Делото за събаряне на циганска къща във Войводиново в съда през април

| обновено на 06.03.19 в 16:22

Административният съд в Пловдив отложи за 19 април делото на 46-годишната Иванка Ангелова, която обжалва събарянето на тухлената й къща в циганската махала на Войводиново. 

Съдът назначи съдебно-техническа експертиза, която да установи кога е построена къщата и колко хора живеят в нея. Вещо лице, определено от съда, трябва да посочи има ли устройствен план на терена, какво предвижда той и колко са сградите в поземления имот. Магистратите постановиха още от дружествата ВиК и EVN служебно да бъде изискана информация за консумираната и платена от Иванка Ангелова вода и електроенергия. 

Жалбоподателката не присъства в съдебна зала. Двамата свидетели по делото – Васил Василев и Йозо Асенов, призовани от Евгени Костадинов, адвокат на жалбоподателката, заявиха пред съда, че къщата е тухлена, без бетонови конструкции, няма ток, а вода е ползвана от съседите. 

От показанията стана ясно още, че в цялата циганска махала във Войводиново има партида само за един електромер и той е на свидетеля Йозо Асенов, който е осигурявал електричество за останалите живеещи в махалата. По документи електромерът е регистриран на името на друг човек – Славчо, който вече е починал. 

Що се отнася да това кога е построена къщата на Иванка Ангелова, чието събаряне се обжалва, показанията на свидетелите се разминаха. Според Васил Василев, тухлената постройка е от 20 – 30 години, а Йозо Асенов твърди, че 46-годишната собственичка Иванка е родена там. Разминаване се получи и в информацията на коя улица е къщата - дали на „Победа“, или на „Средец“. 

Пред съда и двамата свидетели признаха, че преди 15 години община „Марица“ им е предоставила терен и възможност да си купят имот, на който да строят законно. Те обаче не се възползвали от тази възможност, тъй като били социално слаби.

Общо 17 са жалбите на живеещите в циганската махала във Войводиново, които Административният съд в Пловдив ще разгледа до края на месеца.


Галерия

Още от категорията

Премиерът открива завода за автомобилни фарове край Куклен

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие нова база за производство на автомобилно осветление край Куклен. Инвестицията на компанията в комплекса е на стойност 62 милиона лева, а до 2023 година се очаква там да работят 400 души. На церемонията ще присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и..

обновено на 22.10.19 в 10:14

Безплатни гинекологични прегледи в ДКЦ "Св. Георги"

Безплатни прегледи при акушер-гинеколог организира ДКЦ „Св. Георги“ в Пловдив.  В рамките на три седмици - до 8 ноември 2019 г., по Програмата на Министерството на здравеопазването за ранно откриване на онкологични заболявания ще се проведе скрининг за рак на маточната шийка, който ще обхване 650 жени. На всички пациенти безплатно ще бъде..

публикувано на 22.10.19 в 10:13

Безплатни измервания на кръвна захар и хемоглобин

Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат проведени в Пловдив и още 19 населени места в цялата страна.  Те са част от образователната кампания „Открито за диабета“, която се организира за осма поредна година.  Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на..

публикувано на 22.10.19 в 06:59

2 милиона бюлетини пристигнаха в областната управа в Пловдив

Бюлетините за местните избори в Пловдив и региона пристигнаха тази сутрин в областната администрация. Броят им е почти 2 милиона като само за града те са почти 1 милион.  Те бяха охранявани от жандармерия,  получени от главния секретар на администрацията Борислав Димов и разпределени на общинските избирателни комисии. В събота бюлетините ще..

публикувано на 21.10.19 в 16:51

"Пловдив 2019" набира проекти за следващите две години

Фондация “Пловдив 2019” обяви нова покана за финансиране на проекти, които да осигурят продължение и устойчивост на Европейска столица на културата през 2020 и 2021 година.  Проектите ще се финансират със специално запазените за целта  3  милиона лева от наградата “Мелина Меркури”, връчена на Пловдив за успешната реализация на мащабния проект...

обновено на 21.10.19 в 16:46