Братя Владигерови са вдъхновени от Панчо Владигеров!

Тази седмица започна  Националната програма, посветена на 120-годишнина от рождението на големия български композитор проф. Панчо Владигеров,  автор на прочутата рапсодия  „Вардар“, както и на първата българска опера, поставена в чужбина „Цар Калоян“. Тази вечер Софийската опера ще постави неговия балет „Легенда за езерото“. 

 Владигеров  е  един от основателите на Съюза на българските композитори / Дружество на българските компонисти/ , разпознаван предимно със съчетаването на класическата музика с фолклорни мотиви,   създател е на нови музикални стилове. Признат от европейската публика и приживе превърнал се в легенда и патрон на българската музика.

Внуците на гениалния композитор - братята близнаци Александър и Константин Владигерови, възпитаници на Националната академия „Панчо Валидгеров“ и на Университета за музикални и сценични изкуства във Виена, повече от 10 години живеят и работят във Виена. Те дойдоха в България за  концерт в родния град на Владигеров – Шумен. Александър свири на тромпет, а неговия брат на пиано и кларинет.  

 През юли те  ще имат  концерт и в Пловдив. 

В интервю за Радио Пловдив те споделиха, че музиката на гениалния им дядо за тях е вдъхновение, отговорност и дълг. Заедно с другите наследници на Владигеров, те започват осъществяването на идеята, музикалното наследство на Панчо Владигеров, записвано от оркестъра на БНР, да бъде дигитализирано, за да може тази музика на световно ниво да се слуша и на дискове.

Брратя Владигерови споделят казаното от Панчо Владигеров :“ Музиката е най- могъщото пропагандно средство на хуманността” . 

В звуковия файл ще чуете интервюто с Александър и Константин Владигерови. Още от категорията

В подкрепа на децата със синдром на Даун

Благотворителен концерт „Деца свирят за деца“ ще се проведе утре от 18,30 часа в залата на Регионалния иторически музей.  Той е в подкрепа на децата със синдром на Даун.  В инициативата ще се включат 10 талантливи музиканти, възпитаници на Пловдивското и Софийското музикални училища Концертът е под патронажа на почетния консул на..

обновено на 21.03.19 в 10:40

BOND гостува в "Треска в събота" преди концерта си в Пловдив

„Най-важното е да не се ограничаваш. Трябва да правиш нови неща, да пишеш нова музика, да не се страхуваш да експериментираш и най-важното -  да се наслаждаваш на това, което правиш“ – думи на Eos Counsell от световноизвестния струнен квартет BOND в специално интервю за Радио Пловдив. Tania Davis , Eos Counsell , Elspeth Hanson..

публикувано на 21.03.19 в 10:39

Отбелязваме Международния ден на италианския дизайн

Пловдив ще отбележи Международния ден на италианския дизайн с изложба и филм за един от най-известните архитекти на Италия - Масимилиано Фуксас . Областният управител Здравко Димитров е патрон на изложбата, посветена на гения италианската архитектура, а архитектът на Областна администрация – Пловдив, Валентин Маринов ще бъде..

публикувано на 21.03.19 в 07:36

Изложба "Работилница за смесени чувства"

На 21 март от 18.00 часа в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ (ул. „Артин Гидиков“ №11) към Градската художествена галерия ще се открие съвместна изложба живопис на художничките от София Ралица и Ваня Бурови.  Двете сестри се представят пред пловдивската публика заедно, макар всяка от тях да следва свой собствен път в изобразителното..

публикувано на 21.03.19 в 07:24

Великите европейци - Ератостен

Ако попитам „кой е бащата на историята”, мнозина ще се сетят - Херодот. Колцина знаят обаче кой е бащата на географията? Името на Ератостен изобщо не е толкова известно, колкото човекът заслужава. А би трябвало, защото той не просто измисля думата „география”, но и пише първата книга с това заглавие. Но това далеч не е всичко.  Ератостен..

публикувано на 20.03.19 в 10:16