Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако преференциите бяха по- високи, нямаше да съм депутат

| обновено на 15.02.19 в 15:21


Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски на два пъти използва преференциалния вот в своя полза. Първият път стана общински съветник, а при втория - депутат от ГЕРБ. На последните парламентарни избори той бе поставен на неизбираемото 11-то  място в пловдивската листа на ГЕРБ, но чрез преференциите стигна едно от първите места с над 4 800 преференции. 

Неговият случай повтаря и феномена 15/15, но при пловдивската листа на ГЕРБ бе 11/11. 

В интервю за Радио Пловдив Спас Гърневски призна, че ако на изборите през 2017-та година прагът на преференциалният вот е бил този, който  вчера депутатите определиха при гласуването на Изборния кодекс,  е нямало да бъде избран. 


Не е унищожена преференцията, прагът просто стана по- сериозен. Тази процедура е много демократична по същество, но някъде започна да се изкорестява. Появиха се хора и лобита, които искаха през партиите да вкарат определени личности, коментира Гърневски.


Като аргумент за повишения праг на преференцията той посочи, че  у нас  партиите носят пълната отговорност за управлението на всички нива. Те трябва да са внимателни с кадровата си политика, да планират определени процеси, в листите им трябва да са включени различни специалисти, които да подготвят закони и да водят дебати. Така че процесът е двустранен.

Депутатът призна, че прагът е висок, но добави, че Томислав Дончев като евродепутат го е постигал със 130 хиляди получени преференции. Изчисленията му показват, че в Пловдив ще са нужни около 10 -15 хиляди гласа, за да заработи преференциалният вот. 


Гърневски припомни, че 10 процента от депутатите на ГЕРБ не са членове на партията, а са от Гражданската квота като в момента имат активна позиция и роля при защитата на политиките на партията. Сред тях са още ген. Константин Попов, Тома Биков, Вежди Рашидов, ген. Пламен Манушев. 

Ако една партия иска да разшири влиянието си, трябва да намери начин да приобщи гражданите към листите си.  Времето  ще покаже дали решението за високия праг на преференциите ще заработи. 

Той отрече вчерашното гласуване в Народното събрание на Изборния кодекс да е формирало коалиция ГЕРБ – ДПС. Ако преференцията мина с подкрепата на ДПС, то други техни предложения бяха отхвърлени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18