Премиера на балетните "Кармен" и Акварели"


Премиера на два едноактни балета на Пловдивската опера,  "Кармен" и "Акварели",  ще се състои  в Градския дом на културата.

За поставянето на „Кармен“ Пловдивската опера покани  легендарната кубинска балерина и хореограф Соня Алонсо. Репетитор на постановката  е  дългогодишният солист на Софийската опера и балет Йордан Кръстев, който се среща с нея за първи път преди 10 години , коато тя поставя "Кармен" в Софийската опера и балет.

Работата със Соня Алонсо винаги е едно вдъхновение, казва Йордан Кръстев.

В пловдивския балетен спектакъл участват млади балерини и балетисти от 12 държави от Европа, Азия, Южна и Северна Америка. 

 Балетната история на " Кармен "започва през 1967г.  по молба на  примабалерината Мая Плисецкая, когато основателят на Кубинския национален  балет Алберто Алонсо създава балета  за Болшой театър.  Оперната музика на Бизе е преработена от съпруга на Плисецкая композитора  Родион Шчедрин.  И до днес  „Кармен“ е в  международния балетен афиш.

82-годишната Соня Алонсо, която е и съпруга на Алберто Алонсо, е единствен носител на авторските права.  

„Акварели” по  хореография на  Анна Донева представя 10  музикални платна, върху които се проектира движението на различни елементи от една картина по  музика на Брамс,Дебюси, Пахабел, Рубинщайн, Бах, Елгар, Макдауъл, Паганини. 
Интервюто с репетитора и хореограф Йордан Кръстев за "Кармен"  е в звуковия файл. 
Още от категорията

Дарени книги за библиотеките на 14 училища в Пловдив

С професията учител да заемат своето достойно място в социална стълбица на българските професии, за да може все повече умни, амбициозни, трудолюбиви деца да избират тази професия и да възпитават и дават пример на бъдещите поколения.   Това пожела на директорите и представителите на 14 пловдивски училища заместник – областният управител..

публикувано на 20.05.19 в 13:06

50 творци от Матера с изложба в Галерия "Резонанс"

В галерия „Резонанс" от 18 часа се открива изложба от италианския град Матера, който заедно с Пловдив е Европейска столица на културата 2019.  Тя е под мотото „Матера: памет, идентичност, бъдеще“ и  представя петдесет творци от Матера и Базиликата с петдесет  техни творби  в областта на живописта, графиката, карикатурата, архитектурата,..

обновено на 20.05.19 в 10:14

Жената - в центъра на изложба в "Бялата къща"

Избрани творби на  Тодор Дрянков, подредени в експозиция, ще бъдат показани за пръв път в галерията на културен център „Бялата Къща“, Стария Град, на 20-ти май 2019 г. от 18:00 часа. Това е една особено впечатляваща изложба, в която основният сюжет е Жената.  Преобразена в символ, кодирал в себе многопластова изразност.  Жената е любима,..

обновено на 20.05.19 в 10:14

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18 .05. 2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Владимир Зарев. Чудовището. 304 стр., ок. 4А, Хермес, 2019. Лизе Спит. Топи се.  438 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2019. Джонатан Мур. Частен детектив.  368 стр.,  ок. 4А, Бард, 2019. Франческо..

публикувано на 20.05.19 в 09:34
архив

Студенти от АМТИИ с годишен концерт

Традиционният годишен концерт на студентите от катедра  „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив ще се състои в Дома на културата „Борис Христов" от 18,30 часа. В него са  включени произведения,  създадени от студентите и изградени на основата на фолклорното и съвременното танцово изкуство. Сред творбите са сюжетен танц върху..

публикувано на 20.05.19 в 06:50