Младите инженери избират реализация в България

Заплатата на IT специалист започва от 3 000 лева и расте през годините

| обновено на 15.03.19 в 15:26

Отличниците на Техническия университет в Пловдив остават да работят в България. Това стана ясно днес на промоцията на випуск 2018 на 143 студенти от факултет „Електроника и автоматика“. Завършващите започват с летящ старт със заплати над 1 500 лева в зависимост от сектора.  

Пълните отличници магистри са Деян Иванов, специалност „Компютърни системи и технологии“ и Георги Велков, „Електротехника“, и двамата са от Пловдив и работят във фирми от града. Таня Маркова завършва магистратура с отличен 5,90 и вече работи в Пловдив

Младите инженери от „Компютърни системи и технологии“ започват работа с над 3 000 лева. Това са най-търсените специалности за обучение, както и тези, които най-бързо се реализират на пазара на труда. Директорът на филиала проф. Въльо Николов каза, че са актуални за работодателите кадрите от машинните специалности, електротехника, електроника и автоматика.

Много активно  - още от трети курс – започват да работят и младите инженери с бакалавърска степен.

 Когато един третокурсник от специалност КСТ започва не само да учи, но и да работи , много често стартовата му заплата е 1500 лева. Когато завърши и представи дипломата си вече получава 2000-2200 лева. След две години работа заплата може да надмине 3000 лева. 

Стартовата заплата при другите специалности е около 1500 лева, след две години работа надминава 2000-2200 лева, каза деканът на факултета проф. Гриша Спасов. 

Почти всички 143 студенти, завършващи деветте специалности на факултет „Електроника и автоматика“ в Техническия университет – филиал Пловдив вече имат добре платена работа и остават в Пловдив и в България. Така коментира кариерния старт на 106 бакалаври и 37 магистри от випуск 2018 директорът проф. Вълю Николов. 

С отличен успех завършват 19 студенти. Първенците на випуска са 9 студенти, а златни медали за максимални постижения в изучаването на инженерните науки получават 6 студенти. Двама от най-силните студенти от випуск 2018 имат знанията и  куража да започнат да работят в областта на изкуствения интелект. Това е направление, в което трябва да се чете и да се знае много. Хит е и работата в направление интернет на нещата, както и роботика, но и там не можеш да минеш с по-скромни знания, заключи деканът. 

Галерия

Още от категорията

Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!

Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим , каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години.  Проф. Станчев вярва, че..

публикувано на 24.05.19 в 12:13

Поклон пред българските книжовници!

24 май е извисяващ празник !  Образованието и науката и в комерсиалния свят може да вървят напред и да се ценят!   В тази кауза вярва и работи за нея  университетският преподавател доц. Владимир Янев. За доц.Янев смисълът на писането е умножаване на думите, на смисъла, на духа.  На 24 май той чете откъс от Радичков и възрожденския книжовник..

публикувано на 24.05.19 в 11:11

Диспутът за триезичието във Венеция е величаво дело!

Венеция. Втората половина на ІХ век. Предстои диспут за триезичието. На него Константин Кирил Философ противостои на всички епископи. И доказва с текстове от Свещеното писание, че правото на  богослужението може да бъде и на родния език, а не само на приеманите дотогава и наричани "свещени" езика на християнството иврит, латински и гръцки.  Проф...

публикувано на 24.05.19 в 10:51

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49