Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Станева от ЕГ "Пловдив" ще е "Посланик за един ден"

| обновено на 23.02.19 в 11:39

За втора поредна година инициативата на Британското посолство „Посланик за един ден“ ще се проведе през март. 

От фондация „За нашите деца“ организираха национално състезание, с което избраха победителка - тя е от Пловдив и се казва Елена Станева, учи английски език в ЕГ „Пловдив“. Тя е на 15 години, а любимите й предмети са литература, философия и история.  

Родена е в семейство на спортисти, но момичето избира друг път за себе си – иска да бъде журналист и да говори по социални теми. Това, което отличава Елена от връстници й, е нейната будна гражданска позиция. Макар и едва навлизаща в света на „възрастните“ Елена има много познания  за българската социална система.  

За инициативата на Британското посолство у нас Елена има подкрепата на изпълнителния директор на фондация „За Нашите Деца“ Иванка Шалапатова и на 28 февруари заедно в Пловдив ще правят мартенички с благотворителна цел. 

Част от есето, с което Елена спечили участие в инциативата:

„Когато започнах да мисля за тази тема и какво бих могла да напиша, много неща  минаха през ума ми. Първоначално исках да изразя мнението си относно проблеми, с които се срещаме ежедневно или поне сме чували за тях много пъти. Но след това осъзнах, че има трудности/въпроси, които все още не са анализирани обстойно от обществото ни.

Една/един от тях е дългият процес на осиновяване и всички препятствия, с които бъдещите родители трябва да се справят заради начинът, по който системата в България работи. Бих използвала гласа си, за да обогатя знанията на хората относно това колко е трудно за младо семейство с репродуктивани проблеми да даде шанс за по-добър живот на сираче, което, по ирония на съдбата, няма вина за това как е започнал животът му.

Има някои правила от Българския семеен кодекс, за които вероятно не сте чували. Например знаете ли, че е незаконно хората да осиновяват своите братя и сестри дори и те да са навършили пълнолетие? Или пък, че трябва да има поне 15 години разлика между осиновителят и осиновеното дете? Всяка година повече от 2000 деца биват изоставяни и тези правила/ограничения намаляват шанса им да бъдат осиновени от братя и сестри или млада двойка, която да им осигури любов и грижа.

Не ме разбирайте погрешно. Също като философа Арнолд Гелен, аз вярвам, че институциите съществуват, за да ни осигуряват безопасност, но като млада жена аз мисля, че ние сме тук, за да направим така, че тези институции да работят по възможно най-добрия начин.

Обединявайки се около идеята за справедливи закони, като например осиновяването по пряка линия (братя и сестри да осиновяват братя и сестри) и по-ниска възрастова граница за осиновяване, ние ще създадем по-добър свят за много хора и по-добра България за всички нас.“ 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03