Макрон има доста спорни идеи по темите - табу на ЕС

В авторска статия, публикувана във всички 28 страни от ЕС, френският президент Еманюел Макрон предлага реформи,   които да доведат до икономически ренесанс  и съживяване на проекта Европа.

Икономическата част на обръщението коментира в анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според него Макрон дава заявка за дебат, чиито послания ще срещнат сериозен дебат. След неговото предложение за въвеждане на „социален щит“, който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място във всички държави има и още по- леви предложения, но ще има сериозни реплики и от средите на десните, казва Ганев. 

Новото е, предложението МРЗ да се договаря колективно, което ми се струва неработещо. Трудно е и като процедура, и като позиция.

Макар и Европа да е богата и да става все по - богата разликите остават и периферията трудно настига Запада. Петър Ганев обърна внимание, че Макрон говори повече за конвергениция, а не за конкуренция. А именно конкуренцията може да помогне на страни като България да достигнат по- богатите. 

В дебата около  превозвачите видяхме, че социалният дъмпинг не играе в наша полза. Така че, тази  замяна на понятията може да играе опасна роля.

Друг интересен нюанс е, че Макрон се опитва да отвори темите - табу. Такава е темата за преките данъци, но дебатът, който започва няма да е от полза за всички страни – членки, прогнозира Петър Ганев.


Още от категорията

Съюзът ГЕРБ - СДС е добра новина за "Демократична България"

Решението на ГЕРБ и СДС да се явят заедно на евроизборите свидетелства за липсата на всякакви  принципи , коментира за Радио Пловдив Методи Андреев, който е бил депутат и от СДС, и от ГЕРБ. Всъщност ГЕРБ си прибира вересиите от СДС, а СДС не е онова СДС, за което хората гласуваха. Тази коалиция показва, че СДС харесва модела Борисов и..

публикувано на 21.03.19 в 16:58

"Визия за Пловдив" разселва роми от Столипиново в целия град

Връщане на модела от социализма за настаняване на роми в кварталите – това е едно от решенията на проблемите в Столипиново, които ще залегнат във визията на БСП за Пловдив. Това стана ясно на пресконференция на местната левица, посветена на алтернативите за управлението на града.  Социалистите предлагат още узаконяване  на някои имоти..

обновено на 21.03.19 в 16:24
Петър Чолаков

Обединена традиционна десница е невъзможна за вота на 26 май

В програма "Точно днес" още от акуалните въпроси, защото освен че има нова ЦИК, има и нов предизборен съюз - ГЕРБ и СДС.  Как ще бъде преодоляна асимилацията на дясното, ще се мотивират ли от БСП за победа на 26 май след избора на Елена Йончева за водач на листата.  Повече от разговора с политолога  доц. Петър Чолаков . Той каза, че според него с..

публикувано на 21.03.19 в 10:14

Вилата на Евлоги Георгиев в Карлово е аварийно укрепена

Приключи аварийното укрепване на вилата на най-големия български дарител Евлоги Георгиев в Карлово .  120-годишната сграда е общинска собственост, но дълги години се рушеше. Тя се намира в непосредствена близост до вълнената фабрика, дарена от Евлоги Георгиев на карловци, която след приватизацията й през 90-те години също е оставена да се..

публикувано на 21.03.19 в 08:23

Великобритания може да напусне ЕС още на 23 май

Кризите у нас и в ЕС коментира политологът Владимир Шопов. За парламента той припомни, че през последните 15 години е с най-ниско доверие. Това, което се случва през последните месеци не дава основани за промяна на нагласата на хората. Напускането на парламента е нисък праг за  обявяване на политическа криза. Това е стратегия на..

публикувано на 20.03.19 в 17:09