Блок с 35 социални жилища започва да строи община Смолян

Първа копка по проекта за изграждане на нови социални жилища в Смолян бе направена днес. Това е третият проект, който финансира програмата „Региони в растеж“ в рамките на инвестиционната програма на община Смолян. 

Ще се изгради жилищен блок с 35 апартамента, сред които едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни, както жилища за хора със специални образователни потребности. След построяването, сградата ще бъде напълно обзаведена с всякакво оборудване и завършена до ключ. Топлата вода за потребителите ще се осигурява със слънчеви колектори. Стойността на строително-монтажните работи е 1 666 183,82 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение на обекта е 498 календарни дни след подписване на протокол 2, с който се открива строителната площадка и линия.

Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова заяви, че хората, които ще се настаняват в новопостроените общински жилища ще се избират по методика на Агенцията за социално подпомагане. Те ще са социално слаби, в тежко здравословно състояние и хора, които се нуждаят от социална подкрепа. Жилищата ще бъдат оборотни. При построяването им ще се настанят първите наематели, а след това може да се наложи при подобряване на социалния им статус да бъдат преместени. В жилищата ще се пребивава от 1 до 3 години. През този период  хората трябва да бъдат интегрирани и включени в  различни програми. В новата сграда са предвидени и жилища за пострадали от домашно насилите от типа на Кризисен център, допълни зам-кметът.


Още от категорията

Бункерите в проблемния парк - мистериозни като "Зона 51"

Мистерия тегне над  старите бункери в парка зад хотел Санкт Петербург , които хората в района вече наричат Зона-51, тъй като по нейно подобие,  те практически съществуват,  но юридически не фигурират никъде.  Екип на Специалните полицейски сили  провери вътрешността на подземията,  за да се установи има ли опасни материали в тях. За..

обновено на 18.03.19 в 21:36

118 000 души в областта нито работят, нито са безработни

Безработицата в Пловдивска област през 2018 година е 3.6%, посочва Регионалното статитстическо бюро с уточнението, че е регистриран спад с около процент в сравнение с 2017 година.  Коефициентът на заетост при хората с висше образование е 70.3%, при тези със  средно  образование  62.6% , а от хората без ценз работят  29.5%.  През  2018  г...

публикувано на 18.03.19 в 17:00

Наградиха спасителите на момичето, паднало във водопад край Карлово

В Карлово тържествено бяха наградени спасителите на 11-годишното момиче, паднало във водопада Сучурум на 10 март.  „Теменуга вече живее втори живот, благодарение на тези герои – Тони, Никола, Станимира и Радина, герои не само на Карлово, а и на България. Искам да благодаря сърдечно на всички, помогнали за спасяването на дъщеря ми“ – с..

публикувано на 18.03.19 в 14:09

Архитектурна агенция "Братя Кадинови" спечели конкурса за Концертна зала

Архитектурна агенция "Братя Кадинови“ ще изработи проекта за основен ремонт и реконструкция на Концертна зала в Пловдив. Агенцията спечели обществената поръчка на Министерството на културата и получи 100 точки за предложението си. В мотивите на комисията за избора е записано, че офертата отговаря на изискванията на възложителя, удовлетворяваща е и..

обновено на 18.03.19 в 13:40

Зелените площи в Пловдив са два пъти по- малко от заложените в ОУП

Важно е да се запази категорично незастроената площ до хотел „Санкт Петербург“, за което протестират хората. Това каза  народният представител от Обединени патриоти Славчо Атанасов . Той заедно с негови колеги от НФСБ разкритикува работата на община Пловдив за запазване на зелената система.  Бившият кмет на града каза, че според него..

публикувано на 18.03.19 в 13:38