Чужди служби в случая "Гебрев" = риск за националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност коментира като много опасно за българската национална сигурност изнесеното от британския разследващ сайт Белингкат, чието разследване направи връзка между отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев и това на Сергей Скрипал в Лондон. Днес потвърждение за това, че Сергей Федотов е бил в България три пъти, а едно и идванията съвпада с отравянето на бизнесмена. 

Отравянето е факт, а самият бизнесмен предположи две възможни причини за покушението - едната е, че е изнасял въоръжение за Украйна, а другата е за руски интереси към завод "Дунарит", припомни Бояджиев. 

Службите трябва да направят сериозен анализ, защото ако чуждо военно- разузнаване има връзка с отравяне на български гражданин, това е голяма опасност за държавата и за националната ни сигурност.

С уговорката, че информацията по конкретния случай е оскъдна, Божилов призова службите да направят пълна проверка и на изказването на венецуелски депутат за опитите да се изнесат капитали към нашата страна, за да се изчисти името на страната.

В контекста на предстоящите избори и опасенията, че ще има засилване на кибер атаки и хибридна война, Божилов потвърди, че такива очаквания се уместни. Той припомни примери от Холандия и Великобритания. Европейските избори са важни, както за Европа, така и България и всяка форма на намеса в демократичната система на една държава е недопустима.

В този смисъл според него трябва да се внимава и да не се предизвиква междуетническо напрежение, каквото сега се акумулира около дебата по Концепцията за интеграция на ромите. 


Още от категорията

Не повече от 3 000 стопани у нас прилагат дигитално земеделие

Как изглежда земеделието на бъдещето? Къде е ключът към по – устойчиви резултати в земеделските стопанства всяка година? Как се управляват стопанствата „от птичи поглед“ с изкуствен интелект?  Отговорът е дигиталното земеделие. То беше един от акцентите в програмата на Международната селскостопанска изложба АГРА 2019, чиито домакин е..

публикувано на 21.02.19 в 16:48

Десните умуват за свой представител в ЦИК

Относително спокойно, в отсъствието на депутатите от БСП, парламентът прие правилата за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Те дават възможност свои номинации да правят и извънпарламентарни партии, които обаче имат избрани депутати в Европейския парламент. По темата – интервю с лидера на СДС Румен Христов. РБ не съществува,..

обновено на 21.02.19 в 15:57

Производството на автомобили изисква много

Световен производител на автомобили може да разположи свой завод в България. За тази възможност се говори от доста време, а надеждата за крупна чужда инвестиция у нас се увеличава след тематичен репортаж на международна медиа.   В много предприятия в страната се произвеждат различни автомобилни част и детайли и това заема доста голям процент от..

публикувано на 21.02.19 в 15:29

Търсихме подкрепа от ГЕРБ за машините, не за преференции

Не сме наивници и поради това, че сме свикнали с навика на ГЕРБ да си обръщат мнението на 180 градуса, изчакваме цялата процедура по изборните промени, за да преценим какво е постигнато с тях. Това каза в интервю за предаването "Точно днес" зам. - председателят на правната комисия в парламента и депутат от ДПС Хамид Хамид. Той опроверга думите на..

публикувано на 21.02.19 в 11:47

Умерени оптимисти сме за обещаните промени в ЗМСМА

Кметовете на малки населени места да участват активно в подготовката и реализацията на обществените поръчки на територията на населените места, които ръководят предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който беше одобрен от Министерския съвет. Законопроектът задължава..

публикувано на 21.02.19 в 11:07