Макрон има доста спорни идеи по темите - табу на ЕС

В авторска статия, публикувана във всички 28 страни от ЕС, френският президент Еманюел Макрон предлага реформи,   които да доведат до икономически ренесанс  и съживяване на проекта Европа.

Икономическата част на обръщението коментира в анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според него Макрон дава заявка за дебат, чиито послания ще срещнат сериозен дебат. След неговото предложение за въвеждане на „социален щит“, който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място във всички държави има и още по- леви предложения, но ще има сериозни реплики и от средите на десните, казва Ганев. 

Новото е, предложението МРЗ да се договаря колективно, което ми се струва неработещо. Трудно е и като процедура, и като позиция.

Макар и Европа да е богата и да става все по - богата разликите остават и периферията трудно настига Запада. Петър Ганев обърна внимание, че Макрон говори повече за конвергениция, а не за конкуренция. А именно конкуренцията може да помогне на страни като България да достигнат по- богатите. 

В дебата около  превозвачите видяхме, че социалният дъмпинг не играе в наша полза. Така че, тази  замяна на понятията може да играе опасна роля.

Друг интересен нюанс е, че Макрон се опитва да отвори темите - табу. Такава е темата за преките данъци, но дебатът, който започва няма да е от полза за всички страни – членки, прогнозира Петър Ганев.


Още от категорията

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00

У нас няма широки расистки настроения

   Покрай случилото се на мача България-Англия възникна дискусия между колеги до каква степен у нас имаме действително широк расистки феномен , каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Тихомир Безлов.  Ето и моят  аргумент срещу това, че е широк: ако ви направи впечатление, на стадиона да кажем някъде към 5-10 човека са издавали тези звуци/..

публикувано на 16.10.19 в 16:12

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа.  Много е тесен..

публикувано на 16.10.19 в 16:09

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни

 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България , така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че  България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин..

публикувано на 16.10.19 в 11:24

Бедна ни е фантазията какво ни чака след този футболен мач

Националните ни отбори вече са persona non grata.  В следващите 10-15 години, българските национални клубни футболни отбори ще бъдат мачкани и тероризирани от УЕФА, ФИФА, от съдии и комисии, докато утихне тази трагична история. Бедна ни е фантазията какво ни чака , така журналиста  Георги Атанасов, който пише по спортни и политически теми, коментира..

публикувано на 16.10.19 в 10:34