Младите инженери избират реализация в България

Заплатата на IT специалист започва от 3 000 лева и расте през годините

| обновено на 15.03.19 в 15:26

Отличниците на Техническия университет в Пловдив остават да работят в България. Това стана ясно днес на промоцията на випуск 2018 на 143 студенти от факултет „Електроника и автоматика“. Завършващите започват с летящ старт със заплати над 1 500 лева в зависимост от сектора.  

Пълните отличници магистри са Деян Иванов, специалност „Компютърни системи и технологии“ и Георги Велков, „Електротехника“, и двамата са от Пловдив и работят във фирми от града. Таня Маркова завършва магистратура с отличен 5,90 и вече работи в Пловдив

Младите инженери от „Компютърни системи и технологии“ започват работа с над 3 000 лева. Това са най-търсените специалности за обучение, както и тези, които най-бързо се реализират на пазара на труда. Директорът на филиала проф. Въльо Николов каза, че са актуални за работодателите кадрите от машинните специалности, електротехника, електроника и автоматика.

Много активно  - още от трети курс – започват да работят и младите инженери с бакалавърска степен.

 Когато един третокурсник от специалност КСТ започва не само да учи, но и да работи , много често стартовата му заплата е 1500 лева. Когато завърши и представи дипломата си вече получава 2000-2200 лева. След две години работа заплата може да надмине 3000 лева. 

Стартовата заплата при другите специалности е около 1500 лева, след две години работа надминава 2000-2200 лева, каза деканът на факултета проф. Гриша Спасов. 

Почти всички 143 студенти, завършващи деветте специалности на факултет „Електроника и автоматика“ в Техническия университет – филиал Пловдив вече имат добре платена работа и остават в Пловдив и в България. Така коментира кариерния старт на 106 бакалаври и 37 магистри от випуск 2018 директорът проф. Вълю Николов. 

С отличен успех завършват 19 студенти. Първенците на випуска са 9 студенти, а златни медали за максимални постижения в изучаването на инженерните науки получават 6 студенти. Двама от най-силните студенти от випуск 2018 имат знанията и  куража да започнат да работят в областта на изкуствения интелект. Това е направление, в което трябва да се чете и да се знае много. Хит е и работата в направление интернет на нещата, както и роботика, но и там не можеш да минеш с по-скромни знания, заключи деканът. 

Галерия

Още от категорията

Съюзът ГЕРБ - СДС е добра новина за "Демократична България"

Решението на ГЕРБ и СДС да се явят заедно на евроизборите свидетелства за липсата на всякакви  принципи , коментира за Радио Пловдив Методи Андреев, който е бил депутат и от СДС, и от ГЕРБ. Всъщност ГЕРБ си прибира вересиите от СДС, а СДС не е онова СДС, за което хората гласуваха. Тази коалиция показва, че СДС харесва модела Борисов и..

публикувано на 21.03.19 в 16:58

"Визия за Пловдив" разселва роми от Столипиново в целия град

Връщане на модела от социализма за настаняване на роми в кварталите – това е едно от решенията на проблемите в Столипиново, които ще залегнат във визията на БСП за Пловдив. Това стана ясно на пресконференция на местната левица, посветена на алтернативите за управлението на града.  Социалистите предлагат още узаконяване  на някои имоти..

обновено на 21.03.19 в 16:24
Петър Чолаков

Обединена традиционна десница е невъзможна за вота на 26 май

В програма "Точно днес" още от акуалните въпроси, защото освен че има нова ЦИК, има и нов предизборен съюз - ГЕРБ и СДС.  Как ще бъде преодоляна асимилацията на дясното, ще се мотивират ли от БСП за победа на 26 май след избора на Елена Йончева за водач на листата.  Повече от разговора с политолога  доц. Петър Чолаков . Той каза, че според него с..

публикувано на 21.03.19 в 10:14

Вилата на Евлоги Георгиев в Карлово е аварийно укрепена

Приключи аварийното укрепване на вилата на най-големия български дарител Евлоги Георгиев в Карлово .  120-годишната сграда е общинска собственост, но дълги години се рушеше. Тя се намира в непосредствена близост до вълнената фабрика, дарена от Евлоги Георгиев на карловци, която след приватизацията й през 90-те години също е оставена да се..

публикувано на 21.03.19 в 08:23

Великобритания може да напусне ЕС още на 23 май

Кризите у нас и в ЕС коментира политологът Владимир Шопов. За парламента той припомни, че през последните 15 години е с най-ниско доверие. Това, което се случва през последните месеци не дава основани за промяна на нагласата на хората. Напускането на парламента е нисък праг за  обявяване на политическа криза. Това е стратегия на..

публикувано на 20.03.19 в 17:09