Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварянето на Изборния кодекс 3-4 месеца преди вота е грешка


Неподходящо и недомислено е отварянето на Изборния кодекс няколко месеца преди избори. Това се случва винаги преди избори и гражданите остават с впечатлението, че изборните правила нарочно се пренаписват от управляващите, за да защитят своите интереси. А това създава недоверие у хората. Така че отварянето му беше грешка. Коментарът направи пред Радио Пловдив социологът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

Според него най- важната промяна в ИК е вдигането на прага за преференциалния вот. Това беше огромно постижение, до което стигнахме преди години, то работеше и продължава да работи. Хората успяваха да пренаредят листата, посочена от партиите. Повишеният праг на преференцията я обезсмисля. Преференциалното гласуване е чудесна възможност българите да избират личности в рамките на пропорционалната система, която е по- добра от мажоритарната, коментира Ганев.

Социологът не се съгласи с коментара на президента Румен Радев, че с промените управляващите търсят служебна победа на изборите. По думите му изказването на държавния глава е пресилено и в тон с политиката му да е контра на управляващите по всяко време и по всеки въпрос. Той припомни, че на последните парламентарни избори през 2017-та година никой не оспори изборния резултат. 

Решението машинното гласуване да бъде разширено и то да замени хартиеното след местните избори тази година Димитър Ганев определи като стъпка в правилната посока. Социологът обясни, че е привърженик на идеята машинният вот да се въвежда поетапно, за да се гарантира сигурността и защитата на вота, за да не бъдат допуснати злонамерени действия.

Най- добре е плавно преминаване от хартия към машини. По принцип съм категорично "за", защото това намалява възможността за фалшифициране на изборни протоколи и за манипулации.

Заради Брекзит и защитата там на интересите на европейските граждани, Ганев очаква Лондон да въведе преходно законодателство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Промените в ЗСПЗЗ са противоконституционни

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46