Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точка.БГ с акустичен концерт в Пловдив

| обновено на 21.02.19 в 07:13

Пламен Сивов е познат от сайта Православие БГ. Той е юрист, превежда от английски и руски език, и е един от създателите и членове на акустичната група Точка.БГ. Много от текстовете и музиката на песните са негови.


По покана  на феновете, групата идва  с концерт този петък на 22 февруари в  Пловдив, в Bee Bop Café . Акустичен звук от три китари и  четири вокала. 

От създаването си през 2011г. досега Точка.БГ имат издадени пет албума, участия в много фестивали на авторската песен и български културни центрове в чужбина. Пеят само на български език, с подчертано внимание към текстовете, а самата музика, която наричат Акустичен проект за нови градски песни е различна от преобладаващо звучащата , която по скоро е фонова, като нещо, на което не  се обръща внимание.

При нас музиката е нещо, което се преживява, с много внимание към текста.  Не можем да си представим, че може да направим песен по текст, който не ни е разтърсил, който не ни е казал нещо. Това е  едно връщане към позабравеното значение на идеята за песен. И може би затова се свързва с представата за поети с китари, но не си представяйте три акорда на  раздрънкани китари, инструментите ни са прекрасни, стиловете на които може да се свири такава музика са най-различни, може да се свири боса - нова, балади,  да има келтско звучене, няма ограничения. 

Всичко,което вълнува, може да бъде превърнато в поезия: едно съзерцание на времето отвън, или от прозореца, потъването в себе си, когато си в стаята, разбира се, за любовта, за хората, които си срещнал днес, за държавата, за живота, който живеем...т.е. една нова градска култура, затова и проектът се казва Нови градски песни.

 Шегувахме с, че вече има много селски песни, има стари градски песни, защо пък да няма и нови градски песни. Заигравката е в това, че градският човек има своя чувствителност, начин за възприемане на света, неща, които са го формирали, включително и музиката.

Някога са се събирали и са пеели песни, и  това е било начин на общуване, аз се питам това къде се загуби ? Моето поколение все още си спомня плажовете, където се свиреше на китара до късно, огъня, имаше доскоро прекрасни акустични песни, които се изпълняваха на китара . Къде се загуби това ?

В момента забелязвам, че има в някои градинки тинейджъри, които свирят на акустична китара, има някакво възраждане на тази музика, ние сме някакво свързващо звено... Това е съвременната английска градска музикална култура т.н. singer- songwriters изпълнители. Но у нас  младите предпочитат да пишат повече на английски, ние не че не можем на английски, но предпочитаме да се изразяваме на български, защото ако на български не можеш да се изразиш красиво, шансовете да се изразиш красиво на английски са минимални. 

Цялото интервю  с Пламен Сивов е в звуковия файл. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02