Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочният парламентарен вот ще е доста скоро

Александър Маринов

Политологът проф. Александър Маринов определи като по-скоро успешни изминалите 2 години от мандата на президента Румен Радев. 

Той формира и доказа пред обществото един много по-различен от останалите български политици облик, начин на говорене, характер. Освен това Радев прояви смелост и решителност да назовава нещата с истинските им имена. А това останалите политици избягват да правят, добави Александър Маринов. 


Според него президентът е очертал и основните направления, по които трябва да се движи реформирането на българската държава в посока промени в управлението и промени във взаимоотношенията с гражданите. Друго достойнство на държавния глава, според политолога е това, че той е посочил, че трябва да се погледне сериозно на идеята за единение на нацията.

Александър Маринов смята, че Румен Радев не е успял да създаде по-широк кръг от съмишленици-от хора, които да подемат и да развият неговите идеи. Това, разбира се, не означава, че той има някакви конкретни политически планове, а влиза в неговата основна задача, мисия да говори с обществото, да поощрява провеждането на пълноценни дебати и по този начин да посочва пътя напред, добави анализаторът.

Трябва да имаме предвид, че президентът има определени конституционни правомощия, а Радев подчертано се стреми да не ги нарушава. Тоест, той може главно да говори, в някои ситуации може и да действа. Смятам, че скоро това ще се случи, когато му се наложи да назначава служебно правителство. Убеден съм, че това служебно правителство ще работи по доста по-различен начин, каза още Александър Маринов. Той изрази убеждение, че през тази година предсрочни парламентарни избори ще има.

Струма ми се, че този вот ще бъде заедно с евроизборите. Причините са няколко: първо, това управление е изцяло изчерпано, то събира негативи и произвежда ежедневно скандали и то тежки скандали. Второ- самите управляващи имат желание да се измъкнат от властта поради различни вътрешни и най-вече външни причини. Тук имам предвид поеманите безразборни и взаимно изключващи се ангажименти. В един момент тези ангажименти трябва да се изпълняват. Спомняте си, имаше посещение в края на миналата година. Някои от ангажиментите вече са изпълнени, имам предвид процедурата с изтребителите. Други вече се обявяват, говоря за анонсираното желание на "Дженеръл Електрик" са строи АЕЦ "Белене". Всичко това поставя в много неудобно положение управлението. Така че те имат желание да повторят един познат трик-да се измъкнат по някакъв начин, да дойде ново управление, но за кратко и след това да има Борисов 4, коментира политологът.

Разговора с проф. Александър Маринов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18