Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артист на седмицата - Мария-Десислава Стойчева

| обновено на 14.03.19 в 20:41

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с едно от младите имена на класическата музикална школа в България. Мария – Десислава Стойчева е родена и израства в Пловдив. Днес младата пианистка покорява международни сцени с виртуозността на изпълненията си и с нетипична за крехката си възраст дълбочина на музикалната мисъл. 


Покана към слушателите на радио Пловдив 

Клавирен рецитал  "Духът на Полша" на Мария-Десислава Стойчева, посветен на 170-годишнината от смъртта на Ф. Шопен

В програмата: произведения от Ф. Шопен, И. Я. Падеревски и К. Шимановски

15 март,18:00 , зала АУЛА на НУМТИ "Добрин Петков

ВХОД СВОБОДЕН

Мария-Десислава Стойчева е родена на 2 юли, 1997год. в гр. Пловдив. Започва да свири на пиано на 4-годишна възраст, а през 2016г. завършва с отличие Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, където в периода 2004-2014г. се обучава в класа по пиано на г-жа Елена Велчева. От октомври 2013г. е младши курсист в класа на изключителния пианист проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си в НБУ-София. Участва в майсторски класове под ръководството на проф. Людмил Ангелов, проф. Жан-Бернар Помие, проф. Иван Дреников, проф. Боян Воденичаров, проф. Дмитри Рацер, проф. Борислава Танева, проф. Милена Моллова, проф. Виктор Чучков, проф. Тамара Поддубная, проф. Атанас Куртев, проф. Стела Димитрова-Майсторова, Стефка Перифанова, Владимир Валяриевич, Аглика Генова и Любен Димитров, както и в концерти в рамките на фестивалите „Софийски музикални седмици“ в зала „България“, „Мартенски музикални дни“, Русе, „Великденски музикален фестивал“, Варна.

Двукратно е избирана за участник и стипендиант в курса по камерна музика “Musica Mundi”, провеждан в Белгия, където работи с пианистите Юси Сирала (Финландия), Чан Ксин Гуан (Китай), Ирен Коган (Латвия/Израел), Хагит Хасид-Кербел (Израел). Участва в концерт-представяне на млади таланти в рамките на 5тото издание на фестивал „Пиано Екстраваганца“, проведен в залата на Военния клуб в София. През пролетта на 2016г. младата пианистка печели престижната награда „Млад музикант на годината 2015г.“, след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването „Алегро Виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

През месец май същата година Мария-Десислава става първият български участник в конкурса за млади пианисти „Владимир Хоровиц“ в Киев, Украйна, където в неговото 10-то издание получава лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на задължително украинско произведение. През юни 2016г. се състоя неин солов рецитал в БКИ „Дом Витгенщайн“ във Виена, Австрия, а през октомври – в залата на Българския културен институт във Варшава, Полша.

Мария-Десислава е солирала с Националната филхармония на Украйна, Държавна опера-Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър на гр. Шумен, както и Симфоничен оркестър при НУМТИ „Д. Петков“ и е работила с диригентите Микола Дядюра, Лучано ди Мартино, Стефан Бояджиев, Калина Василева, Пламен Първанов.

Носител е на стипендията за изключителни умения на фондация „Комунитас“ и член на клуба на „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат е на множество награди от национални и международни конкурси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

В началото на сесията председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас Узунов приветства женския волейболен отбор на "Марица" за спечелената трета титла.  "Тези момичета дадоха нови измерения на тази игра", каза той и им пожела успех в Шампионската лига. Вчера шампионките бяха поздравени и от кмета на Пловдив Костадин Димитров.  Волейболистките..

публикувано на 25.04.24 в 09:15

Благотворителен базар в село Калековец

В празничния ден на Цветница, Сдружение "Жените днес" с. Калековец, Кметството в селото и НЧ "Пробуда - 1927" организират Благотворителен базар. Целта на инициативата е да се съберат средства за поставяне на паметна плоча на Мария Атанасова.   Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света,..

обновено на 24.04.24 в 15:30

Волейболистките на "Марица" и кметът вдигнаха 10-та шампионска титла

Кметът Костадин Димитров прие в Община Пловдив волейболните шампионки от Марица, които в неделя спечелиха рекордна десета поредна титла на България. На събитието в сградата на общината присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът на Пловдив Николай Бухалов, мениджърът на волейболния клуб Борис Халанчев и един от..

публикувано на 24.04.24 в 14:07

Ботев вади нов договор на основен халф

Шефовете на Ботев (Пловдив) умуват дали да предложат нов договор на един от основните си играчи. Става въпрос за полузащитника Дилан Мертенс. Нидерландецът, който у нас игра и за Царско село, откъдето премина при „канарчетата“, се намира в много добра форма в последно време. Това е накарало ръководството да се замисли върху продължаване на кариерата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Съдийски назначения 31-ви кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 31-ия кръг в Първа лига. Мачът от плейофите в Топ 6 между Черно море и Локомотив Пловдив бе поверен на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев (Пд) и Славия ще бъде ръководена от Георги Давидов. 26 април 2024 г., петък, 20:00 ч. Общински Футболен Клуб Пирин ЕООД - ПФК Ботев Враца ГС:..

публикувано на 24.04.24 в 10:00