Макрон има доста спорни идеи по темите - табу на ЕС

В авторска статия, публикувана във всички 28 страни от ЕС, френският президент Еманюел Макрон предлага реформи,   които да доведат до икономически ренесанс  и съживяване на проекта Европа.

Икономическата част на обръщението коментира в анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според него Макрон дава заявка за дебат, чиито послания ще срещнат сериозен дебат. След неговото предложение за въвеждане на „социален щит“, който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място във всички държави има и още по- леви предложения, но ще има сериозни реплики и от средите на десните, казва Ганев. 

Новото е, предложението МРЗ да се договаря колективно, което ми се струва неработещо. Трудно е и като процедура, и като позиция.

Макар и Европа да е богата и да става все по - богата разликите остават и периферията трудно настига Запада. Петър Ганев обърна внимание, че Макрон говори повече за конвергениция, а не за конкуренция. А именно конкуренцията може да помогне на страни като България да достигнат по- богатите. 

В дебата около  превозвачите видяхме, че социалният дъмпинг не играе в наша полза. Така че, тази  замяна на понятията може да играе опасна роля.

Друг интересен нюанс е, че Макрон се опитва да отвори темите - табу. Такава е темата за преките данъци, но дебатът, който започва няма да е от полза за всички страни – членки, прогнозира Петър Ганев.


Още от категорията

Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!

Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим , каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години.  Проф. Станчев вярва, че..

публикувано на 24.05.19 в 12:13

Поклон пред българските книжовници!

24 май е извисяващ празник !  Образованието и науката и в комерсиалния свят може да вървят напред и да се ценят!   В тази кауза вярва и работи за нея  университетският преподавател доц. Владимир Янев. За доц.Янев смисълът на писането е умножаване на думите, на смисъла, на духа.  На 24 май той чете откъс от Радичков и възрожденския книжовник..

публикувано на 24.05.19 в 11:11

Диспутът за триезичието във Венеция е величаво дело!

Венеция. Втората половина на ІХ век. Предстои диспут за триезичието. На него Константин Кирил Философ противостои на всички епископи. И доказва с текстове от Свещеното писание, че правото на  богослужението може да бъде и на родния език, а не само на приеманите дотогава и наричани "свещени" езика на християнството иврит, латински и гръцки.  Проф...

публикувано на 24.05.19 в 10:51

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49