Премиера на балетните "Кармен" и Акварели"


Премиера на два едноактни балета на Пловдивската опера,  "Кармен" и "Акварели",  ще се състои  в Градския дом на културата.

За поставянето на „Кармен“ Пловдивската опера покани  легендарната кубинска балерина и хореограф Соня Алонсо. Репетитор на постановката  е  дългогодишният солист на Софийската опера и балет Йордан Кръстев, който се среща с нея за първи път преди 10 години , коато тя поставя "Кармен" в Софийската опера и балет.

Работата със Соня Алонсо винаги е едно вдъхновение, казва Йордан Кръстев.

В пловдивския балетен спектакъл участват млади балерини и балетисти от 12 държави от Европа, Азия, Южна и Северна Америка. 

 Балетната история на " Кармен "започва през 1967г.  по молба на  примабалерината Мая Плисецкая, когато основателят на Кубинския национален  балет Алберто Алонсо създава балета  за Болшой театър.  Оперната музика на Бизе е преработена от съпруга на Плисецкая композитора  Родион Шчедрин.  И до днес  „Кармен“ е в  международния балетен афиш.

82-годишната Соня Алонсо, която е и съпруга на Алберто Алонсо, е единствен носител на авторските права.  

„Акварели” по  хореография на  Анна Донева представя 10  музикални платна, върху които се проектира движението на различни елементи от една картина по  музика на Брамс,Дебюси, Пахабел, Рубинщайн, Бах, Елгар, Макдауъл, Паганини. 
Интервюто с репетитора и хореограф Йордан Кръстев за "Кармен"  е в звуковия файл. 
Още от категорията

В подкрепа на децата със синдром на Даун

Благотворителен концерт „Деца свирят за деца“ ще се проведе утре от 18,30 часа в залата на Регионалния иторически музей.  Той е в подкрепа на децата със синдром на Даун.  В инициативата ще се включат 10 талантливи музиканти, възпитаници на Пловдивското и Софийското музикални училища Концертът е под патронажа на почетния консул на..

обновено на 21.03.19 в 10:40

BOND гостува в "Треска в събота" преди концерта си в Пловдив

„Най-важното е да не се ограничаваш. Трябва да правиш нови неща, да пишеш нова музика, да не се страхуваш да експериментираш и най-важното -  да се наслаждаваш на това, което правиш“ – думи на Eos Counsell от световноизвестния струнен квартет BOND в специално интервю за Радио Пловдив. Tania Davis , Eos Counsell , Elspeth Hanson..

публикувано на 21.03.19 в 10:39

Отбелязваме Международния ден на италианския дизайн

Пловдив ще отбележи Международния ден на италианския дизайн с изложба и филм за един от най-известните архитекти на Италия - Масимилиано Фуксас . Областният управител Здравко Димитров е патрон на изложбата, посветена на гения италианската архитектура, а архитектът на Областна администрация – Пловдив, Валентин Маринов ще бъде..

публикувано на 21.03.19 в 07:36

Изложба "Работилница за смесени чувства"

На 21 март от 18.00 часа в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ (ул. „Артин Гидиков“ №11) към Градската художествена галерия ще се открие съвместна изложба живопис на художничките от София Ралица и Ваня Бурови.  Двете сестри се представят пред пловдивската публика заедно, макар всяка от тях да следва свой собствен път в изобразителното..

публикувано на 21.03.19 в 07:24

Великите европейци - Ератостен

Ако попитам „кой е бащата на историята”, мнозина ще се сетят - Херодот. Колцина знаят обаче кой е бащата на географията? Името на Ератостен изобщо не е толкова известно, колкото човекът заслужава. А би трябвало, защото той не просто измисля думата „география”, но и пише първата книга с това заглавие. Но това далеч не е всичко.  Ератостен..

публикувано на 20.03.19 в 10:16