Проблеми и решения „Ден след ден“

Не ме учете да живея, помогнете ми материално, казва великият комбинатор Остап Бендер. Най – чаровният мошеник констатира още: Ако се организира конкурс за лъжци, ще го спечели този, който казва истината.

Това е подходът и когато се „решават“ проблемите с интеграцията на циганите у нас. По неписано правило изселването на цигани и рушенето на незаконните им къщи се засилва преди избори. Засегнатите семейства продължават да живеят у свои близки и по-късно създават нови незаконни жилища. На практика т. нар. "жилищна стратегия" търпи провал.

Под този знаменател е и „Казусът Войводиново“.

Държавата реши да даде социални жилища на 50 цигани от Войводиново, които след конфликта в селото са настанени временно в Столипиново при роднини. За днешната бурна среща в община „Марица“ и предхождащия скандал между участниците е репортажът на Живка Танчева.

Категорично против гова решение се обявиха от ВМРО и настояха циганите да минат по законния ред на регистрации и тогава евентуално да получат жилища. Воеводите настояват още да се даде информация за незаконните постройки във всички пловдвиски махали. Обобщението е в репортажа на Стоян Терзиев.

За циганите като електорат и употребата им от политиците ще е разговорът с проф. Михаил Констатнинов.

И пак с Войводиново, но с големия пожар от снощи там, е свързано обобщението на Севдалин Палаузов – той следи развоя на разследването за причините и евентуалните извършители.

И още:

Половината Асеновград е без вода заради авария. За ситуацията и реакцията на гражданите разказва Емилия Куюмджиева.

Антония Попова проследи възобновяването на строежа на зоологическата градина в Пловдив. Това стана с водосвет, отслужен от двама свещеници, а кметът обеща пловдивският зоопарк да е един от най – хубавите в страната.

Валери Симеонов ще води  листата на НФСБ за евроизборите. По темата работи Елена Крушкова.

Бъдете с Радио Пловдив от 15 до 17 часа днес. 

Интервютата от предаването ще намерите в рубриките "От деня" и "Ден след ден".
Още от категорията

Състояния – бленувани и истински „Точно днес“

Есенно пъстъро и динамично е времето, белязано от резултатите  за очаквана промяна. След избора да бъдем част от едно уредено политически и социално-битово европейско пространство с правила, какви са резултатите след 12-годишни изпити и упражнения по демокрация.  Последният мониторингов доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и напредъка на..

публикувано на 22.10.19 в 17:17

"Звукът на киното" спомня диско манията с "Треска в събота вечер"

Тази събота ще сме във вихъра на диското с "Треска в събота вечер", филмът дал начало на звездната кариера на Джон Траволта. Безспорен принос за превръщането на лентата в безспорен хит в киносалоните е музиката, създадена от "Би Джийс". Братята Бари, Робин и Морис Гиб, който вече имат 19 годишна история като група, пишат парчетата за "Треска в събота"..

обновено на 22.10.19 в 16:55

„Ден след ден“ на 22 октомври

Шарен вторник като есенни листа...и разнообразни теми до 17 часа. Тази година БВП ще надхвърли 120 милиарда лева. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на нов производствен завод за автомобилни светлини в Индустриалната зона край Пловдив , а коментара му по актуалните теми ще чуете в програмата ни. Докладът на Европейската..

публикувано на 22.10.19 в 14:27

Здравословно хранене и музика във "Вход свободен"

Как диетата ни влияе на централната нервна система? Как храненето определя нивата на хистамин, допамин и серотонин? И има ли връзка между храненето и  аутизма, хиперактивността и други състояния при възрастни и при деца? Темата разглеждаме с Лучия Таскова – психолог и специалист по ранно детско развитие и  Вера Вулджева – майка на дете с алергии и..

обновено на 22.10.19 в 13:12

Есенни настроения „Точно днес“

Да си припомним, че преди 140 години на 22 октомври в Пловдив се открива Първото областно събрание в Източна Румелия с председател Иван Гешов, което заседава до 22 декември 1884 година. Областното събрание се състои от 56 депутати, като има контролни функции върху изпълнителната власт, приема бюджета, контролира действията на директорите и..

публикувано на 21.10.19 в 16:56