Няма опасност за здравето на хората

Започват огледите в изгорелия цех за месо край Войводиново

Четири екипа продължават гасенето на малки огнища

| обновено на 11.02.19 в 14:29
Снимка: Кремена Данева

Очаква се днес сутринта да започнат огледите  в цеха за преработка на месо край село Войводиново, където снощи избухна голям пожар. Няма пострадали хора. 

В гасенето на огъня са се включили 17 пожарни коли от Пловдив, Карлово и Съединение. 

Още снощи пожарът беше локализиран, но 4 пожарни екипа продължават гасенето на малки огнища. 

Замервания на въздуха се правят и от подвижна лаборатория на екоинспекцията, като резултатите ще станат ясни през деня. 

Тепърва ще се изясняват причините за пожара, довел до изпепеляването на завода за преработка на месо. Няма данни за умишлен палеж, каза началникът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков.

"Гореше целият периметър и огънят се разпространяваше много бързо. Засегнати са много елементи и машини. Добре е, че веднага прекъсна електрическата инсталация", разказа пред Радио Пловдив ръководителят на аварийно-спасителния отряд към пожарната Димитър Бришимов

Усилията на пожарникарите са били насочени към охлаждането на разположените наблизо кислородни бутилки, за да не се взривят и така да подхранят огъня. 

"Добрата новина е, че пожарът е избухнал след края на смяната, така че не е имало хора в цеха. Бяха изведени и около 100 животни, които също не са пострадали", разказа Бришимов.

По думите му, цялата конструкция не е защитена срещу пожари, на практика е неизползваема. 

Напълно е изгоряла цялата конструкция на цеха за преработка на месо, потвърди пред Радио Пловдив началникът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков. 

Очаква се днес да започнат огледите заедно с полицията. Тепърва ще се изясняват причините за пожара, ще се разпитат и свидетели. На този етап няма данни за умишлен палеж, но не изключвам нито една версия, каза комисар Мангараков. 

Фирмата собственик на изгорелия цех - "Унитемп", си партнират много успешно с нас. Те са емблемата и най-мащабната инвестиция в Източната индустриална зона. Каквото е необходимо от местната власт, ще им помогнем, ако решат да възстановят цеха си, коментира пред Радио Пловдив кметът на община "Марица" Димитър Иванов

Към момента няма данни за замърсяване на въздуха след огромния пожар. Предстои днес отново да бъдат измерени показателите на въздуха чрез мобилна станция, каза пред РП директорът на екоинспекцията в Пловдив Стефан Шилев.

На място се измерват серни и азотни газове, въглероден диоксид, ФПЧ10 и др.

Снощи на място е направено измерване с мобилна апаратура GASMET съвместно с Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и не са установени превишения на нормите. Измерванията са осъществени в различни посоки около пожара. 

Предвид естеството на горелите материали в предприятието РИОСВ – Пловдив, въпреки липсата на превишения, препоръчва днес и следващите няколко дни жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците на домовете си.

Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха ще е във Войводиново до прекратяване отделянето на дим от предприятието. 

Интервютата на Паолина Комсалова с комисар Георги Мангараков и с Димитър Бришимов са в прикачените файлове. 
Още от категорията

В Карлово отбелязват 146 г. от обесването на Левски

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в Карлово, който е център на тържествата по отбелязването на 146 години от гибелта на Васил Левски.  Церемонията ще се състои пред паметника на Апостола от 18.00 часа. След това в едноименното Народно читалище  вицепезидентът ще присъства на спектакъла "Васил Левски - един неосъществен сценарий", подготвен..

публикувано на 18.02.19 в 06:35

Черните кутии на локомотивите потвърждават скоростта на влака

Управителят на „Булмаркет рейл карго“ Петър Ганев е категоричен, че локомотивът на дерайлиралата в Пловдив композиция с пропан - бутан, е бил в изправено състояние.  Мога да потвърдя с документи, че локомотивите са изправни. Минали са техническите прегледи по нормативи , заяви пред Радио Пловдив Ганев. Според него е случайно..

обновено на 18.02.19 в 06:27
Красимир Папукчийски

НКЖИ отхвърли версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

Двата локомотива, които дерайлираха вчера на Централна гара в Пловдив, вече са в Локомотивното депо за техническа експертиза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив  генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски. Данните от черните кутии на машините вече са свалени и предстои да бъдат разчетени...

обновено на 18.02.19 в 06:27

Асеновградчани се включиха в похода-поклонение в памет на Апостола

Много асеновградчани се включиха в традиционния поход-поклонение до манастира "Света Петка Мулдавска" по случай 146-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски. Мястото не е случайно, защото в светата обител има кътче, намиращо се в южната част на западното крило, под бившата игуменица, в което се смята, че се е крил..

обновено на 18.02.19 в 06:25

БСП напуска парламента

На днешното си заседание НС на БСП прие обръщение към всички български граждани и политически партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.   „Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността,..

публикувано на 17.02.19 в 15:45