Пловдив да стане умен град, но да пази традициите

4
Веско Донов


Пловдив може да стане умен по модела на източните умни градове, но без да прекалява с технологиите. В това е убеден 21 годишен младеж, който учи в Токио, но планира да се върне в родния си град, за да пренесе наученото у нас.

Първите уроци за японския начин на живот и организацията на мегаполиса Токио Веско Донов усвоява с цъфтежа на вишните преди 2 години. Тогава започва учебната година в Тойо университет, където учи. Освен, че всичко е подредено и в много сфери, като транспорта – автоматизизирано и свързано с интернет – са създадени условия за реакция преди да възникне криза, разказва младежът. По думите му, повечето мостове са със сензори, които следят какво натоварване се получава с времето и може да се изчисли кога и къде да се направи ремонт.

За две години, макар и да не говори японски, младежът вече е асистент на упражнения по програмиране и е получил право самостоятелно да представя в България университета и специалността си, свързана с иновации, дизайн и интегриране на технологиите в социалната инфраструктура. С третия за него цъфтеж на вишните очаква и новата си роля - нещо като лайф коуч на международните студенти. Ще ги учи как да направят преход към японския начин на живот и как да оцелеят в Токио.

След завършването си  догодина Веско планира да се върне в Пловдив и да приложи наученото, като намери баланса между източния напредък и нашето мислене.

Пловдив с тази архитектура, природа и история – не е добре да прекаляваме с технологиите, защото биха разрушили направеното преди нас. Идеята е да ги използваме, за да запазим за поколения напред всичко, казва пловдивчанинът.

Веско е и живата реклама на Пловдив като кулурна столица сред професори и студенти и вече е увлякъл за посещение под тепетата чуждестранните си приятели. 


Галерия

Още от категорията

Дано скандалът "Щрахе" отвори очите на избирателите

Директорът на българската секция на "Дойче веле" Александър Андреев обяви разкритията за корупционните схеми на бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе като шанс на избирателите в Европа да прогледнат с кого си имат работа. А в лицето на националистите те си имат работа с  разгащени, вулгарни, лицемерни, хитри и в същото време глуповати..

публикувано на 20.05.19 в 16:08

Квесторите остават в своето училище, местят се учениците

В програма "Точно днес" разговор за целогодишната работа на преподавателите и за знанията на зрелостниците с началника на РУО-Пловдив  Иванка Киркова. Тази година   на 21 и 23 май са Държавните зрелостни изпити в 12 клас. 4662 зрелостници от областта ще се явяват на матурата по български език утре. 157 са недопуснатите заради невзети изпити,..

публикувано на 20.05.19 в 09:01

Биологът проф. Румен Младенов е кандидат за ректор на ПУ

Ден преди общото събрание на Пловдивския университет гост в студиото е единственият кандидат за нов ректор - проф.  Румен Младенов , биолог. Той представя визията за развитието на вуз-а в следващите пет години и как ще се надграждат база и цели. Привличане на чуждестранни студенти с програми на английски език, пазарно ориентирани магистърски..

публикувано на 20.05.19 в 07:55

Последната седмица преди вота ще покачи политическия тон

Последните две социологически проучвания, оповестени седмица преди изборите за ЕП, потвърждават паритета между водещите партии ГЕРБ и БСП. Новото е, че управляващите си връщат леката преднина след пораженията, които понесоха от „апартамент гейт“. Това стана благодарение на Бойко Борисов, който реагира адекватно на ситуацията като уволни..

обновено на 17.05.19 в 16:43

Многото сили в Костенец не водят до по-качествена работа

Костенец е блокиран от полицейски части в търсене на двойния убиец, а седмица преди изборите ДАНС търси офшорни сметки на политици по разпореждане на главния прокурор и след настояване на президента. Предстои ли поредният гейт? Акцията на МВР по издирването на заподозрения в двойно убийство Стоян Зайков действително е безпрецедентна. Не си..

публикувано на 17.05.19 в 16:08