Ако финтираме с газовите проекти, няма да ни се получи


Природният газ и петролът са политика,  оръжие, както и повод за войни. Има опасност страната ни да остане без доставки на газ, коментира пред Радио Пловдив бившият генерален консул на страната ни в Одрин Георги Димов след приключилата преди дни визита на руския премиер Медведев у нас. 

Според него по време на разговорите и дадените изявления не е демонстрирано доверие между София и Москва. Димов смята, че на този етап Гърция е с повече шансове за преминаването на тръбата през нейна територия, отколкото България. Като аргументи той посочи визитата в Турция на премиера Алексис Ципрас, лобистките дейности, които Атина води в свой интерес, както и подкрепата, с която се ползва в Европа и САЩ. Гръцките аргументи ще натежат повече.

Бившият дипломат смята, че българският национален интерес ще бъде изпълнен, ако се разнообразят източниците за доставка на природен газ у нас. Липсата на диверсификация означава, че си зависим. Като алтернативи той посочи доставки на втечнен газ през терминала в Солун, от Румъния, както и успешните евентуално сондажи в българската част на Черно море.

На разговорите на 4-ти и 5-ти март чухме по- скоро пожелания за туризъм и социални плащания, отколкото за енергийни проекти. България не убеди Русия в отстояването на нашия национален интересНе можем да защитим интереса си. Ако се опитваме да финтираме, няма да се получи.


Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54