРС Благоевград – предаването „Изгрей зора“

5. Номинация на РРС Бургас - „На море с БНР“ на двете регионални радиостанции в Бургас и Варна

6. Номинация на РРС Варна – поредицата исторически предавания под общото заглавие „Неизвестно за известното“

7. Номинация на РРС Пловдив – радиопредаване –„Алтер его“

8. Номинация на РРС Шумен – музикалното предаване „Фул Макс“

9. Номинация на Радио България – ПРЕДАВАНИЯ НА ТУРСКИ ЕЗИК

ПРОГРАМНИЯТ СЪВЕТ НА БНР предлага да бъде отбелязана цялостната дейност, заслугите и паметта на нашия дългогодишен колега и ръководител в БНР Георги Василски.

Георги Василски е доказано име в Българското национално радио с близо 40-годишен стаж първоначално в програма ,.Хоризонт”, а след това в програма „Христо Ботев”. Работи като редактор, зам.-главен редактор, главен редактор, директор на програма, главен секретар на БНР, като кореспондент в Букурещ за Румъния и Молдова, съдейства активно на българските общности в двете страни при поддръжката на местни медии, издаване и снабдяване с литература на български език.

Като директор на програма „Христо Ботев“ Георги Василски направи програмата 24-часова, създаде нощен и съботно-неделен блок, множество нови предавания — на социална тематика, първото етническо предаване в националния ефир, предавания за земеделците, инициатор е за осъществяване на множество предавания от малки и големи селища, които популяризират продукцията на БНР и утвърждават авторитета му в национален мащаб. Негова е идеята за рубриката „300 секунди”, в която като журналист показва модерно аналитично мислене и талантливо публицистично перо.

Георги Василски е автор на редица документални студии и на пиеси, излъчени в ефира на програма „Христо Ботев", в „Радиотеатъра” и в предаванията на редакция „Хумор и сатира”.

Автор е на книгите „Новото време”, „Палачите обичат тихо”, „За един рекорд“, „Луканов, убиецът и другите“, „Празникът е тъжна работа".

Георги Василски ни напусна на 21 септември 2018 година, като главен редактор на националната програма „Христо Ботев”.

Заради високия професионализъм, иновативен дух, организационни умения, ярко творческо и журналистическо присъствие и отдаденост към каузата БНР Георги Василски е отличаван с творчески награди и два пъти беше номиниран за голямата награда „Сирак Скитник”.


Още от категорията

Живко Петров представя "ТЕN" в Първо студио на Радио Пловдив

Новият солов албум на Живко Петров "ТЕN" ще бъде представен в Първо студио на Радио Пловдив в рамките на "Камерна сцена Пловдив". Концертът на талантливия джаз пианист е на 30 октомври, сряда, в 19.00 часа и ще бъде излъчван и на фейсбук страницата на Радио Пловдив.  Четири години след дебютния си соло пиано албум "After 4" Живко Петров издаде втория си..

публикувано на 21.10.19 в 16:07

Ari Hoenig за първи път на БГ сцена в Радио Пловдив, излъчваме концерта on line

Един от топ барабанистите на планетата пристига от Ню Йорк  за няколко концерта на Балканите. Той, заедно с Lakis Tzimkas – бас  и Jiannis Pavlidis – китара ще свирят в Първо студио на Радио Пловдив на 16 октомври 2019 година, от 19.00 часа. Концертът е в рамките на инициативата "Камерна сцена Пловдив".  Този концерт ще излъчим on line и на фейсбук..

публикувано на 25.09.19 в 10:29

"Сцена на кръстопът" и в Културния център на Радио Пловдив

Книгата „Театрална география, история, личности” на Стефан Янков ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив на 12 септември от 17.30 часа. Премиерата е в рамките на съпътстващата програма на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът".  Книгата на Стефан Янков, издадена от "Жанет 45", ще бъде представена от литературния критик Младен..

обновено на 09.09.19 в 09:41

Премиерата на филма "Героите от САЩ`94" бе в Радио Пловдив

Премиерата на технофилма "Героите от САЩ`94" събра футболни легенди, треньори и млади таланти от школите на пловдивските клубове в Първо студио на Радио Пловдив. Филмът показва с помощта на съвременните технологии пътя на националния ни отбор по футбол от историческия гол на Емил Костадинов срещу Франция през 1993-а година до спечелването на бронзовите..

публикувано на 05.09.19 в 12:48

Легендарен футболист с плакет от Радио Пловдив за 75-та си годишнина

Ръководството на Българското национално радио – Радио Пловдив, начело с директора Чавдар Каришев, връчи на  легендарния футболист на „Ботев” и националния отбор на България Георги Попов – Тумби  специален плакет за неговата  75-та годишнина. Това стана на нарочна среща в медията, на която изтъкнатият състезател остана трогнат от вниманието,..

публикувано на 15.07.19 в 13:50