Музиката на сефарадските евреи представят в Пловдив

Езикът и музиката на сефарадските евреи ще бъдат представени в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата. 

Публиката ще усети древната им самобитна култура чрез музикално-театралния спектакъл "От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен". Той ще бъде представен четири пъти, като първото представление е днес в еврейския културен дом "Шалом". 

Спектакълът ще се изпълнява следващите 3 месеца на още няколко емблематични места в града - Културен център "Тракарт", Регионален исторически музей - Пловдив и читалище "Петко Р. Славейков 2008".

Спектакълът включва 20 автентични песни на езика ладино, изпълнени от актрисата Ева Волицер под съпровода на флейта, цигулка и акустична китара. 

Изпълненията са на староиспанския език ладино, говорен от сефарадските евреи, които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г. 

Осигурен е превод на всяка песен на български език, а по време на изпълнението ще се появяват като фон картините на Марк Шагал, Модиляни и Цанко Лавренов. 


Още от категорията

Дарени книги за библиотеките на 14 училища в Пловдив

С професията учител да заемат своето достойно място в социална стълбица на българските професии, за да може все повече умни, амбициозни, трудолюбиви деца да избират тази професия и да възпитават и дават пример на бъдещите поколения.   Това пожела на директорите и представителите на 14 пловдивски училища заместник – областният управител..

публикувано на 20.05.19 в 13:06

50 творци от Матера с изложба в Галерия "Резонанс"

В галерия „Резонанс" от 18 часа се открива изложба от италианския град Матера, който заедно с Пловдив е Европейска столица на културата 2019.  Тя е под мотото „Матера: памет, идентичност, бъдеще“ и  представя петдесет творци от Матера и Базиликата с петдесет  техни творби  в областта на живописта, графиката, карикатурата, архитектурата,..

обновено на 20.05.19 в 10:14

Жената - в центъра на изложба в "Бялата къща"

Избрани творби на  Тодор Дрянков, подредени в експозиция, ще бъдат показани за пръв път в галерията на културен център „Бялата Къща“, Стария Град, на 20-ти май 2019 г. от 18:00 часа. Това е една особено впечатляваща изложба, в която основният сюжет е Жената.  Преобразена в символ, кодирал в себе многопластова изразност.  Жената е любима,..

обновено на 20.05.19 в 10:14

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18 .05. 2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Владимир Зарев. Чудовището. 304 стр., ок. 4А, Хермес, 2019. Лизе Спит. Топи се.  438 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2019. Джонатан Мур. Частен детектив.  368 стр.,  ок. 4А, Бард, 2019. Франческо..

публикувано на 20.05.19 в 09:34
архив

Студенти от АМТИИ с годишен концерт

Традиционният годишен концерт на студентите от катедра  „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив ще се състои в Дома на културата „Борис Христов" от 18,30 часа. В него са  включени произведения,  създадени от студентите и изградени на основата на фолклорното и съвременното танцово изкуство. Сред творбите са сюжетен танц върху..

публикувано на 20.05.19 в 06:50