Ако финтираме с газовите проекти, няма да ни се получи


Природният газ и петролът са политика,  оръжие, както и повод за войни. Има опасност страната ни да остане без доставки на газ, коментира пред Радио Пловдив бившият генерален консул на страната ни в Одрин Георги Димов след приключилата преди дни визита на руския премиер Медведев у нас. 

Според него по време на разговорите и дадените изявления не е демонстрирано доверие между София и Москва. Димов смята, че на този етап Гърция е с повече шансове за преминаването на тръбата през нейна територия, отколкото България. Като аргументи той посочи визитата в Турция на премиера Алексис Ципрас, лобистките дейности, които Атина води в свой интерес, както и подкрепата, с която се ползва в Европа и САЩ. Гръцките аргументи ще натежат повече.

Бившият дипломат смята, че българският национален интерес ще бъде изпълнен, ако се разнообразят източниците за доставка на природен газ у нас. Липсата на диверсификация означава, че си зависим. Като алтернативи той посочи доставки на втечнен газ през терминала в Солун, от Румъния, както и успешните евентуално сондажи в българската част на Черно море.

На разговорите на 4-ти и 5-ти март чухме по- скоро пожелания за туризъм и социални плащания, отколкото за енергийни проекти. България не убеди Русия в отстояването на нашия национален интересНе можем да защитим интереса си. Ако се опитваме да финтираме, няма да се получи.


Още от категорията

Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!

Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим , каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години.  Проф. Станчев вярва, че..

публикувано на 24.05.19 в 12:13

Поклон пред българските книжовници!

24 май е извисяващ празник !  Образованието и науката и в комерсиалния свят може да вървят напред и да се ценят!   В тази кауза вярва и работи за нея  университетският преподавател доц. Владимир Янев. За доц.Янев смисълът на писането е умножаване на думите, на смисъла, на духа.  На 24 май той чете откъс от Радичков и възрожденския книжовник..

публикувано на 24.05.19 в 11:11

Диспутът за триезичието във Венеция е величаво дело!

Венеция. Втората половина на ІХ век. Предстои диспут за триезичието. На него Константин Кирил Философ противостои на всички епископи. И доказва с текстове от Свещеното писание, че правото на  богослужението може да бъде и на родния език, а не само на приеманите дотогава и наричани "свещени" езика на християнството иврит, латински и гръцки.  Проф...

публикувано на 24.05.19 в 10:51

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49