Музиката на сефарадските евреи представят в Пловдив

Езикът и музиката на сефарадските евреи ще бъдат представени в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата. 

Публиката ще усети древната им самобитна култура чрез музикално-театралния спектакъл "От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен". Той ще бъде представен четири пъти, като първото представление е днес в еврейския културен дом "Шалом". 

Спектакълът ще се изпълнява следващите 3 месеца на още няколко емблематични места в града - Културен център "Тракарт", Регионален исторически музей - Пловдив и читалище "Петко Р. Славейков 2008".

Спектакълът включва 20 автентични песни на езика ладино, изпълнени от актрисата Ева Волицер под съпровода на флейта, цигулка и акустична китара. 

Изпълненията са на староиспанския език ладино, говорен от сефарадските евреи, които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г. 

Осигурен е превод на всяка песен на български език, а по време на изпълнението ще се появяват като фон картините на Марк Шагал, Модиляни и Цанко Лавренов. 


Още от категорията

Пловдив пази това, което наричаме цивилизация

Елен Карер д'Анкос е един от най-известните съвременни френски историци.  Тя е първата жена пожизнен член  на Френската академия на науките. Била е евродепут и консултант  по политическата визия на отношенията на Франция  с други държави, включително и славянския свят. Тя гостува   в Пловдив по повод предстоящия  Международен ден на..

публикувано на 18.03.19 в 16:33

В Пазарджик започва Мулти Култи китчън

В Пазарджик стартира първото събитие за годината от проекта Мулти Култи китчън, който е в програмата на Пловдив 2019. Проектът се фокусира върху интеграция на чуждестранните общности, повишаване на чувствителността и информираността на местната общност за приноса, който мигрантите носят в региона. Целта е да се изградят мостове между..

обновено на 18.03.19 в 12:08

Детският хор "Пим - Пам" гостува на Пловдив през април

Детският хор „Пим-Пам“ ще гостува на Пловдив Европейска столица на културата с голям концерт на 15 април.  В юбилейния си сезон, когато хорът отбелязва 40 години от своето създаване, гласовитите певци подготвят тържествена програма с най-хубавите песни от репертоара си. Огромна част от тях са написани специално за „Пим-Пам“ от Борис Карадимчев –..

публикувано на 18.03.19 в 11:15

Преге - предаване за света на книгите, 16 - 22 март

В предаването за книги на Радио Пловдив на 16 .03. 2019 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Джордано Бруно. Свещник. Двуезично. 382 стр.,  ,тв. к., 5А, Изток-Запад, 2019. Етел Лилиан Войнич. Стършел. (Клуб Класика), 304 стр., тв. к.  304 стр., ок. 4А, Хермес, 2019. Мишел..

публикувано на 18.03.19 в 10:26

"Драконът" на Варненския театър гостува в Пловдив

Тази вечер Варненският драматичен театър гостува на пловдивска сцена с пиесата „Драконът“ на Евгений Шварц.  Режисьор на постановката е Явор Гърдев. В главната роля на Дракона е Михаил Мутафчиев, в ролята на градоначалника се въплъщава Михаил Билалов, Героят е Ненчо Костов. В останалите роли ще видим Ованес Торосян, Стоян Радев и още актьори от..

публикувано на 18.03.19 в 06:12