Пловдив да стане умен град, но да пази традициите

4
Веско Донов

Пловдив може да стане умен по модела на източните умни градове, но без да прекалява с технологиите. В това е убеден 21 годишен младеж, който учи в Токио, но планира да се върне в родния си град, за да пренесе наученото у нас.

Първите уроци за японския начин на живот и организацията на мегаполиса Токио Веско Донов усвоява с цъфтежа на вишните преди 2 години. Тогава започва учебната година в Тойо университет, където учи. Освен, че всичко е подредено и в много сфери, като транспорта – автоматизизирано и свързано с интернет – са създадени условия за реакция преди да възникне криза, разказва младежът. По думите му, повечето мостове са със сензори, които следят какво натоварване се получава с времето и може да се изчисли кога и къде да се направи ремонт.

За две години, макар и да не говори японски, младежът вече е асистент на упражнения по програмиране и е получил право самостоятелно да представя в България университета и специалността си, свързана с иновации, дизайн и интегриране на технологиите в социалната инфраструктура. С третия за него цъфтеж на вишните очаква и новата си роля - нещо като лайф коуч на международните студенти. Ще ги учи как да направят преход към японския начин на живот и как да оцелеят в Токио.

След завършването си  догодина Веско планира да се върне в Пловдив и да приложи наученото, като намери баланса между източния напредък и нашето мислене.

Пловдив с тази архитектура, природа и история – не е добре да прекаляваме с технологиите, защото биха разрушили направеното преди нас. Идеята е да ги използваме, за да запазим за поколения напред всичко, казва пловдивчанинът.

Веско е и живата реклама на Пловдив като кулурна столица сред професори и студенти и вече е увлякъл за посещение под тепетата чуждестранните си приятели. 


Галерия

Още от категорията
Андрей Райчев

Йончева бе естественият ход на БСП

Това, че Елена Йончева ще оглави листата на БСП с кандидати за евроизборите ми се струваше сто процента сигурно, учудвам се даже, че толкова хора са гласували против , коментира по Радио Пловдив анализаторът Андрей Райчев. За втора година Елена Йончева е острие на парламентарната група на БСП. Тя се сби с властта много сериозно, нанесе и..

публикувано на 18.03.19 в 16:03
Богдана Сиракова приема 
поздравления за 120 години от създаването на Библиотеката при НЧ

В Библиотеката в Пещера спасяват книги

През 1893-та година, когато отваря врати за първи път, Библиотеката към Читалището в Пещера разполага със 100 книги. Днес тя предлага на читателите повече от 35 хиляди тома. Хортата, които работят в библиотека, най-добре знаят как някои от тях през годините губят страниците си и не могат да бъдат четени пълноценно. Богдана Сиракова обаче решава..

публикувано на 18.03.19 в 14:49

Предпочитам да съм оптимист за развитието на България

Политологът Първан Симеонов коментира предстоящото представяне на книгата „България 2019 – Нови хоризонти: Съмнения, надежди, перспективи“, която е продукт на Института за социална интеграция и Фондация „Фридрих Еберт“, бюро България“. Европа може да бъде силна, да запази националните истории, националните култури, историческите..

публикувано на 18.03.19 в 11:28

Започва безплатен скрининг за риска от туберкулоза

От 18 до 22 март в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда безплатен скрининг за риска от туберкулоза.  Мотото на инициативата, която се организира четири пъти в годината, е „Седмица на отворените врати“, и в нейните рамки безплатно се извършват медицински консултации.  Когато има съмнение за туберкулоза, пациентите се..

обновено на 18.03.19 в 10:21

Важно е да имаме повече гласове за БСП, за да се чуваме в Европа

Народният представител от БСП  Георги Търновалийски коментира за Радио Пловдив случилото се на градската конференция на партията, където бе поисканата оставка на лидера Красимир Трифонов от Захари Георгиев. Търновалийски каза, че точно Георгиев носи вина като бивш председател на партията в града. Депутатът попита къде беше Георгиев в..

публикувано на 18.03.19 в 09:51