Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спонтанен протест във Войводиново заради опит за връщане на циганите в махалата

В понеделник ще обсъждат проблема с незаконните постройки във Войводиново на среща в община "Марица"

| обновено на 09.02.19 в 18:15
Снимка: bTV

Близо 100 души се събраха тази вечер на спонтанен протест в пловдивското село Войводиново. 

Недоволството им бе провокирано от завръщането на част от живеещите в циганската махала днес преди обед. Те бяха придружени от адвокат и представители на Българския хелзински комитет, които убеждавали завърналите се семейства да останат в къщите си.

 Протестиращите жители на селото са категорични, че няма да допуснат циганите да се върнат в незаконните си къщи. 

Още по обед завърналите се в махалата казаха, че ще нощуват в къщите си. Според тях имат право на това, защото още не са приключили съдебните процедури за събарянето на незаконните постройки. 

Общо 17 са незаконните постройки, които са определени за събаряне, посочи кметът на Войводиново Димитър Тосев. За всичките община "Марица" е издала заповеди за бутане, но собствениците им са ги обжалвали в пловдивския административен съд. Първите дела по внесените обжалвания са насрочени за месец март.

Кметът Димитър Тосев подчерта, че вероятно са били посъветвани от адвокатите си. Той посочи, че в тези постройки няма условия за живот, тъй като електричеството и водоснабдяването са прекъснати преди повече от месец, а сградите дори нямат прозорци. 

След продължителни разговори с циганите, използвайки и аргумента, че трябва да им се осигури и охрана, Димитър Тосев е успял да ги убеди да напуснат Войводиново и лично ги е придружи до пловдивския квартал Столипиново, където временно са 

се настанили при техни близки. 

Веднага към мястото са изпратени полицейски екипи, Специализирани полицейски сили и работещите в региона служители на жандармерията.

Не е допуснато нарушение на обществения ред и към момента обстановката в селото е спокойна. Остава полицейското присъствие.

За понеделник е планирана среща в община "Марица" между представители на циганската общност, правозащитни организации и кмета Димитър Иванов.

Те ще обсъждат проблема с незаконните къщите във Войводиново. 

Припомням, в началото на януари багери започнаха събарянето на незаконните постройки в циганската махала на Войводиново, а живеещите там се изселиха. Това се случи след побоя, който двама младежи от махалата нанесоха на военнослужещ на Богоявление. Това породи поредица от протести на местните жители, подкрепени от хора от цялата страна. Мирен протест във Войводиново проведоха и командоси, колеги на пребития военен.

Снимка

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03