Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективата за предсрочни избори се отдалечава, засега


Винаги с кого,  и  никога против кого ?  Как  партии и правителства   се вписват  в популярното политическо  изказване в сюжетите на  коалиции и изстребители, газови връзки, кодекси и юани  в коментар на политолога Първан Симеонов.

Отхвърлянето на президентското вето с гласовете на ДПС според  него, е възможно да бъде и сделка между Движението и ГЕРБ, поради съвпадението с опростяването на 8 - 10 милиона дългове на Мюфтийството, защото досега ДПС не получи нищо оттова, което искаше. Но е възможно и да не е. 

Продължаващият бойкот на БСП, които пропуснаха шанса да се върнат в парламента като победители от казуса с Изборния кодекс, политологът определи като игра Ва банк на Корнелия Нинова и настояване за предсрочни парламентарни избори.

Според политолога Първан Симеонов обаче, перспективата за  предсрочните парламентарни избори се отдалечава. Той подчерта, че докато досега сме свидетели на това, че ГЕРБ винаги доброволно е слизал от политическата сила, за да предизвика избори, сега с цялото си политическо държание показва, че ще управлява до края на мандата.  Той  подчерта, че ситуацията може да се промени в зависимост от резултатите на европейските избори. 

Симеонов каза още, че досега у нас не е  имало опорчаване на изборните резултати, и не допусна това да се случи и на предстоящите, но като проблем той определи е недоверието на избирателите в политиците и това води до голямо напрежение. 

Сюжетът с газовите проекти след посещението на руския премиер Медведев: Аз не видях много оптимизъм в тази среща, защото в общи линии топката беше прехвърлена към Брюксел, а Брюксел не е много бързо и надеждно ниво, особено напоследък. 

Българският интерес е ясен. Добре е да минава още една тръба. Но българският интерес не бива да забравя, че е добре да се кръстосват тръби от различни места. Не случайно българският премиер говори за хъб Балкан. Но никакъв напредък не видях. 

България се опитва да прави нещо много просто, то е очевидно, и няма новина в това, България се опитва да остане на Запад, но да остави всички врати към Изтока отворени, така, както е цитатът на цар Борис ІІІ   "Винаги с Германия, никога против Русия",  но днес вече  има и трети фактор, Германия я има, да приемем, че това  е Европа, да приемем, че и Русия я има, но сега има и две допълнителни усложнения,  и това са Щатите и Китай, и те са новите важни фактори, не толкова Германия и Русия. 

Цялото интервю с Първан Симеонов е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42