Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сделката за парка в "Северен" е възможна при цена от 1 милион лева

| обновено на 12.03.19 в 13:46



Община Пловдив е готова да плати до 1 милион и 100 хиляди лева на собственика на парковото пространство зад хотел "Санкт Петербург". Кметът Иван Тотев обясни, че това е цената, на която фирмата "Парадайз Гардън Резиденс" е закупила терена от бизнесмена Георги Гергов.  

Ако бъде поискана по- висока цена, общината не може да си я позволи, каза още Тотев. Сърбаме попарата на решения, взимани преди 15-16 години в община Пловдив“, коментира кметът по повод на апорта на парцела в смесеното дружество "Пълдин туринвест" между местната власт и Гергов през 2006-та година. 

Припомням, че през следващите години общината изгуби дела си в публично частното партньорство. Кметът потвърди, че в плановете на общината теренът е предвиден за озеленяване, а не за строителство на жилищни или бизнес сгради.

Предстои сделката да се обсъжда и в Общинския съвет.

По- рано днес общинските съветнички от различни партии Пепа Деведжиева и Дани Каназирева изпратиха питане до кмета за скандала със сечта в парка зад хотел „Санкт Петербург”. 

Те настояват кметът Иван Тотев да отговори  какво управленско решение ще вземе общината в така създалата се ситуация. 

"Има ли заявени строителни намерения от страна на собственика, който е фирма с 2 лв. капитал?", пита общинската Деведжиева и настоява за незабавен писмен отговор. 

"Общината трябва да запази терена на ул „Сава Муткуров“ за парк, гражданските протести са напълно справедливи !" – реагира  лидерът на „Съюз за Пловдив Дани Каназирева.  


В интервю за Радио Пловдив Николай Радев заяви, че приветства намеренията за запазване на зелената площ. С уговорката, че обсъждането на сделката предстои в групата на БСП, той заяви, че общината може да преговаря и за по- ниска сума от 1,1 мил. лева. Като аргументи той посочи обществения натиск в момента, както и статута на терена, отреден за парково пространство.

БСП е от партиите, подкрепили навремето създаването на „Пълдин туринвест“. Според Николай Радев публично – частното партньорство с бизнесмена Георги Гергов е било правилно и създадено с цел спасяване на къщите в Стария град. 

Впоследствие възможността общината да влезе в Панаира като собственик е довела до апортирането на имоти, добави той. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34