Няма опасност за здравето на хората

Започват огледите в изгорелия цех за месо край Войводиново

Четири екипа продължават гасенето на малки огнища

| обновено на 11.02.19 в 14:29
Снимка: Кремена Данева

Очаква се днес сутринта да започнат огледите  в цеха за преработка на месо край село Войводиново, където снощи избухна голям пожар. Няма пострадали хора. 

В гасенето на огъня са се включили 17 пожарни коли от Пловдив, Карлово и Съединение. 

Още снощи пожарът беше локализиран, но 4 пожарни екипа продължават гасенето на малки огнища. 

Замервания на въздуха се правят и от подвижна лаборатория на екоинспекцията, като резултатите ще станат ясни през деня. 

Тепърва ще се изясняват причините за пожара, довел до изпепеляването на завода за преработка на месо. Няма данни за умишлен палеж, каза началникът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков.

"Гореше целият периметър и огънят се разпространяваше много бързо. Засегнати са много елементи и машини. Добре е, че веднага прекъсна електрическата инсталация", разказа пред Радио Пловдив ръководителят на аварийно-спасителния отряд към пожарната Димитър Бришимов

Усилията на пожарникарите са били насочени към охлаждането на разположените наблизо кислородни бутилки, за да не се взривят и така да подхранят огъня. 

"Добрата новина е, че пожарът е избухнал след края на смяната, така че не е имало хора в цеха. Бяха изведени и около 100 животни, които също не са пострадали", разказа Бришимов.

По думите му, цялата конструкция не е защитена срещу пожари, на практика е неизползваема. 

Напълно е изгоряла цялата конструкция на цеха за преработка на месо, потвърди пред Радио Пловдив началникът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков. 

Очаква се днес да започнат огледите заедно с полицията. Тепърва ще се изясняват причините за пожара, ще се разпитат и свидетели. На този етап няма данни за умишлен палеж, но не изключвам нито една версия, каза комисар Мангараков. 

Фирмата собственик на изгорелия цех - "Унитемп", си партнират много успешно с нас. Те са емблемата и най-мащабната инвестиция в Източната индустриална зона. Каквото е необходимо от местната власт, ще им помогнем, ако решат да възстановят цеха си, коментира пред Радио Пловдив кметът на община "Марица" Димитър Иванов

Към момента няма данни за замърсяване на въздуха след огромния пожар. Предстои днес отново да бъдат измерени показателите на въздуха чрез мобилна станция, каза пред РП директорът на екоинспекцията в Пловдив Стефан Шилев.

На място се измерват серни и азотни газове, въглероден диоксид, ФПЧ10 и др.

Снощи на място е направено измерване с мобилна апаратура GASMET съвместно с Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и не са установени превишения на нормите. Измерванията са осъществени в различни посоки около пожара. 

Предвид естеството на горелите материали в предприятието РИОСВ – Пловдив, въпреки липсата на превишения, препоръчва днес и следващите няколко дни жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците на домовете си.

Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха ще е във Войводиново до прекратяване отделянето на дим от предприятието. 

Интервютата на Паолина Комсалова с комисар Георги Мангараков и с Димитър Бришимов са в прикачените файлове. 
Още от категорията

2 милиона бюлетини пристигнаха в областната управа в Пловдив

Бюлетините за местните избори в Пловдив и региона пристигнаха тази сутрин в областната администрация. Броят им е почти 2 милиона като само за града те са почти 1 милион.  Те бяха охранявани от жандармерия,  получени от главния секретар на администрацията Борислав Димов и разпределени на общинските избирателни комисии. В събота бюлетините ще..

публикувано на 21.10.19 в 16:51

"Пловдив 2019" набира проекти за следващите две години

Фондация “Пловдив 2019” обяви нова покана за финансиране на проекти, които да осигурят продължение и устойчивост на Европейска столица на културата през 2020 и 2021 година.  Проектите ще се финансират със специално запазените за целта  3  милиона лева от наградата “Мелина Меркури”, връчена на Пловдив за успешната реализация на мащабния проект...

обновено на 21.10.19 в 16:46

Откриха подлез с графити за бита и старите занаяти

Фолклорен подлез с графити за българските ценности, бита и старите занаяти бе открит в ранния следобед срещу училище „Яворов“ на бул. „България“.  Рисунките там са дело на графити артиста Цветан Узунов и са вдъхновени от паното на емблематичния пловдивски художник Енчо Пиронков, което е в южната част на подлеза.  Припомням, че при обновяване..

обновено на 21.10.19 в 16:45

Стотици клиенти на НАП - Пловдив получиха фалшиви писма за ревизии

Фалшиви имейли с уведомление за предстояща ревизия са получили тази сутрин стотици клиенти на НАП - Пловдив в цялата страна. Писмата приканват получателите, които са и фирми, и физически лица, да се явят в 14- дневен срок в в поделението на агенцията в Асеновград при главният инспектор по приходите Момчил Тодоров като носят документи за..

публикувано на 21.10.19 в 15:45

Център за обучение по безопасност на движението работи в Смолян

В Смолян бе открит тържествено Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата. Той се намира в двора на ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ и е изграден със 154 779 лв., осигурени от МОН. Целта му е да предотвратява възникнали инциденти с участието на ученици. В центъра ще се провежда изнесено обучение по..

публикувано на 21.10.19 в 14:36