Чужди служби в случая "Гебрев" = риск за националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност коментира като много опасно за българската национална сигурност изнесеното от британския разследващ сайт Белингкат, чието разследване направи връзка между отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев и това на Сергей Скрипал в Лондон. Днес потвърждение за това, че Сергей Федотов е бил в България три пъти, а едно и идванията съвпада с отравянето на бизнесмена. 

Отравянето е факт, а самият бизнесмен предположи две възможни причини за покушението - едната е, че е изнасял въоръжение за Украйна, а другата е за руски интереси към завод "Дунарит", припомни Бояджиев. 

Службите трябва да направят сериозен анализ, защото ако чуждо военно- разузнаване има връзка с отравяне на български гражданин, това е голяма опасност за държавата и за националната ни сигурност.

С уговорката, че информацията по конкретния случай е оскъдна, Божилов призова службите да направят пълна проверка и на изказването на венецуелски депутат за опитите да се изнесат капитали към нашата страна, за да се изчисти името на страната.

В контекста на предстоящите избори и опасенията, че ще има засилване на кибер атаки и хибридна война, Божилов потвърди, че такива очаквания се уместни. Той припомни примери от Холандия и Великобритания. Европейските избори са важни, както за Европа, така и България и всяка форма на намеса в демократичната система на една държава е недопустима.

В този смисъл според него трябва да се внимава и да не се предизвиква междуетническо напрежение, каквото сега се акумулира около дебата по Концепцията за интеграция на ромите. 


Още от категорията

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22