Проблеми и решения „Ден след ден“

Не ме учете да живея, помогнете ми материално, казва великият комбинатор Остап Бендер. Най – чаровният мошеник констатира още: Ако се организира конкурс за лъжци, ще го спечели този, който казва истината.

Това е подходът и когато се „решават“ проблемите с интеграцията на циганите у нас. По неписано правило изселването на цигани и рушенето на незаконните им къщи се засилва преди избори. Засегнатите семейства продължават да живеят у свои близки и по-късно създават нови незаконни жилища. На практика т. нар. "жилищна стратегия" търпи провал.

Под този знаменател е и „Казусът Войводиново“.

Държавата реши да даде социални жилища на 50 цигани от Войводиново, които след конфликта в селото са настанени временно в Столипиново при роднини. За днешната бурна среща в община „Марица“ и предхождащия скандал между участниците е репортажът на Живка Танчева.

Категорично против гова решение се обявиха от ВМРО и настояха циганите да минат по законния ред на регистрации и тогава евентуално да получат жилища. Воеводите настояват още да се даде информация за незаконните постройки във всички пловдвиски махали. Обобщението е в репортажа на Стоян Терзиев.

За циганите като електорат и употребата им от политиците ще е разговорът с проф. Михаил Констатнинов.

И пак с Войводиново, но с големия пожар от снощи там, е свързано обобщението на Севдалин Палаузов – той следи развоя на разследването за причините и евентуалните извършители.

И още:

Половината Асеновград е без вода заради авария. За ситуацията и реакцията на гражданите разказва Емилия Куюмджиева.

Антония Попова проследи възобновяването на строежа на зоологическата градина в Пловдив. Това стана с водосвет, отслужен от двама свещеници, а кметът обеща пловдивският зоопарк да е един от най – хубавите в страната.

Валери Симеонов ще води  листата на НФСБ за евроизборите. По темата работи Елена Крушкова.

Бъдете с Радио Пловдив от 15 до 17 часа днес. 

Интервютата от предаването ще намерите в рубриките "От деня" и "Ден след ден".
Още от категорията

Какво гледаме и виждаме "Точно днес"

Социологът Кънчо Стойчев ще коментира, как се отразяват скандалите формирани от родните политици на нагласата на избирателите. Още за избора на нов състав на ЦИК и промените за предложения  на членовете. Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България ще представи позицията си за ТЕЛК решенията и преосмисляне на Наредбата за..

публикувано на 21.02.19 в 16:27

Шум и надежди "Ден след ден"

Живеещи в блок в пловдивския квартал „Източен“ са изложени на силен шум и вибрации от вентилационната система на близкия търговски комплекс. Инвеститорът има необходимите разрешения от централната община, това отговарят на недоволните от районното кметство. Хората ще търсят реакцията и на Регионалната здравна инспекция. Иванка Петкова резюмира..

публикувано на 21.02.19 в 14:46

Андреа Бочели и 2Cellos в "Звукът на киното"

"Звукът на киното" тази събота ще ви предложи среща и с любими песни от филми на „Уолт Дисни Студиос".  В подборката JAZZ LOVES DISNEY - 2 ще чуете песни от филми като "Красавицата и звяра", "Малката русалка" и "Пепеляшка". Освен JAZZ LOVES DISNEY - 2 ще прозвучат и филмови теми в изпълнение на Андреа Бочели, а часът за филмова музика ще завърши с..

обновено на 21.02.19 в 14:00

Проектът "Общуваме заедно" и за талисманите във „Вход свободен“

Тази събота, в Пловдив, ще бъде представен проектът „Общуваме заедно“. Фондация ЕЛИЯ, споделят опита си в използването на визуални помощни средства и мобилни приложения, за деца с аутизъм. Накратко за инициативата, разказва Веселина Стоянова. Ина Май Джар ни запознава с разликата между амулети и талисмани.  А, Жоро Пеев се заема с поредния..

обновено на 21.02.19 в 09:34

Говорим на много езици "Точно днес"

Финансовата инжекция към болниците - достатъчна ли е дозата и правилно ли е лекарството? След правителственото решение за отпускане  обещаните 30 млн. лева за общинските и областните болници  - прогнозата за неговия успех ще е на управителя на психиатричната болница в Пазарджик д-р Дора Атанасова. Кметовете на малки населени места също получиха..

обновено на 20.02.19 в 17:20