Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Накъде тече реката" в Културния център на Радио Пловдив

| обновено на 11.03.19 в 06:37


Новата книга на Чавдар Ценов "Накъде тече реката" ще бъде представена в Културния центъра на Радио Пловдив. Премиерата е на 11 март, понеделник, от 18.00 часа в Първо студио. 

Изданието е на ИК "Жанет 45", а за автора и книгата ще говорят проф. Клео Протохристова  и доц. Борис Минков.

За автора

Чавдар Ценов е завършил френска гимназия и българска филология. Работи като редактор.

Автор е на съчинението „Удавената риба“, на два романа, на няколко сборника с разкази и един с новели – „Отклонения наесен“.

Номинирани за много награди, книгите му получават „Христо Г. Данов“, годишната награда на „Портал Култура“, наградата на „Литературен форум“... 

От книгата

В какво се превръщат мечтите, ако не работим за тях? И какво се случва, ако все пак се сбъднат?

"Бивш учител по география, цял живот мечтал да пътува, но никога ненапускал границите на България.

Негов приятел, бленуващ придобиване на апартамент, но останал на улицата.

Професор, притежаващ хиляди книги, но неуспял да напише нито една...

Тези сходни биографични липси при тримата ще накарат бившия учител да си измисли реч, която да произнесе от катедрата, щом (ако) се върне на учителското поприще.

„Уважаеми млади хора – ще кажа, – най-важното нещо в живота е да знаете кои сте. Какво можете, какво бихте могли евентуално, а също – доколко го можете и доколко бихте го могли. Във връзка с това ви призовавам – не посягайте към мечтите на ближния! Мечтайте си вашите мечти! Което не означава, че те ще се сбъднат. Но пък означава, че първата ви крачка по мечтания път ще е правилна. А, да, и още нещо да не забравя, много е важно да го запомните. Мечтите не се сбъдват, те се осъществяват с всекидневни, целенасочени усилия. За по-напредналите, за рубриката „шест плюс“, така да се каже, бих добавил – понякога мечтите са по-заробващи от желанията, а и сигурни ли сте, че наистина желаете това, за което мечтаете?...“

Цочо Бояджиев за книгата:

Иска ми се да споделя едно усещане, което не съм в състояние да облека в достатъчно ясна дефиниция. Става дума за завладяващите мелодия и ритъм на текста, постигнати обаче чрез едно особено „синкопиране“ на фразата, което държи постоянно будно вниманието на читателя. Парадоксалността на ситуациите в романа е художествено подсилена чрез съчетаването на думи, чиято съвместимост не е непосредствено видима, а се открива едва на едно по-дълбоко мисловно ниво. Усилието да се удържа това ниво доставя истинско интелектуално удоволствие на въвлечения и по този начин в историята читател.

(…) Романът „Накъде тече реката“ засища жаждата ни за живо, автентично и вълнуващо четиво, но и разпалва тази жажда…







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С концерт на Борислав Ясенов започва 14 сезон на "Камерна сцена Пловдив"

14-ят сезон на "Камерна Сцена Пловдив" е посветен на съвременните тенденции, мултикултурните колаборации и провокации, съобщават организаторите на съблитието, като поясняват, че  фокусът в този сезон е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. След изключително успешния тринадесети..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18
Художникът Цветелина Велкова

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изложбата “ Цвят и Сянка ” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика. Председателят на Дружеството на пловдивските..

обновено на 18.03.24 в 06:14