Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за здравето на хората

Започват огледите в изгорелия цех за месо край Войводиново

Четири екипа продължават гасенето на малки огнища

| обновено на 11.02.19 в 14:29
Снимка: Кремена Данева

Очаква се днес сутринта да започнат огледите  в цеха за преработка на месо край село Войводиново, където снощи избухна голям пожар. Няма пострадали хора. 

В гасенето на огъня са се включили 17 пожарни коли от Пловдив, Карлово и Съединение. 

Още снощи пожарът беше локализиран, но 4 пожарни екипа продължават гасенето на малки огнища. 

Замервания на въздуха се правят и от подвижна лаборатория на екоинспекцията, като резултатите ще станат ясни през деня. 

Тепърва ще се изясняват причините за пожара, довел до изпепеляването на завода за преработка на месо. Няма данни за умишлен палеж, каза началникът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков.

"Гореше целият периметър и огънят се разпространяваше много бързо. Засегнати са много елементи и машини. Добре е, че веднага прекъсна електрическата инсталация", разказа пред Радио Пловдив ръководителят на аварийно-спасителния отряд към пожарната Димитър Бришимов

Усилията на пожарникарите са били насочени към охлаждането на разположените наблизо кислородни бутилки, за да не се взривят и така да подхранят огъня. 

"Добрата новина е, че пожарът е избухнал след края на смяната, така че не е имало хора в цеха. Бяха изведени и около 100 животни, които също не са пострадали", разказа Бришимов.

По думите му, цялата конструкция не е защитена срещу пожари, на практика е неизползваема. 

Напълно е изгоряла цялата конструкция на цеха за преработка на месо, потвърди пред Радио Пловдив началникът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков. 

Очаква се днес да започнат огледите заедно с полицията. Тепърва ще се изясняват причините за пожара, ще се разпитат и свидетели. На този етап няма данни за умишлен палеж, но не изключвам нито една версия, каза комисар Мангараков. 

Фирмата собственик на изгорелия цех - "Унитемп", си партнират много успешно с нас. Те са емблемата и най-мащабната инвестиция в Източната индустриална зона. Каквото е необходимо от местната власт, ще им помогнем, ако решат да възстановят цеха си, коментира пред Радио Пловдив кметът на община "Марица" Димитър Иванов

Към момента няма данни за замърсяване на въздуха след огромния пожар. Предстои днес отново да бъдат измерени показателите на въздуха чрез мобилна станция, каза пред РП директорът на екоинспекцията в Пловдив Стефан Шилев.

На място се измерват серни и азотни газове, въглероден диоксид, ФПЧ10 и др.

Снощи на място е направено измерване с мобилна апаратура GASMET съвместно с Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и не са установени превишения на нормите. Измерванията са осъществени в различни посоки около пожара. 

Предвид естеството на горелите материали в предприятието РИОСВ – Пловдив, въпреки липсата на превишения, препоръчва днес и следващите няколко дни жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците на домовете си.

Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха ще е във Войводиново до прекратяване отделянето на дим от предприятието. 

Интервютата на Паолина Комсалова с комисар Георги Мангараков и с Димитър Бришимов са в прикачените файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58