СФФ в Пловдив стартира с "Щастливеца Пер"

С продукцията „Щастливеца Пер“ стартира София филм фест в Пловдив.

Носителят на 3 Оскара филм „Зелената книга“ идва на „София филм фест в Пловдив“. В продукцията участва и Димитър Маринов, българският актьор, който развя трикольорно флагче на церемонията при получаването на наградата.

Друг акцент на кинофеста е най-новият филм на датския режисьор Биле Аугуст „Щастливеца Пер“. Сценарият на продукцията е по едноимения роман на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан, публикуван през 1904 г., а 100 години по-късно – през 2004 г. е официално обявен за важна част от датското културно наследство. Романът е издаден и в България от издателство „Персей“.

Специален гост на фестивала в Пловдив ще бъде режисьорът Биле Аугуст.

И друг филм с участието на нашумелия в последните дни актьор Димитър Маринов е включен в програмата на феста – това е „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, създаден по едноимения разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада“, излязъл през 2011 г. първоначално в Съединените щати. В главните роли са Руши Видинлиев и японката Кики Сугино.

Пловдивска следа има в новия филм на немския режисьор Файт Хелмер „Сутиенът“. Главната женска роля е поверена на пловдивчанката Ирмена Чичикова, а мъжката роля – на сръбския актьор Мики Манойлович, който ще гостува в Пловдив. Това е актьорът, който познаваме от „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

В афиша на феста е включен още провокативният филм на Фатих Акин „Златната ръкавица“, както и продукцията на датския режисьор Ларс фон Триер „Къщата, която Джак построи“. По ирония на съдбата и двата филми разказват за серийни убийци.

14-ото издание на „София филм фест“ се провежда от 13 до 24 март в Лъки Дом на киното.


Още от категорията

Великите европейци - Франсоа Рабле, първа чест

Не знам кой има интерес да чуе как Гаргантюа разсъждава пред баща си, Грангузие, по хуманистичната тема за изтриването на задниците.  Нашият свят предпочита евфемизми пред истински думи и подобен разговор лесно ще прелее нечия чаша. Но се надявам, че за вас, „преславните пияници и достопочтени венерици”, тази 13-та глава е сред..

публикувано на 21.08.19 в 10:18

„Риголето” на Античния театър в Пловдив

Една от най-обичаните опери на Джузепе Верди - "Риголето" ще бъде представена довечера на Античния театър в Пловдив.  Участват хорът и оркестърът на Опера Пловдив.  Постановката е на режисьора Пламен Карталов, който е приспособил спектакъла за мащабите на древния открит театър.  Участват звездни изпълнители. В ролята на Риголето е Красен..

обновено на 21.08.19 в 09:45

"Мелнишки цикъл" на Златю Бояджиев в Етнографския музей

Колекция от картини на Златю Бояджиев е собственост на Регионалния исторически музей в Благоевград и ще е в Пловдив от днес до 30 септември. Златю Бояджиев (1903 – 1976 г.) е признат за един от големите живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Той твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се..

публикувано на 20.08.19 в 14:08

Панчо Малезанов открива изложба в галерия "Арсенал"

Изложба на Панчо Малезанов се открива днес в галерия „Арсенал оф Арт“ в Пловдив.  Авторът е нарекъл цветната експозиция „Жега в Капана“.  Представени са живописни картини от творчеството на художника.  Малезанов е автор, чийто стил е почти невъзможно да се постави в някое от познатите клишета, пишат критиците. Той живее и твори в София...

обновено на 20.08.19 в 08:54

Летни музейни вечери започват в Смолян

Започват летните музейни  вечери в Смолян, съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ и общината.  Целта е популяризиране на музейната институция, достигане до широка публика на информация за важни музейни ценности, в съчетание с естетическото удоволствие от досега с изкуството. Идеята е инициативата да се превърне в..

публикувано на 20.08.19 в 08:36