Хора с увреждания правят Алея на кирилицата в Пловдив

Снимка: Телевизия ТВ САТ КОМ

Хора с физически и психически увреждания от Куклен майсторят буквите от българската азбука, които ще подредят в Алея на кирилицата в Пловдив. 

Проектът е част от програмата на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата и ще бъде реализиран в навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, каза Величка Маринова, председател на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство, автор на проекта.

По думите й в момента хората изработват 30-те букви, които ще бъдат оцветени в цветовете на слънцето - жълто и няколко нюанса на оранжево. Така ще бъдат видими и няма да ни обвинят в партийни пристрастия, допълни Маринова. 

Буквите се изработват от дърво и са високи 80 см.

Алеята ще бъде на територията район "Южен", където по думите на Величка Маринова има институции, които жителите на Куклен посещават, а точното място ще бъде посочено от кмета на района Борислав Инчев. 

Идеята е алеята да се създаде на място, където има детски площадки, които масово се посещават от родители с малки деца, каза още тя. 


Още от категорията

Започват „Литературни пътешествия в Пловдив“

Проектът "Литературни пътешествия в Пловдив" стартира в Европейската столица на културата. Той е иницииран от издателство „Летера“, а целта е да се опознае съществена част от духовната история на Пловдив посредством места и паметници, свързани с видни личности и съществени явления в литературния живот на града. Проектът е насочен към младата..

обновено на 19.04.19 в 05:58

Стилът "Алафранга" се разкрива в Етнографския музей-Пловдив

По френски образец или "Алафранга" навлиза в Пловдив след 1860 година и остава, за да промени архитектурата, облеклото и бита на нашите предци. В средата на 19-то столетие се ражда стилът, който олицетворява епохата на проникване на модерната европейска култура в Пловдив. Това каза директорът на Етнографския музей доц. Ангел Янков преди..

обновено на 18.04.19 в 13:21

Патриция Шишманова с панорамна фотография в Капана

Патриция Шишманова гостува с изложба „Гранично състояние“ – панорамна фотография в галерия „Arsenal of art“.  Тя е артист с разностранни интереси. Завършва икономика и операторско майсторство.  Запознава се със съпруга си Жорж Шишманов в Париж и взима неговата фамилия.  Живеят в Москва и Париж, идват и в София, но непрекъснато пътуват по..

публикувано на 18.04.19 в 07:46

Мирослава Кацарова представя нов проект в Пловдив

Мирослава Кацарова ще представи своя концертен проект Electronic Dreams.  Този път тя и триото на Мирослав Турийски създават програма, фокусирана върху хибридната изказност и взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства.  Това съчетание е своеобразна тенденция в съвременната музика, производна на джаза...

публикувано на 18.04.19 в 07:42

Автори от шест страни представят мозайки в "Балкански мостове"

47 автори от шест държави участват  в Международната изложба мозайки „Балкански мостове“, която стартира в Балабановата къща в Стария град. Инициативата е част от събитийния календар по повод 50-годишния юбилей на ОИ „Старинен Пловдив“. Куратор на международния проект, чиято цел е да популяризира Пловдив като Европейска столица на..

публикувано на 18.04.19 в 06:59