"Духът на Японската кукла" идва в Пловдив


Проектът „Духът на японската кукла“  свързан с японското куклено и танцово изкуство,който стартира през април в Пловдив, ще продължи 6 месеца и представя събития с участието на български и японски творци. Три японски театъра и общо девет представления ще гостуват на Държавен куклен театър –Пловдив като част от програмата за Европейска столица на културата.

  „Прехвърлянето на духа от живия разказвач към куклата в японския куклен театър ни порази. Тук ние сме заедно с куклата, тя е пред нас и сме едно цяло. Там кукловодите са отделно от разказвача, който изпълнява всички гласове и цялото действие“, споделя директорът Виктор Бойчев за вдъхновението от японската култура.

 Специално създаденият за програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019  куклено-театрален спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“ на Пловдивския куклен театър с премиера на 21 април, е вдъхновен от традиционния японски куклен театър Бунраку, по известната легенда  за двама братя, от чиято любов с принцесата на океана се ражда първият японски император – класическа японска легенда за любовта, доверието, дадената дума и смисъла на живота. Режисьор на спектакъла е Елена Панайотова  в сътрудничество с  двама японски артисти: кукломайстор и хореограф. Легендата в български варинат е разказана от Николай Райнов, но спектакълът е по текст на режисьорката.  Една от куклите е изработена от малкото останали живи майстори в Япония - майстор Арата, но облеклото й ще се изработи в България. Координатор на тези важни детайли е сценографът Юлияна Войкова-Найман. Композитор е Асен Аврамов, а хореограф – Хисако Хорикава. 

През септември ще се проведе и първата по рода си Седмица на японското изкуство, която ще запознае малки и големи с фолклорни куклени традиции и различни демонстрации от страната на изгряващото слънце. 

Като част от специалната програма по проекта в рамките на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата 2019, двайсет години, след като Пловдив беше съпътстваща ЕСК, майсторката на буто танц  Хисако Хорикава,  ще гостува отново  с моноспектакъл  и уъркшоп Тяло и тан.  Тя е и хореограф  на „Принцът на морето и принцът на земята“.

Японската  фондация EU Japan Fest подкрепя проекта, в който се включва  гостуване на Националния театър на Япония Бурнаку, който пази традицията на театралния стил от 17 век,  ще гостува и  Куклен театър от град  Риека,    куклен театър Пук, който допуска осъвременяване на  представленията.

Проектът  се осъществява в партньорство с Фондация EU Japan Fest. Фондацията EU Japan Fest се финансира от всички големи японски предприятия и частни бизнесмени. Тя изнася японско културно съдържание и непознати японски традиции извън територията на „затворената”, в културно отношение, държава, но и подкрепя изкуството на творци от целия свят.    


Още от категорията

Дарени книги за библиотеките на 14 училища в Пловдив

С професията учител да заемат своето достойно място в социална стълбица на българските професии, за да може все повече умни, амбициозни, трудолюбиви деца да избират тази професия и да възпитават и дават пример на бъдещите поколения.   Това пожела на директорите и представителите на 14 пловдивски училища заместник – областният управител..

публикувано на 20.05.19 в 13:06

50 творци от Матера с изложба в Галерия "Резонанс"

В галерия „Резонанс" от 18 часа се открива изложба от италианския град Матера, който заедно с Пловдив е Европейска столица на културата 2019.  Тя е под мотото „Матера: памет, идентичност, бъдеще“ и  представя петдесет творци от Матера и Базиликата с петдесет  техни творби  в областта на живописта, графиката, карикатурата, архитектурата,..

обновено на 20.05.19 в 10:14

Жената - в центъра на изложба в "Бялата къща"

Избрани творби на  Тодор Дрянков, подредени в експозиция, ще бъдат показани за пръв път в галерията на културен център „Бялата Къща“, Стария Град, на 20-ти май 2019 г. от 18:00 часа. Това е една особено впечатляваща изложба, в която основният сюжет е Жената.  Преобразена в символ, кодирал в себе многопластова изразност.  Жената е любима,..

обновено на 20.05.19 в 10:14

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18 .05. 2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Владимир Зарев. Чудовището. 304 стр., ок. 4А, Хермес, 2019. Лизе Спит. Топи се.  438 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2019. Джонатан Мур. Частен детектив.  368 стр.,  ок. 4А, Бард, 2019. Франческо..

публикувано на 20.05.19 в 09:34
архив

Студенти от АМТИИ с годишен концерт

Традиционният годишен концерт на студентите от катедра  „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив ще се състои в Дома на културата „Борис Христов" от 18,30 часа. В него са  включени произведения,  създадени от студентите и изградени на основата на фолклорното и съвременното танцово изкуство. Сред творбите са сюжетен танц върху..

публикувано на 20.05.19 в 06:50