Първият в страната 3D-биопринтер заработи в МУ-Пловдив

В Катедрата по медицинска биология на МУ – Пловдив заработи първият в страната биопринтер. Той позволява създаване под компютърен контрол на 3D-обекти, чрез наслагване на синтетични и биологични материали в няколко слоя.

3D биопринтирането е една от най-новите технологии, с широко приложение в тъканното инженерство и регенеративната медицина за разработване на сложни тъканни структури, които имитират естествените органи и тъкани. Използват се специални биомастила, съдържащи живи клетки и биоматериал, който запазва клетъчната функция и жизненост и осигурява междуклетъчната комуникация. С изолирани от пациенти туморни клетки може да се конструират индивидуални 3D-туморни модели, върху който се изпробват различни лекарства. Това е перспективен и безопасен метод за определяне на специфично лечение за всеки конкретен пациент.

Новата технология ще бъде демонстрирана още през месец март в рамките на свободно-избираемия курс по молекулна, персонализирана и регенеративна медицина. Студентите ще имат възможност да се запознаят с принципите на 3D-биопринтирането и с основите на регенеративната медицина.

Катедрата разполага с необходимия изследователски капацитет и подготвени специалисти, както и с ясна визия за приложението на новата апаратура. 

В ход е научен проект за 3D-биопринтиране в онкологията, като в последствие ще бъдат разработени и протоколи за принтиране на тъкани и органи за нуждите на регенеративната и експерименталната медицина.


Още от категорията

Започна демонстрацията на машинно гласуване

В Областна администрация – Пловдив започна образователната кампания „Пловдив се учи да гласува“, която ще продължи и утре. Консултантски екип на инж. Александър Чобанов демонстрира, как за 15 секунди можеш да регистрираш своя глас за съответна партия и преференция. Машината прилича на банкомат и не позволява недействителни бюлетини и купен..

обновено на 23.02.19 в 13:47

Улиците в Пловдив - почистени до асфалт, твърди "Чистота"

Всички основни пътни артерии в Пловдив са почистени до асфалт въпреки образувалата се след нощните валежи  над 10 сантиметра снежна покривка. Това съобщи директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов". "Още в полунощ, когато дъждът започна да преминава в сняг, 26 разпръсквача на сол - на общинското предприятие и КМД, започнаха обработката на..

обновено на 23.02.19 в 10:18

За една нощ зимата си върна правата с пълна сила

Жълт код за силен вятър или снеговалежи е в сила днес за цялата страна.  След обяд от север се очаква валежите постепенно да спират и облачността ще се разкъсва и намалява.  Ще духа умерен до силен североизточен вятър и на много места в планинските райони ще има условия за виелици и образуване на навявания.   Температурите значително ще се..

публикувано на 23.02.19 в 10:16

АМ "Тракия" вече е проходима напълно, дори за тежки камиони

Снегопочистване и снегонавявания затвориха редица пътни артерии от републиканската пътна мрежа поетапно през изминалата нощ.   Със започване на снеговалежите от пътната агенция предупредиха за ограничение на движението  за автомобили в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, София и Ловеч.   За известно време през нощта това засегна и..

обновено на 23.02.19 в 08:31

Зимен спортен празник кани пловдивчани на Гребната база

От 10.00 часа на Гребна база в е предвидено да се проведе спортен празник.  Поканени са всички граждани и гости на Пловдив. Организирано е любителско бягане на Гребната база, като най-активните участници ще бъдат наградени.  Денят на зимното предизвикателство е проява от Националната програма за физическа активност и развитие на българското..

публикувано на 23.02.19 в 08:30