Младите инженери избират реализация в България

Заплатата на IT специалист започва от 3 000 лева и расте през годините

| обновено на 15.03.19 в 15:26

Отличниците на Техническия университет в Пловдив остават да работят в България. Това стана ясно днес на промоцията на випуск 2018 на 143 студенти от факултет „Електроника и автоматика“. Завършващите започват с летящ старт със заплати над 1 500 лева в зависимост от сектора.  

Пълните отличници магистри са Деян Иванов, специалност „Компютърни системи и технологии“ и Георги Велков, „Електротехника“, и двамата са от Пловдив и работят във фирми от града. Таня Маркова завършва магистратура с отличен 5,90 и вече работи в Пловдив

Младите инженери от „Компютърни системи и технологии“ започват работа с над 3 000 лева. Това са най-търсените специалности за обучение, както и тези, които най-бързо се реализират на пазара на труда. Директорът на филиала проф. Въльо Николов каза, че са актуални за работодателите кадрите от машинните специалности, електротехника, електроника и автоматика.

Много активно  - още от трети курс – започват да работят и младите инженери с бакалавърска степен.

 Когато един третокурсник от специалност КСТ започва не само да учи, но и да работи , много често стартовата му заплата е 1500 лева. Когато завърши и представи дипломата си вече получава 2000-2200 лева. След две години работа заплата може да надмине 3000 лева. 

Стартовата заплата при другите специалности е около 1500 лева, след две години работа надминава 2000-2200 лева, каза деканът на факултета проф. Гриша Спасов. 

Почти всички 143 студенти, завършващи деветте специалности на факултет „Електроника и автоматика“ в Техническия университет – филиал Пловдив вече имат добре платена работа и остават в Пловдив и в България. Така коментира кариерния старт на 106 бакалаври и 37 магистри от випуск 2018 директорът проф. Вълю Николов. 

С отличен успех завършват 19 студенти. Първенците на випуска са 9 студенти, а златни медали за максимални постижения в изучаването на инженерните науки получават 6 студенти. Двама от най-силните студенти от випуск 2018 имат знанията и  куража да започнат да работят в областта на изкуствения интелект. Това е направление, в което трябва да се чете и да се знае много. Хит е и работата в направление интернет на нещата, както и роботика, но и там не можеш да минеш с по-скромни знания, заключи деканът. 

Галерия

Още от категорията

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00

У нас няма широки расистки настроения

   Покрай случилото се на мача България-Англия възникна дискусия между колеги до каква степен у нас имаме действително широк расистки феномен , каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Тихомир Безлов.  Ето и моят  аргумент срещу това, че е широк: ако ви направи впечатление, на стадиона да кажем някъде към 5-10 човека са издавали тези звуци/..

публикувано на 16.10.19 в 16:12

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа.  Много е тесен..

публикувано на 16.10.19 в 16:09

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни

 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България , така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че  България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин..

публикувано на 16.10.19 в 11:24

Бедна ни е фантазията какво ни чака след този футболен мач

Националните ни отбори вече са persona non grata.  В следващите 10-15 години, българските национални клубни футболни отбори ще бъдат мачкани и тероризирани от УЕФА, ФИФА, от съдии и комисии, докато утихне тази трагична история. Бедна ни е фантазията какво ни чака , така журналиста  Георги Атанасов, който пише по спортни и политически теми, коментира..

публикувано на 16.10.19 в 10:34