В Смолян откриват изложба за боевете на Шипка

Снимка: архив

В Регионалния исторически музей в Смолян се открива изложба "Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано", представена от Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" по повод 141-вата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор.

Изложбата е посветена на Националния празник на България, който отбелязваме на 3-ти март.

С фотодокументални табла хронологично са проследени драматичните августовски боеве на Шипка. Внезапната турска атака през септември, подвига на руския войник по време на зимното шипченско стоене, падането на Плевен, мащабното настъпление на руската армия, завършило с победа и с подписването на прелиминарния договор, с който се възстановява третата българска държава.

Важен акцент са експонираните ценни реликви от фонда на Националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа“.

Особен интерес представляват литографии и значими художествени картини от български автори, създадени във връзка с годишнина от Освободителната руско-турска война.


Още от категорията

РИОСВ обявява литературен конкурс „Пеша до края на града“

Конкурсът на РИОСВ – Пловдив е за литературна творба (есе, разказ, стихотворение или др.) и  е част от кампанията „Европейска седмица на мобилността – 2019“, която се отбелязва всяка година в периода 16 – 22 септември.  Провеждането му цели да насочи вниманието на обществеността върху устойчивия транспорт и начини на придвижване...

публикувано на 19.08.19 в 16:54

Посланията в „Седмица на съвременното изкуство“- 2019

Изложбата „Седмица на съвременното изкуство“ ще бъде открита на 1-ви септември в Баня „Старинна“ и двата етажа на „Склад“. За 25-ти път ще видим творби на световно известни творци като Бил Виола, Яйои Кусама, Уте Рихтер, Бенедикт Партенхаймер, автори от страната и Пловдив. Експозицията е част от календара на Пловдив’ 2019. Куратори са Илина..

публикувано на 19.08.19 в 10:48

Преге - предаване за света на книгите, 17 - 23 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 17.08.2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Теодора Димова. Поразените. 251 стр., ок. 4А, Сиела, 2019. Здравка Евтимова. Добрата страна на нещата. 184 стр., ок. 4А, Лексикон, 2019. Франк О Конър. Моят едипов комплекс и други истории. 640 стр.,..

публикувано на 19.08.19 в 10:07

Ден на узбекската култура в Тракарт

 Ден на узбекската култура се провежда в Пловдив. В културен център „Тракарт“, подлез "Археологически",  ще бъдат представени разкази за историята и културата на Узбекистан. Център “Тракарт”, подлез Археологически. Ден на узбекската култура, който се провежда по проект “Културен мост до Узбекистан”. Организира Мария Филипова-Хаджи, писател и..

публикувано на 18.08.19 в 09:04

В "Срещите" разговор за смисъла на ежедневието

Тази събота "Срещите" ви предлагаме разговор с проф. Андрей Пантев - дни преди неговата 80-та годишнина!  И обясненията му,че Клио е муза, но не винаги Темида, вероятно защото е жена, а жените обичат победителите... С проф. Андрей Пантев - разговор за Бога, любовта и смисъла на ежедневието ни.

обновено на 17.08.19 в 08:18