Хора с увреждания правят Алея на кирилицата в Пловдив

Снимка: Телевизия ТВ САТ КОМ

Хора с физически и психически увреждания от Куклен майсторят буквите от българската азбука, които ще подредят в Алея на кирилицата в Пловдив. 

Проектът е част от програмата на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата и ще бъде реализиран в навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, каза Величка Маринова, председател на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство, автор на проекта.

По думите й в момента хората изработват 30-те букви, които ще бъдат оцветени в цветовете на слънцето - жълто и няколко нюанса на оранжево. Така ще бъдат видими и няма да ни обвинят в партийни пристрастия, допълни Маринова. 

Буквите се изработват от дърво и са високи 80 см.

Алеята ще бъде на територията район "Южен", където по думите на Величка Маринова има институции, които жителите на Куклен посещават, а точното място ще бъде посочено от кмета на района Борислав Инчев. 

Идеята е алеята да се създаде на място, където има детски площадки, които масово се посещават от родители с малки деца, каза още тя. 


Още от категорията

Международен фестивал на акварела стартира в Пловдив

С откриването на изложба "Материя на духа" на Селма Тодорова тази вечер в галерия "Сигна" стартира „Международен младежки фестивал на акварела Пловдив 2019“. Той е част от програмата на Пловдив 2019. Тази година България има невероятния шанс да празнува акварела не с  едно, а с две международни събития, които ще се проведат в Пловдив -..

публикувано на 20.06.19 в 10:08

Паисиевите дни започват в Асеновград

     Юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон представят в градската библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград, а събитието е част от традиционните Паисиеви дни в града. Тридневните културни тържества стартират днес в лятната музейна школа за деца в старинното училище "Свети Георги" и поетичен рецитал на Виктория Стефанова от..

публикувано на 19.06.19 в 14:46

Великите европейци - Волтер, втора част

През 1729 година волнодумецът Волтер се връща във Франция от изгнание и се хваща с лесната задача да създава нови приятели и нови врагове. Предани приятели например му помагат да забогатее. Един математик го включва в далавера с френската държавна лотария, а двама банкери пък го учат да инвестира. Плюс бащиното наследство, пенсии и помощи от..

публикувано на 19.06.19 в 11:12

"Покаяние Господне" на Румен Леонидов в Пловдив

Премиера на най-новата книга на Румен Леонидов „Покаяние Господне“ ще се състои в галерия U P.A.R.K. в Пловдив. Представянето е тази вечер в 19 часа и е част от кампанията "Код червено: Литература".  Румен Леонидов е български поет и преводач, журналист, издател и общественик. Към 2011 година има издадени девет стихосбирки и е носител на..

публикувано на 19.06.19 в 09:16

НБ "Иван Вазов" е домакин на две фотоизложби

Две фотоизложби се откриват днес в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Едната е „140 НБИВ – Пловдив – древен и вечен – 20 + 19“ , като в заглавието са кодирани 140-годишнината от създаването на Пловдивската народна библиотека, годината на столица на културата и броя на фотосите.  Другата е със заглавие „ Sister..

публикувано на 19.06.19 в 07:06