Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите инженери избират реализация в България

Заплатата на IT специалист започва от 3 000 лева и расте през годините

| обновено на 15.03.19 в 15:26

Отличниците на Техническия университет в Пловдив остават да работят в България. Това стана ясно днес на промоцията на випуск 2018 на 143 студенти от факултет „Електроника и автоматика“. Завършващите започват с летящ старт със заплати над 1 500 лева в зависимост от сектора.  

Пълните отличници магистри са Деян Иванов, специалност „Компютърни системи и технологии“ и Георги Велков, „Електротехника“, и двамата са от Пловдив и работят във фирми от града. Таня Маркова завършва магистратура с отличен 5,90 и вече работи в Пловдив

Младите инженери от „Компютърни системи и технологии“ започват работа с над 3 000 лева. Това са най-търсените специалности за обучение, както и тези, които най-бързо се реализират на пазара на труда. Директорът на филиала проф. Въльо Николов каза, че са актуални за работодателите кадрите от машинните специалности, електротехника, електроника и автоматика.

Много активно  - още от трети курс – започват да работят и младите инженери с бакалавърска степен.

 Когато един третокурсник от специалност КСТ започва не само да учи, но и да работи , много често стартовата му заплата е 1500 лева. Когато завърши и представи дипломата си вече получава 2000-2200 лева. След две години работа заплата може да надмине 3000 лева. 

Стартовата заплата при другите специалности е около 1500 лева, след две години работа надминава 2000-2200 лева, каза деканът на факултета проф. Гриша Спасов. 

Почти всички 143 студенти, завършващи деветте специалности на факултет „Електроника и автоматика“ в Техническия университет – филиал Пловдив вече имат добре платена работа и остават в Пловдив и в България. Така коментира кариерния старт на 106 бакалаври и 37 магистри от випуск 2018 директорът проф. Вълю Николов. 

С отличен успех завършват 19 студенти. Първенците на випуска са 9 студенти, а златни медали за максимални постижения в изучаването на инженерните науки получават 6 студенти. Двама от най-силните студенти от випуск 2018 имат знанията и  куража да започнат да работят в областта на изкуствения интелект. Това е направление, в което трябва да се чете и да се знае много. Хит е и работата в направление интернет на нещата, както и роботика, но и там не можеш да минеш с по-скромни знания, заключи деканът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35