Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическо танго „Ден след ден“

Коя е точната дата на смъртта на Левски? Защо 146 години след неговата гибел в учебниците остава датата 19 февруари, а учени са категорични в абсолютния  исторически факт, че обесването е било на 18 февруари? Разговорът ни ще е с проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания към БАН и специалист по Българско възраждане.

Законно или в разрез с правилата се превозват опасни товари по железните пътища у нас? Ще стане ли ясна причината за дерайлирането на товарния влак в събота на жп гарата в Пловдив? Защо инцидентът стана пореден повод за размяна на обвинения между частни превозвачи и НКЖИ? Темата ще коментираме с доц. Симеон Ананиев, бивш шеф на Изпълнителната агенция "Железопътна администрация", която разследва жп катастрофите, сега председател на Асоциацията на българските жп превозвачи.

И още:

ГЕРБ връща предишното преференциално гласуване и започва процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. Решението е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикана спешно днес от премиера Бойко Борисов. На практика ГЕРБ изпълнява част от условията на БСП, които напуснаха парламента заради промените в Изборния кодекс. Така пак се завъртя политическото танго на управляващите, но в променен ред - една стъпка напред и две назад. За изборите и пречките пред гласуващите и мислещи хора, за преференции, манипулации и лобизъм ще е разговорът ни със социолога Юрий Асланов.

Какви са стъпките при ремонта на площад „Централен“ в Пловдив? Какво се прави, какво предстои и може ли да се говори за краен срок на мащабната реконструкция – обобщението е в репортажа на Иванка Петкова.

Бъдете с Радио Пловдив и в днешния понеделник от 15 до 17 часа!

Седмицата започва с пролетно и ще завърши със зимно време. Да се порадваме на топлината на слънцето сега! 

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" за (не)известните на деня

"Точно днес" - вървим по стъпките на темите от деня, добавяме и коментар по политическите събития. Броенето към изборите 2 в 1 започна само преди седмица, а вече рокадите в служебния кабинет станаха ежедневие. Доколко съставът на кабинета, който трябва да организира честни и прозрачни избори, е действително служебен или това е поредното..

публикувано на 16.04.24 в 16:51

Между напрежението и очакванията в "Ден след ден"

Между напрежението, което създават нерешимите проблеми и очакванията за неясното в времето, но по-добро от днес утре са темите в следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден".  За градския транспорт в Пловдив и очакваното в близко бъдеще въвеждане на модерни, екологични и практични автобуси говори в репортажа си от представянето на нов електробус..

публикувано на 16.04.24 в 14:54

Истории и музика във „Вход свободен“

Отделяме време за срещи и песни, които ни свързват с корена. Датата е 19 април, в Капана. Габриела Павлова ще ни разкаже повече, след 14 часа. Коментираме приказни истории. Още информация в рубриката „Езо Тера“. Очаквайте рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев и минутите ни за кино. Започваме, след новините в 13..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Идва ли по-добро „Точно днес“?

Надеждата умира последна. Тази максима важи с пълна сила за политиците, които смело предизвикаха избори 2 в 1. Кой ще спечели и кой ще изгуби? И кой ще плати „цената“ на сглобката? Отговорите търсим във второто утро на седмицата, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Лидерите и знакови лица на „Продължаваме промяната“ Асен Василев,..

обновено на 15.04.24 в 16:59

Политика и (без)духовност "Ден след ден"

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. В България властта е свързана с много пари кеш и политическите сили са причастни. За а-моралните заявки за ново управление говори политологът Боян Стефанов , член на Младежкия консервативен клуб. Напрежението между Иран и Израел продължава да ескалира. Какво може да се..

публикувано на 15.04.24 в 15:02