Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече ще са местата за седмокласниците в Пловдив

За следващата учебна година в Пловдив и областта ще кандидатстват 5 761 ученици след 7 клас. Част от тях ще имат възможност да изберат между нови специалности и също така да се запишат дуално обучение, където след 10 клас се работи и се получава трудово възнаграждение.

19 са новите професионални специалности в 18 училища, а отделно - дуалните паралелки са за 24 специалности в 10 професионални гимназии. 

За важното в приема, който вече е защитен в МОН от Регионалното управление по образование – от репортажа на Живка Танчева 

Седмокласници ще са с 250 повече от миналата година. Местата са с 375 повече от завършващите, като целта е да се даде възможност на ученици и родители за по-голям избор. 

Пловдив защити план-приема за следващата учебна година, като от МОН не са отрязали нито една паралелка. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в Пловдив. 

От казаха, че ще имаме нови професии, свързани с природните науки, информационните технологии и техниката, каквато е държавната политика. 

В 18 училища се разкриват 19 нови специалности. За първи път се обявява прием за „Газова техника“ в ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово. По искане на бизнеса в ПГ по лозарство и винарство в Перущица ще има „Металорежещи машини“, като се запазват „Лозаровинарство“ и „Механизация на селското стопанство“. ПГ по хранителна техника и технологии разкрива „Технология на биопроизводствата“. В ПГ по транспорт обявяват „Локомотиви и вагони”, изискана на национално ниво от БДЖ. „Строител на пътища, магистрали и съоръжения” е новото предложение на ПГ „Пеньо Пенев”. 

 „Измервателна и организационна техника” ще има в ПГ „Ген. Владимир Заимов” в Сопот. Директорът инж. Катя Адърска разказа, че по настояване на бизнеса в Сопот се разкриват три дуални паралелки. 

Дуални паралелки ще има по 24 специалности в  общо 10 училища. Пионери са от ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив с всички дуални. Директорът Константин Костадинов каза, че през последните две години от средното образование в 11 и 12 клас учениците са във фирмите два дни от седмицата.

За първи път дуално обучение ще има в „Ана Май” – по „Моден дизайн” и „Констуиране и моделиране на облекло от текстил”. Директорът Емилия Петаларева каза, че при тях ще приемат в тази паралелка 26 ученици.

Приемът в ЕГ “Пловдив” се запазва както досега – 6 паралелки с английски и 4 с немски. В ЕГ “Иван Вазов” паралелките с английски, немски, испански и италиански са по 2 и 1 с френски. ФЕГ разкрива 3 паралелки с английски и 5 с френски. В Математическата гимназия паралелкита са общо 8, две от които по професиите “Системен програмист” и “Компютърен график”.

През април ще излезе и новият справочник с актуалните профили и професии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59