Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО посочи Айри Мурад като подбудител на безредиците в Столипиново

Арестуваха четирима от "Столипиново" с половин килограм хероин

Вицепремиерът Каракачанов подкрепи действията на полицията в Столипиново

| обновено на 31.01.19 в 14:51


Четирима души са задържани при спецакция на полицията снощи срещу наркоразпространението в пловдивския етнически квартал "Столипиново" – съобщи заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева. 

Трима от тях са задържани до автомобил, в който впоследствие бил открит половин килограм хероин.

Задържането на четвъртия мъж е станало на улицата пред заведение в квартала. При ареста клиентите на заведението излезли отвън и започнали да отправят заплахи към цивилните полицаи, осъществяващи акцията. Това наложило и намесата на специалните полицейски сили, чиито служители върнали клиентите обратно в заведението и така до сблъсък не се е стигнало.

Впоследствие роми от Столипиново започнали да звънят на свои познати в ромската махала на Асеновград, като им казали, че срещу тях се готви нападение. Самите жители на махалата подали сигнал на тел. 112, че им готвят нападение. Полицията веднага е извършила проверка, която установила, че никой не е предприел подобни действия.

В прокуратурата до този момент не е постъпвал сигнал или жалба за пострадали хора от ромската махала в Асеновград – увери прокурор Андреева.

Междувременно ВМРО подаде сигнал до ДАНС срещу общинския съветник от Пловдив Айри Мурад  за  "антидържавна дейност и разпространение на радикален ислям“.  

В официално обръщение от партията на вицепремиера  Красимир Каракачанов  посочват Айри Мурад като подбудител и организатор на снощните безредици в кв. „Столипиново“, последвали полицейската акция срещу наркодилъри от квартала. 

ВМРО подкрепя категорично действията на полицията, която според тях е процедирала законно и професионално. 

„По данни на МВР акцията е срещу група цигани, които се занимават с наркоразпространение. Арестувани са 4 души и е открит над половин килограм хероин. В опит да избягат от органите на реда те нахлуват в близка механа. Последват провокации  и опит за предизвикване на безредици от страна на циганите, предвождани от общинския съветник Айри Мурад“ – пише в позицията на воеводите.

Директорът на ОДП - Пловдив Атанас Илков  категорично отхвърли обвиненията, че хората му са  приложили насилие срещу жители на махалата.  Според него, напрежението е изкуствено провокирано от някои медии, разпространили невярна информация. 

В позиция, изпратена до медиите вицепремиерът и министър на отбраната  Красимир Каракачанов заявява, че изцяло подкрепя законовите действия на полицията и прилагането на закона с цялата му сила.

Каракачанов припомня, че при полицейска акция на 30 януари на територията на пловдивския квартал "Столипиново" и на територията на Асеновград служители на реда от РПУ - Пловдив са задържали близо половин килограм хероин. 

Въпросното количество хероин далеч надхвърля рамките на "Столипиново" и очевидно е било предназначено за продажба в целия Пловдив и околността, включително и на малолетни и непълнолетни, отбелязва вицепремиера. Приложена е физическа сила при задържането на четирима арестувани с наркотика в съответствие с член 85 от Закона за МВР, разрешаващ употреба на сила и помощни средства в случаите на съпротива срещу действията на органите на реда.

Никакви опити на наркобароните в "Столипиново" и на използваните от тях наркозависими да изопачават действителността и да говорят лъжи за действията на полицията няма да попречат на прилагането на закона, пише в позицията на Каракачанов. Тези лъжи ще зарадват единствено добре платените т.нар. правозащитници, за които безнаказаността на престъпниците е по-важна от здравето и живота на децата ни, посочва той. 

Като вицепремиер по вътрешния ред и сигурност категорично подкрепям действията на полицията, доказващи необходимостта от пълно прилагане на закона с цел защита на живота и здравето на българските граждани, заявява Красимир Каракачанов. Българската общественост трябва да знае, че само през 2018 г. има извършени 254 нападения срещу полицаи, отбелязва той и допълва, че на тази арогантна беззаконност ще бъде сложен край.

Вицепремиерът изказва благодарност на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на директора на ОД на МВР - Пловдив ст. комисар Атанас Илков за добрата им работа по случая.

Айри Мурад настоява за оставката на Красимир Каракачанов

Пловдивският общински съветник Айри Мурад смята, че Красимир Каракачанов подбужда към етническа омраза.

Аз лично искам оставката на Каракачанов. Той не става за вицепремиер. Той подбужда такава голяма обида към цигани, мангали и турци...Той подбужда етническа омраза. Направи го в село Войводиново, сега се опитва да го направи и тук. Той не става за министър. Нека да си вземе чувала и да се маха, заяви в интeрвю пред Радио Пловдив Айри Мурад.

Той е учуден, че ВМРО внася в ДАНС сигнал срещу него за „антидържавна дейност и разпространение на радикален ислям“.

Учуден съм как господата от ВМРО говорят без доказателства, така на сухо, коментира Мурад.

Той обясни, че в „Столипиново“ не е имало безредици, но хората са били много уплашени от акцията на полицията. За пет минути вчера се събраха около 500 души, обясни Мурад и уточни, че той е бил извикан от хора, които живеят в махалата.

Като видях, че в заведението има изпочупени маси, столове и телефони, после виках БТВ там, коментира пловдивският общински съветник.

Хората искаха да ходят на протест до улица „Ландос“, но аз ги спрях, обясни още той.

Сиди: Абсурдно е да искат оставката на Красимир Каракачанов

Абсурдно е да искат оставката на вицепремиера по обществен ред и сигурност, когато са се събрали самоорганизирала се и предвождана от Айри Мурад група, която е тръгнала да се разправят с органите на реда. Усещате ли особената дързост и цинизъм на това деяние?, коментира в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди от ВМРО и депутат от Обединени патриоти.

Репортаж на Стоян Терзиев можете да чуете в звуковия файл.

Цялото инетрвю с Александър Сиди може да чуете в звуковия файл.

Цялото интервю с Айри Мурад можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Две паралелки са под карантина заради нови случаи на коклюш в Пловдив

Още четири деца в Пловдив са заразени с коклюш и така случаите от последните дни стават общо осем, съобщават от РЗИ-Пловдив. Инфекцията е потвърдена при три момчета и едно момиче . Най – тежко е състоянието на момиченце на година и четири месеца , което е настанено с пневмония в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). Детето е родено в..

публикувано на 25.04.24 в 13:45

Част от ул. "Христо Г. Данов" става пешеходна, реши ОбС - Пловдив

Пловдивските общински съветници приеха улица "Христо Г. Данов", в частта й между ул."Бетовен" и бул."Руски", да стане пешеходна зона. За гласуваха 31 съветници, против - 9, въздържали се - 10.  По време на дебата от ПП-ДБ посочиха, че такава промяна не е работа на Общинския съвет, а на администрацията. Те декларираха също, че принципно подкрепят..

публикувано на 25.04.24 в 11:33

ВМЗ - Сопот с рекордни печалби за 2023 г.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, цитирани от БГНЕС.  От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови..

публикувано на 25.04.24 в 10:50