Няма опасност за здравето на хората

Започват огледите в изгорелия цех за месо край Войводиново

Четири екипа продължават гасенето на малки огнища

| обновено на 11.02.19 в 14:29
Снимка: Кремена Данева

Очаква се днес сутринта да започнат огледите  в цеха за преработка на месо край село Войводиново, където снощи избухна голям пожар. Няма пострадали хора. 

В гасенето на огъня са се включили 17 пожарни коли от Пловдив, Карлово и Съединение. 

Още снощи пожарът беше локализиран, но 4 пожарни екипа продължават гасенето на малки огнища. 

Замервания на въздуха се правят и от подвижна лаборатория на екоинспекцията, като резултатите ще станат ясни през деня. 

Тепърва ще се изясняват причините за пожара, довел до изпепеляването на завода за преработка на месо. Няма данни за умишлен палеж, каза началникът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков.

"Гореше целият периметър и огънят се разпространяваше много бързо. Засегнати са много елементи и машини. Добре е, че веднага прекъсна електрическата инсталация", разказа пред Радио Пловдив ръководителят на аварийно-спасителния отряд към пожарната Димитър Бришимов

Усилията на пожарникарите са били насочени към охлаждането на разположените наблизо кислородни бутилки, за да не се взривят и така да подхранят огъня. 

"Добрата новина е, че пожарът е избухнал след края на смяната, така че не е имало хора в цеха. Бяха изведени и около 100 животни, които също не са пострадали", разказа Бришимов.

По думите му, цялата конструкция не е защитена срещу пожари, на практика е неизползваема. 

Напълно е изгоряла цялата конструкция на цеха за преработка на месо, потвърди пред Радио Пловдив началникът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков. 

Очаква се днес да започнат огледите заедно с полицията. Тепърва ще се изясняват причините за пожара, ще се разпитат и свидетели. На този етап няма данни за умишлен палеж, но не изключвам нито една версия, каза комисар Мангараков. 

Фирмата собственик на изгорелия цех - "Унитемп", си партнират много успешно с нас. Те са емблемата и най-мащабната инвестиция в Източната индустриална зона. Каквото е необходимо от местната власт, ще им помогнем, ако решат да възстановят цеха си, коментира пред Радио Пловдив кметът на община "Марица" Димитър Иванов

Към момента няма данни за замърсяване на въздуха след огромния пожар. Предстои днес отново да бъдат измерени показателите на въздуха чрез мобилна станция, каза пред РП директорът на екоинспекцията в Пловдив Стефан Шилев.

На място се измерват серни и азотни газове, въглероден диоксид, ФПЧ10 и др.

Снощи на място е направено измерване с мобилна апаратура GASMET съвместно с Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и не са установени превишения на нормите. Измерванията са осъществени в различни посоки около пожара. 

Предвид естеството на горелите материали в предприятието РИОСВ – Пловдив, въпреки липсата на превишения, препоръчва днес и следващите няколко дни жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците на домовете си.

Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха ще е във Войводиново до прекратяване отделянето на дим от предприятието. 

Интервютата на Паолина Комсалова с комисар Георги Мангараков и с Димитър Бришимов са в прикачените файлове. 
Още от категорията

Днес е Цветница

Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови..

обновено на 21.04.19 в 07:29

Католическият свят празнува Великден

 Католическият свят отбелязва Възкресение Христово.   Стотици миряни присъстваха с цветя и великденски яйца на светата литургия, отслужена в пловдивската църква „Св. Лудвиг“, както и в храмовете в общините Калояново и Раковски.  Днешният празник е съпроведен и с  голямо вълнение, защото броени дни остават до визитата на папа Франциск в..

обновено на 21.04.19 в 07:29

БЧК набира средства за деца в нужда

От Българския младежки Червен кръст в Пловдив съобщават, че ще набират средства с брандирани с логото на БЧК касички пред 25 православни храма в Пловдив, Сопот, Карлово, Асеновград и Първомай. Набраните средства ще са в помощ на деца в нужда, както и за обучаване в хуманнност, милосърдие и толерантност на талантливи младежи.  Кампанията ще се..

публикувано на 21.04.19 в 07:28

Успех за България на Международното арбитражно дело, заведено от ЕВН

Арбитражният трибунал отхвърли напълно всички искове на „ЕВН“ АГ като неоснователни и не му присъди никакво обезщетение по дело срещу България, в което компанията претендираше за такова в размер на 850 милиона евро. Това съобщи на сайта си Министерството на финансите. Решението не подлежи на обжалване пред друг трибунал в Международния център за..

обновено на 20.04.19 в 17:26
снимка - архив

Две жертви при падането на малък самолет зад стадиона на Оризари

Малък двуместен частен самолет падна в землището зад Стадиона на пловдивското село Оризари около 10, 20 часа тази сутрин. Загинали са и двамата на борда - пилотът, мъж на 45 години и спътникът му - на 18.  Очевдици разказват, че крилото на самолета се е счупило във въздуха и самолетът е загубил управление, започнал е да се върти. Красимир Моллов..

обновено на 20.04.19 в 17:26