Дават социални жилища на ромите от Войводиново, останали без дом

| обновено на 11.02.19 в 15:16

Областната управа се ангажира да предостави жилища на 50 от социалнослабите роми от Войводиново, които след конфликта в селото са настанени временно в Столипиново при роднини. 

Това стана ясно на срещата в община Марица, на която бяха набелязани мерките за преодоляване на конфликта между българи и роми.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов посочи, че все още не ясно къде ще бъдат настанени ромите, но решението ще бъде взето утре от областния управител Здравко Димитров. Ние нямаме социални жилища, каза след срещата кметът

Ромите не останаха удовлетворени от решението, защото искат да се върнат във Войводиново

От НПО "Рома" Недко Асенов заяви, че очаква спешна намеса на държавата, за да бъде разрешен проблема с жилищата на ромите, останали без дом.

Припомняме, че напрежението във Войводиново  ескалира отново след като в събота няколко ромски семейства се опитаха да се върнат в домовете си, като това провокира недоволството на жителите на селото и се наложи спешната намеса на полицията и жандармерията. 

Протестите във Войводиново започнаха, след като в началото на януари двама роми пребиха военнослужещ. Веднага след това започна и акцията срещу незаконното строителство в махалата. До момента са съборени 19 опасни постройки в ромската махала, за други 17 са издадени заповеди, като 15 се обжалват в съда. Делата са между 6 и 28 март.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов допълни, че жителите на Войводиново са категорични, че няма да допуснат ромите да се върнат в селото. Той изрази надежда, че с намирането на жилища конфликтът ще се разреши.          

Галерия

Още от категорията

С Велики понеделник започва седмицата на страданията

Започва Страстната седмица - последната от живота на Исус Христос От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Тя е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Повод  християните да  се замислят за..

публикувано на 22.04.19 в 08:27

Съдят молдовеца, взривил банкомат в "Тракия"

В Пловдивският окръжен съд започва делото срещу молдовеца взривил банкомат  в район „Тракия“ миналото лято.  Студентът Евгени Недялков е обвинен за кражбата на над 200 хиляди лева от АТМ-устройство в Пловдив. Тя е извършена два дни след опит за кражба на близо 80 хил.лв. от терминал в столицата.  Недялков действал по предварително уговорен план с..

публикувано на 22.04.19 в 07:41

"Млада синя Земя" в Природонаучния музей

Кметът на Пловдив Иван Тотев и заместник-кметът Александър Държиков ще открият конкурсната програма на фестивала „Млада синя Земя“ в Природонаучния музей. Празникът е по повод Световния ден на Земята. В музея е предвидена празнична програма и изложба на детски рисунки, а най-добрите изпълнения и произведения на фестивала ще бъдат наградени...

публикувано на 22.04.19 в 07:33

Изложбата за Търновската конституция гостува в Пловдив

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ гостува в Пловдив.   Откриването е в  Дома на културата „Борис Христов“.  Домакин на събитието е областният управител Здравко Димитров.  Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и  се..

публикувано на 22.04.19 в 07:07

Днес е Цветница

Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови..

обновено на 21.04.19 в 07:29