Първият в страната 3D-биопринтер заработи в МУ-Пловдив

В Катедрата по медицинска биология на МУ – Пловдив заработи първият в страната биопринтер. Той позволява създаване под компютърен контрол на 3D-обекти, чрез наслагване на синтетични и биологични материали в няколко слоя.

3D биопринтирането е една от най-новите технологии, с широко приложение в тъканното инженерство и регенеративната медицина за разработване на сложни тъканни структури, които имитират естествените органи и тъкани. Използват се специални биомастила, съдържащи живи клетки и биоматериал, който запазва клетъчната функция и жизненост и осигурява междуклетъчната комуникация. С изолирани от пациенти туморни клетки може да се конструират индивидуални 3D-туморни модели, върху който се изпробват различни лекарства. Това е перспективен и безопасен метод за определяне на специфично лечение за всеки конкретен пациент.

Новата технология ще бъде демонстрирана още през месец март в рамките на свободно-избираемия курс по молекулна, персонализирана и регенеративна медицина. Студентите ще имат възможност да се запознаят с принципите на 3D-биопринтирането и с основите на регенеративната медицина.

Катедрата разполага с необходимия изследователски капацитет и подготвени специалисти, както и с ясна визия за приложението на новата апаратура. 

В ход е научен проект за 3D-биопринтиране в онкологията, като в последствие ще бъдат разработени и протоколи за принтиране на тъкани и органи за нуждите на регенеративната и експерименталната медицина.


Още от категорията

Без „Sounds of The Ages” в годината на ЕСК

2019-та ще бъде нулева година  за фестивала „ Sounds of The Ages” . Причината за липсата на мащабното рок събитие, което вече осем години се провежда на Античния театър,  са спрените участия на една от групите, които трябваше да гостувата наесен в Пловдив.  Васил Върбанов от организаторите уточни, че през 2020-та година рок..

обновено на 24.04.19 в 16:59

Пловдивски общини получиха 2 000 000 лева от правителството

Над 33 милиона лева отпусна правителството за общините за справяне с последиците от бедствия.  От тях  над  2 милиона лева ще отидат за няколко  общини в област Пловдив. Пари за аварийно почистване на река Кюп дере и изграждане на  стоманобетонно корито на реката край село Певците получава община  Карлово. Средствата са в размер на 346 602..

обновено на 24.04.19 в 16:58

Градски автобус блъсна пенсионер на пешеходна пътека

81-годишен мъж е приет в болница, след като по обед автобус от градския транспорт го блъснал на пешеходна пътека в жилищен район „Тракия“ в Пловдив.  Инцидентът е станал на кръстовището на бул. „Освобождение“ и ул. „Съединение“. Тестът за алкохол на 40-годишния водач на автобус по линия №18 е отрицателен – съобщиха от пресцентъра на полицията в..

публикувано на 24.04.19 в 16:47

Млади полицаи и жандармеристи положиха клетва в Пазарджик

В навечерието на Великден 174 полицаи и жандармеристи в Пазарджик и Казанлък положиха клетва за спазване на Етичния кодекс на държавните служители в МВР. Тържествената церемония се състоя в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР.  С това завършва първоначалната шестмесечна  подготовка на новоназначените..

публикувано на 24.04.19 в 16:44

Полицията в Пловдив е готова с мерките за сигурност по празниците

ОДМВР - Пловдив е предприела необходимите мерки за осигуряването на обществения ред и безопасността на движението във връзка с предстоящото честване на Великден. Подробности около създадената организация бяха оповестени от директора старши комисар Атанас Илков. По отношение на охраната на храмовете и местата, на които се очаква голямо струпване на..

публикувано на 24.04.19 в 16:31