"Духът на Японската кукла" идва в Пловдив


Проектът „Духът на японската кукла“  свързан с японското куклено и танцово изкуство,който стартира през април в Пловдив, ще продължи 6 месеца и представя събития с участието на български и японски творци. Три японски театъра и общо девет представления ще гостуват на Държавен куклен театър –Пловдив като част от програмата за Европейска столица на културата.

  „Прехвърлянето на духа от живия разказвач към куклата в японския куклен театър ни порази. Тук ние сме заедно с куклата, тя е пред нас и сме едно цяло. Там кукловодите са отделно от разказвача, който изпълнява всички гласове и цялото действие“, споделя директорът Виктор Бойчев за вдъхновението от японската култура.

 Специално създаденият за програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019  куклено-театрален спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“ на Пловдивския куклен театър с премиера на 21 април, е вдъхновен от традиционния японски куклен театър Бунраку, по известната легенда  за двама братя, от чиято любов с принцесата на океана се ражда първият японски император – класическа японска легенда за любовта, доверието, дадената дума и смисъла на живота. Режисьор на спектакъла е Елена Панайотова  в сътрудничество с  двама японски артисти: кукломайстор и хореограф. Легендата в български варинат е разказана от Николай Райнов, но спектакълът е по текст на режисьорката.  Една от куклите е изработена от малкото останали живи майстори в Япония - майстор Арата, но облеклото й ще се изработи в България. Координатор на тези важни детайли е сценографът Юлияна Войкова-Найман. Композитор е Асен Аврамов, а хореограф – Хисако Хорикава. 

През септември ще се проведе и първата по рода си Седмица на японското изкуство, която ще запознае малки и големи с фолклорни куклени традиции и различни демонстрации от страната на изгряващото слънце. 

Като част от специалната програма по проекта в рамките на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата 2019, двайсет години, след като Пловдив беше съпътстваща ЕСК, майсторката на буто танц  Хисако Хорикава,  ще гостува отново  с моноспектакъл  и уъркшоп Тяло и тан.  Тя е и хореограф  на „Принцът на морето и принцът на земята“.

Японската  фондация EU Japan Fest подкрепя проекта, в който се включва  гостуване на Националния театър на Япония Бурнаку, който пази традицията на театралния стил от 17 век,  ще гостува и  Куклен театър от град  Риека,    куклен театър Пук, който допуска осъвременяване на  представленията.

Проектът  се осъществява в партньорство с Фондация EU Japan Fest. Фондацията EU Japan Fest се финансира от всички големи японски предприятия и частни бизнесмени. Тя изнася японско културно съдържание и непознати японски традиции извън територията на „затворената”, в културно отношение, държава, но и подкрепя изкуството на творци от целия свят.    


Още от категорията

Пловдив пази това, което наричаме цивилизация

Елен Карер д'Анкос е един от най-известните съвременни френски историци.  Тя е първата жена пожизнен член  на Френската академия на науките. Била е евродепут и консултант  по политическата визия на отношенията на Франция  с други държави, включително и славянския свят. Тя гостува   в Пловдив по повод предстоящия  Международен ден на..

публикувано на 18.03.19 в 16:33

В Пазарджик започва Мулти Култи китчън

В Пазарджик стартира първото събитие за годината от проекта Мулти Култи китчън, който е в програмата на Пловдив 2019. Проектът се фокусира върху интеграция на чуждестранните общности, повишаване на чувствителността и информираността на местната общност за приноса, който мигрантите носят в региона. Целта е да се изградят мостове между..

обновено на 18.03.19 в 12:08

Детският хор "Пим - Пам" гостува на Пловдив през април

Детският хор „Пим-Пам“ ще гостува на Пловдив Европейска столица на културата с голям концерт на 15 април.  В юбилейния си сезон, когато хорът отбелязва 40 години от своето създаване, гласовитите певци подготвят тържествена програма с най-хубавите песни от репертоара си. Огромна част от тях са написани специално за „Пим-Пам“ от Борис Карадимчев –..

публикувано на 18.03.19 в 11:15

Преге - предаване за света на книгите, 16 - 22 март

В предаването за книги на Радио Пловдив на 16 .03. 2019 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Джордано Бруно. Свещник. Двуезично. 382 стр.,  ,тв. к., 5А, Изток-Запад, 2019. Етел Лилиан Войнич. Стършел. (Клуб Класика), 304 стр., тв. к.  304 стр., ок. 4А, Хермес, 2019. Мишел..

публикувано на 18.03.19 в 10:26

"Драконът" на Варненския театър гостува в Пловдив

Тази вечер Варненският драматичен театър гостува на пловдивска сцена с пиесата „Драконът“ на Евгений Шварц.  Режисьор на постановката е Явор Гърдев. В главната роля на Дракона е Михаил Мутафчиев, в ролята на градоначалника се въплъщава Михаил Билалов, Героят е Ненчо Костов. В останалите роли ще видим Ованес Торосян, Стоян Радев и още актьори от..

публикувано на 18.03.19 в 06:12