Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да погледнем на отношенията с Македония с очите на 21 век

Срещата между македонския премиер Зоран Заев и неговия български колега Бойко Борисов е най-яркото доказателство, че отношенията между двете страни са необратими и че няма сила, която да повтори трагичните моменти от миналото столетие. За първо път от 140 г. България и Македония ще бъдат част от един съюз – отбранителен и икономически – НАТО и ЕС, подчерта журналистът Любчо Нешков.

Много е важно слушателите и читателите да виждат и чуват това, което се говори от страна на македонския премиер. Спомняте ли си македонски премиер а е говорил с такава любов  и по такъв начин за България? И още – какво говорят двамата премиери – това, което трябва да направят.

 Те трябва да изградят инфраструктура между двете страни и да създадат условия за истински бризки икономически отношения. Едното се казва Коридор № 8, за който само се говори  вече повече от 27 години и в случая вече има конкретно финансиране и второто – в икономическата област – махането на митата за двете страни. Това са нещата, които са важни за бъдещето на двете държави.

По думите на  Нешков,  цифрите ясно говорят за случващото се. 650 000 македонци през миналата година са посетили България. 400 000 българи са били в Република Македония, стокооборотът е над 600 млн. 

Това са важните неща, а не антипатриоти от двете страни да ни обясняват колко едните  и другите ни обичат и колко ни мразят и колко са лоши.

Само преди 10 дни приключи ученическата ваканция в Македония. По границите имаше опашки от десетки хиляди граждани, които са били в Самоков, Боровец,Банско и т.н. Това са реалните настроения. България не е единствената страна със зимни курорти...Да сте чували тук за някакъв инцидент?! На тези взаимоотношения трябва да поглеждаме с очите на 21 век.

Да, всичко, което се е случило, е било много трагично. Но това са едни и същи хора, които говорят тези неща – и двете групи от двете страни на границата са отглеждани да поддържат и всяват омраза и конфронтация. Трябва да имаме поглед напред, да бутнем стената, изградена от чужди сили, за да създава между нас кофронтация.

Трябва да имаме национални сетива и рецептори.  В медийната индустрия трябва да знаем кое върви и как трудно си пробива път качественото. В момента имаме условия това да се случи. Вече сме направили голяма крачка – за договора и за общата ни история.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59