Делото за събаряне на циганска къща във Войводиново в съда през април

| обновено на 06.03.19 в 16:22

Административният съд в Пловдив отложи за 19 април делото на 46-годишната Иванка Ангелова, която обжалва събарянето на тухлената й къща в циганската махала на Войводиново. 

Съдът назначи съдебно-техническа експертиза, която да установи кога е построена къщата и колко хора живеят в нея. Вещо лице, определено от съда, трябва да посочи има ли устройствен план на терена, какво предвижда той и колко са сградите в поземления имот. Магистратите постановиха още от дружествата ВиК и EVN служебно да бъде изискана информация за консумираната и платена от Иванка Ангелова вода и електроенергия. 

Жалбоподателката не присъства в съдебна зала. Двамата свидетели по делото – Васил Василев и Йозо Асенов, призовани от Евгени Костадинов, адвокат на жалбоподателката, заявиха пред съда, че къщата е тухлена, без бетонови конструкции, няма ток, а вода е ползвана от съседите. 

От показанията стана ясно още, че в цялата циганска махала във Войводиново има партида само за един електромер и той е на свидетеля Йозо Асенов, който е осигурявал електричество за останалите живеещи в махалата. По документи електромерът е регистриран на името на друг човек – Славчо, който вече е починал. 

Що се отнася да това кога е построена къщата на Иванка Ангелова, чието събаряне се обжалва, показанията на свидетелите се разминаха. Според Васил Василев, тухлената постройка е от 20 – 30 години, а Йозо Асенов твърди, че 46-годишната собственичка Иванка е родена там. Разминаване се получи и в информацията на коя улица е къщата - дали на „Победа“, или на „Средец“. 

Пред съда и двамата свидетели признаха, че преди 15 години община „Марица“ им е предоставила терен и възможност да си купят имот, на който да строят законно. Те обаче не се възползвали от тази възможност, тъй като били социално слаби.

Общо 17 са жалбите на живеещите в циганската махала във Войводиново, които Административният съд в Пловдив ще разгледа до края на месеца.


Галерия

Още от категорията

Близо 600 000 избиратели гласуват в Пловдив и областта на евровота

477 са избирателните секции в Община Пловдив за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г. в т.ч. 5 бр. избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 бр. избирателни секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода. 5-те секции  за..

публикувано на 25.05.19 в 17:17

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев

Заради иск на Антикорупционната комисия за над 9 милиона лева Пазарджишкият окръжен съд запорира сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев, на съпругата му и на свързани с тях фирми.  Претенциите на комисията са за незаконно придобито имущество.  Решението  е на база шест тома доказателствен материал, част от който е и прословутото..

обновено на 25.05.19 в 10:25

Днес е "Ден за размисъл" - без политическа агитация и социологически проучвания!

Днес е ден за размисъл преди утрешния вот, с който ще бъдат избрани 17-те български представители в Европейският парламент.  11 661-а са избирателните секции в страната, които ще бъдат подготвени за гласуването.   Забрани за политическите субекти и социологическите агенции действат в днешния ден за размисъл.  Не може да се извършва политическа..

обновено на 25.05.19 в 09:24

Чудно време в Пловдив обещават синоптиците!

Днес над страната ще е предимно слънчево.  Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса.  След пладне над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи, на места придружени с гръмотевици.  Също следобед над планините на места ще превали и прегърми. 

публикувано на 25.05.19 в 08:39

Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия.  Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на..

обновено на 24.05.19 в 16:51