Братя Владигерови са вдъхновени от Панчо Владигеров!

Тази седмица започна  Националната програма, посветена на 120-годишнина от рождението на големия български композитор проф. Панчо Владигеров,  автор на прочутата рапсодия  „Вардар“, както и на първата българска опера, поставена в чужбина „Цар Калоян“. Тази вечер Софийската опера ще постави неговия балет „Легенда за езерото“. 

 Владигеров  е  един от основателите на Съюза на българските композитори / Дружество на българските компонисти/ , разпознаван предимно със съчетаването на класическата музика с фолклорни мотиви,   създател е на нови музикални стилове. Признат от европейската публика и приживе превърнал се в легенда и патрон на българската музика.

Внуците на гениалния композитор - братята близнаци Александър и Константин Владигерови, възпитаници на Националната академия „Панчо Валидгеров“ и на Университета за музикални и сценични изкуства във Виена, повече от 10 години живеят и работят във Виена. Те дойдоха в България за  концерт в родния град на Владигеров – Шумен. Александър свири на тромпет, а неговия брат на пиано и кларинет.  

 През юли те  ще имат  концерт и в Пловдив. 

В интервю за Радио Пловдив те споделиха, че музиката на гениалния им дядо за тях е вдъхновение, отговорност и дълг. Заедно с другите наследници на Владигеров, те започват осъществяването на идеята, музикалното наследство на Панчо Владигеров, записвано от оркестъра на БНР, да бъде дигитализирано, за да може тази музика на световно ниво да се слуша и на дискове.

Брратя Владигерови споделят казаното от Панчо Владигеров :“ Музиката е най- могъщото пропагандно средство на хуманността” . 

В звуковия файл ще чуете интервюто с Александър и Константин Владигерови. Още от категорията

Дарени книги за библиотеките на 14 училища в Пловдив

С професията учител да заемат своето достойно място в социална стълбица на българските професии, за да може все повече умни, амбициозни, трудолюбиви деца да избират тази професия и да възпитават и дават пример на бъдещите поколения.   Това пожела на директорите и представителите на 14 пловдивски училища заместник – областният управител..

публикувано на 20.05.19 в 13:06

50 творци от Матера с изложба в Галерия "Резонанс"

В галерия „Резонанс" от 18 часа се открива изложба от италианския град Матера, който заедно с Пловдив е Европейска столица на културата 2019.  Тя е под мотото „Матера: памет, идентичност, бъдеще“ и  представя петдесет творци от Матера и Базиликата с петдесет  техни творби  в областта на живописта, графиката, карикатурата, архитектурата,..

обновено на 20.05.19 в 10:14

Жената - в центъра на изложба в "Бялата къща"

Избрани творби на  Тодор Дрянков, подредени в експозиция, ще бъдат показани за пръв път в галерията на културен център „Бялата Къща“, Стария Град, на 20-ти май 2019 г. от 18:00 часа. Това е една особено впечатляваща изложба, в която основният сюжет е Жената.  Преобразена в символ, кодирал в себе многопластова изразност.  Жената е любима,..

обновено на 20.05.19 в 10:14

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18 .05. 2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Владимир Зарев. Чудовището. 304 стр., ок. 4А, Хермес, 2019. Лизе Спит. Топи се.  438 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2019. Джонатан Мур. Частен детектив.  368 стр.,  ок. 4А, Бард, 2019. Франческо..

публикувано на 20.05.19 в 09:34
архив

Студенти от АМТИИ с годишен концерт

Традиционният годишен концерт на студентите от катедра  „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив ще се състои в Дома на културата „Борис Христов" от 18,30 часа. В него са  включени произведения,  създадени от студентите и изградени на основата на фолклорното и съвременното танцово изкуство. Сред творбите са сюжетен танц върху..

публикувано на 20.05.19 в 06:50