Проблеми и решения „Ден след ден“

Не ме учете да живея, помогнете ми материално, казва великият комбинатор Остап Бендер. Най – чаровният мошеник констатира още: Ако се организира конкурс за лъжци, ще го спечели този, който казва истината.

Това е подходът и когато се „решават“ проблемите с интеграцията на циганите у нас. По неписано правило изселването на цигани и рушенето на незаконните им къщи се засилва преди избори. Засегнатите семейства продължават да живеят у свои близки и по-късно създават нови незаконни жилища. На практика т. нар. "жилищна стратегия" търпи провал.

Под този знаменател е и „Казусът Войводиново“.

Държавата реши да даде социални жилища на 50 цигани от Войводиново, които след конфликта в селото са настанени временно в Столипиново при роднини. За днешната бурна среща в община „Марица“ и предхождащия скандал между участниците е репортажът на Живка Танчева.

Категорично против гова решение се обявиха от ВМРО и настояха циганите да минат по законния ред на регистрации и тогава евентуално да получат жилища. Воеводите настояват още да се даде информация за незаконните постройки във всички пловдвиски махали. Обобщението е в репортажа на Стоян Терзиев.

За циганите като електорат и употребата им от политиците ще е разговорът с проф. Михаил Констатнинов.

И пак с Войводиново, но с големия пожар от снощи там, е свързано обобщението на Севдалин Палаузов – той следи развоя на разследването за причините и евентуалните извършители.

И още:

Половината Асеновград е без вода заради авария. За ситуацията и реакцията на гражданите разказва Емилия Куюмджиева.

Антония Попова проследи възобновяването на строежа на зоологическата градина в Пловдив. Това стана с водосвет, отслужен от двама свещеници, а кметът обеща пловдивският зоопарк да е един от най – хубавите в страната.

Валери Симеонов ще води  листата на НФСБ за евроизборите. По темата работи Елена Крушкова.

Бъдете с Радио Пловдив от 15 до 17 часа днес. 

Интервютата от предаването ще намерите в рубриките "От деня" и "Ден след ден".
Още от категорията

Страсти и числа "Точно днес" на 24 април

Велика сряда с духовните измерения на календара дописваме с делничните теми от Пловдив и региона: Акцент към призива на Асоциацията на земеделските производители в България: Да посрещнем Великден с български продукти!  И  разговор за качеството на нашите яйца, агнешко месо, козунаци, плодове и зеленчуци с Венцислав Върбанов , председател на АЗПБ...

публикувано на 23.04.19 в 16:16

Свободният дух „Ден след ден“ от Уилсън до Бийтълс

Вторник следобед на 23 април режем ленти, говорим за история и опазване на паметници на културата. Продължаваме и темата за застрояването в Пловдив и протестите на хората. Този път мястото е  парка до Пешеходния мост на Марица. В програма „Ден след ден“ ще чуете още : За  открития  барелеф на 28-ия президент на САЩ  Удроу Уилсън, който..

публикувано на 23.04.19 в 13:39

Търсим смисъла и успокояваме духа във "Вход свободен"

Велики вторник е деня за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица. Нравствените наставления ще отминем, но се надяваме да ви дарим смисъл и усещане за доброта! На Велики вторник Иисус Христос разказва притчата за талантите, във „Вход свободен“ отбелязваме Световният ден на книгата с..

обновено на 23.04.19 в 09:57

Оценки, анализи и книги „Точно днес“

За образование, политика и книги ще си говорим в утрото на 23 април. Все теми, които докосват ежедневието ни. Ето какво ще чуете във времето от 6 до 9.30 часа: Политически страсти - дни преди старта на предизборната кампания за европейските избори. Кой ще е победител? Въпросите отправяме към Иво Инджов , политолог и университетски..

публикувано на 22.04.19 в 16:48

"Ден след ден" на Велики понеделник

За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята! Това предупреди преди четири години световноизвестният английски физик-теоретик Стивън Хокинг. Планетата ни съществува от 45 милиона века, но този е специален - той е първият век, в който един вид - човешкият, държи бъдещето на Земята в ръцете си. Ще успеем ли да..

публикувано на 22.04.19 в 14:47