Увеличават приема след 7 клас в професионалните гимназии

| обновено на 12.02.19 в 12:57


Над 5700 ученици в 193 училища обхваща държавният прием за 8-и клас в пловдивска област за следващата учебна година.

С 9%спрямо миналата година се увеличават СТЕМ-профилите, които обхващат природните и техническите специалности, и математиката в професионалните гимназии – бе отчетено на заседанието на Комисията по заетост към областния съвет за развитие.

В професионални паралелки ще се обучават 63 на сто от учениците, а останалите 37% ще попаднат в профилирани паралелки в училищата.

През следващата година се открива и обучението на ученици за 17 нови професии – съобщиха от Регионалното управление по образованието в пловдивска област.

В Професионалната гимназия по транспорт „Гоце Делчев“ в Пловдив за пръв път ще се обучават машинисти на локомотиви и вагони. Ще има открити паралелки за газова техника, измервателна техника и заварчици.


Още от категорията

Готовност за блокада на пътя Смолян-Пловдив край Юговското ханче в неделя

Жители на чепеларското село Загражден заплашиха с блокада на главния път Смолян – Пловдив, заради все още незапочналото строителство на пътя Загражден – Белица.  Акцията е планирана за тази неделя - 25 август , обявиха протестиращите. Недоволството им е заради няколкогодишното забавяне на строителните работи. Местни жители неведнъж са пращали..

публикувано на 21.08.19 в 09:18

Опасност от поражи в Пазарджишко и още 9 области днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 10 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрологи. Индексът обхваща територии от областите Враца, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Благоевград и Пазарджик . Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо..

обновено на 21.08.19 в 08:51

Ден на отворените врати в „Горубсо-Мадан“

Ден на отворените врати се провежда в рудник "Петровица" в квартал „Бориева“ на Мадан. Инициативата е на добивното предприятие "Горубсо-Мадан“, а поводът е въведения нов модел на добив на олово и цинк, при който ръчният труд е заменен с високопроизводителни машини.  От 8 до 14 часа в днешната сряда всички желаещи ще бъдат вкарани в дъблините на..

обновено на 21.08.19 в 08:50

Ремонт спира движението през тунела "Кричим" за пет нощи

Следващата седмица - между 26-30 август, от 22:00 ч. до 06:00 ч. сутринта, ще се спира движението през тунел „Кричим“ на пътя Михалково - Кричим. Обходният маршрут е по пътя Пловдив - Асеновград - Смолян. Ще бъде ремонтиран участъкът от изхода на Кричим до яз. „Въча“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“, като..

обновено на 20.08.19 в 16:51

Близо 1300 пациенти месечно минават през Спешното на МБАЛ „Св. Пантелеймон“

7612 пациенти са преминали през Спешното отделение на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ през първите шест месеца на годината, съобщиха от здравното заведение.  Най-честите регистрирани случаи са на пациенти със сърдечна недостатъчност – около 1000, над 600 са неврологичните случаи и тези, свързани с нарушения на вестибуларната функция, почти толкова са..

публикувано на 20.08.19 в 16:50