Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каназирева: Паркът може да бъде запазен, без да се харчат милиони

| обновено на 17.03.19 в 14:08

В новия ОУП имотът  трябва  да се отреди за зеленина, счита председателят на общинските съветници от „Съюз  за Пловдив“

Запазването на парка до хотел „Санкт Петербург“ е напълно възможно,  без да се похарчи и стотинка от бюджета на града ни. Това  е позицията на Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“. 

Според юристката законът го позволява, просто кметът и администрацията му трябва да го приложат по най-бързия начин.

Проблемът  е, че самата община е одобрила подробен устройствен план (ПУП - за обществено обслужване), който разрешава застрояването на единственото място за зеленина в квартала. След това същата община приема общия устройствен план на града (ОУП), в който част от терена е отредена за зеленина. Умишлено или не, е изпуснат предвиденият в закона срок за служебно изменение на приетия по-рано ПУП, който допуска застрояване на парка и е в сила и към настоящия момент.

Какво може да се направи, за да се запази паркът?

„От една страна, Община Пловдив може да започне преговори за закупуване на имота и отново за сметка на пловдивските данъкоплатци да похарчи милиони, за да си върне обратно имот, който преди години сама е подарила. Рискът е Пловдив да бъде изнудван и да се стигне до ситуацията с  „дупката“ във Варна, а именно да се плати огромна сума и отново някой да се облагодетелства за сметка на парите на града“, предупреждава Каназирева.

Какво е решението?

В момента тече процедура по изменение на общия устройствен план /ОУП/.  Целият имот трябва и може да бъде отреден за зеленина, като се приложи  чл. 103 а, ал. 1 от ЗУТ. Той гласи  „Промяна на предназначението, начина и характера на застрояване на поземлените имоти, за които е налице одобрен ПУП, се допуска с цел защита на обществени интереси – опазване на околната среда и на човешкото здраве“.

 Съгласно ал. 3 с влизането в сила на новия ОУП се спира действието по прилагане на заварените подробни устройствени планове в частите, в които  се предвижда промяна на предназначението и начина на устройство на поземлените имоти. По този начин ще се заобиколи вече влезлият в сила ПУП, който допуска строителство в парка.

Изричното условие в закона е, че в 6-месечен срок от влизането в сила на общия устройствен план трябва да се издаде предписание за служебно изменение на заварения подробен устройствен план, посочва Каназирева.

Какви са рисковете?

1. Община Пловдив да забави  новия ОУП  и частникът да си извади строителни книжа, като дори и Общината да му откаже, той има право да заведе дело и да го спечели, тъй като има влязъл в сила ПУП.

2.След влизане в сила на ОУП  Община Пловдив отново да пропусне 6-месечния срок за служебно изменение на ПУП.

От „Съюз за Пловдив“  са поискали и експертното становище от МРРБ  по казуса.

„Паркът може да бъде запазен, ако им бърза  реакция и воля от страна на  настоящото управление на Пловдив“, счита Дани Каназирева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

„За свят без кръвоизливи“ е мотото на велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, който ще се проведе в Пловдив.  След старт в 11 ч. на пл. „Съединение“ всички участници ще се насочат по ул. „Стефка Николова“ и преминат по велоалеята на бул. „Марица-юг“, за да достигнат финала пред спортния комплекс на УХТ зад хангарите на Гребния канал. За..

обновено на 20.04.24 в 09:40

Отварят пещерата "Добростански бисер" за посетители на 1 май

Пещерата „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.  Това е един от най-посещаваните обекти в Родопа планина, тя се намира на 5 км. от асеновградското с. Добростан.  Там живее малка колония прилепи. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони, а измежду тях са разположени и т. нар. "Синтрови езера". Със..

публикувано на 20.04.24 в 09:15

Историческият музей в Пловдив показва експонати, свързани с Априлското въстание

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил, в експозиция „Българско възраждане“  /Къща "Георгиади"/  Регионален исторически музей - Пловдив представя   изложбата „Април 1876 Пловдивското съзаклятие“. Освен разказ в табла за Пловдивския революционен комитет музеят ще изложи рядко показвани..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пазарджик е домакин на инициативата "Цветя за смет"

За поредна година община Пазарджик организира инициативата за разделно събиране на отпадъци под мотото „Цветя за смет“. За времето от 9.00 до 12.00 ч. в 6 определени пункта хората могат да предават излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, акумулатори и батерии, хартия, пластмаса, разделно събран текстил, годни за повторна..

публикувано на 20.04.24 в 07:46

В Асеновград започва празникът "Златна ябълка"

В Асеновград започва уникалният празник „Златна ябълка“.  В църквата „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“ пловдивският митрополит Николай ще отслужи света литургия. Според вярванията, в този храм Света Богородица сътворява чудо за тези, които се помолят за рожба. Традицията изисква жените, които имат репродуктивни проблеми, да изслушат..

публикувано на 20.04.24 в 07:31