Зелените площи в Пловдив са два пъти по- малко от заложените в ОУП

Важно е да се запази категорично незастроената площ до хотел „Санкт Петербург“, за което протестират хората. Това каза  народният представител от Обединени патриоти Славчо Атанасов. Той заедно с негови колеги от НФСБ разкритикува работата на община Пловдив за запазване на зелената система. 

Бившият кмет на града каза, че според него общината трябва да изкупи от собственика територията и да гарантира парка да остане зелена площ, защото това е желанието на хората.  Атанасов също даде пример, че по евростандарти  на човек трябва да се падат по 20 кв.м зелена площ, а в Пловдив тя е от 3 до 6 кв. м. 

Пловдив трябва да разполага с 632 хектара зелени площи по последния приет Общ устройстевн план, но 333 хектара нямат реализация и не се отнасят към зелената система.  От партията посочиха, че в Пловдив е добре да се засаждат чинари, кестени и липи, а не палми. Особено обезпокоително е, че тук няма регистър на зелените площи от септември 2017 година, изтъкна депутатът. 

По думите му новият Общ устройствен план се изготвя на тъмно и не се консултира с изявени специалисти. Какво е състоянието на зелените площи в Пловдив ще попитат кмета Иван Тотев на следващата сесия от групата общински съветници от Патриотичен фронт, обеща председателят Слави Георгиев. 

Той разкритикува работата на общинската фирма „Градини и паркове“, които са се превърнали според него на дърводобивно предприятие и извършва масова сеч в Пловдив. Георгиев даде пример с изсичането на дърветата по бул. “Марица“, които не се заместват с нови. 

От НФСБ казаха, че е напълно излишно да се дават близо 5 млн. лева за изграждане на парк до село Оризари на река Първенецка, защото ефект може да има след 10-15 години за Пловдив.

Още от категорията

Премиерът открива вторият Пловдивски икономически форум

Премиерът Бойко Борисов ще открие вторият Пловдивски икономически форум.  Днес и утре министри, представители на бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа ще дискутират предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентноспособността у нас и в Югоизточна Европа.  Сред обсъжданите теми ще бъдат европейската перспектива пред..

обновено на 26.06.19 в 07:14

Деца помагат на деца!

Благотворителен концерт организират от 17 часа учениците от Националната търговска гимназия „Васил Левски“ в Пловдив.  Мотото на проявата е „Деца помагат на деца“, а инициативата е придружена от търг на различни предмети, средствата от който ще бъдат дарени на деца в неравностойно положение от същото училище.  Концерът е подкрепен от директорката..

публикувано на 26.06.19 в 07:13

Нова придобивка за Техническия университет

От днес започва ремонтът и възстановяването на Корпус 3 на Техническия университет  в Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов №8.  Сградата е архитектурно-строителен паметник на културата.  Целта е бившият девически католически колеж "Св. Йосиф" да се превърне в съвременен научен център с 20 научни лаборатории в него. Официалната церемония започва от..

публикувано на 26.06.19 в 07:04

Южен централен район е втори по икономически показатели след ЮЗР

През миналата година икономическите показатели  в Южен централен регион, който обхваща областите - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали бележат ръст. Това стана ясно на заседанието на регионалния съвет, проведено в Пловдив. За миналата година в ЮЦР са реализирани проекти за над 3 млрд. лв.  Нараснали са  брутният вътрешен продукт..

публикувано на 25.06.19 в 17:34

Заплатите в МБАЛ "Пловдив" скачат с над 250 лв от юли

От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени. Това заяви във Lарна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му увеличението ще бъде различно в отделните лечебници, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева. В МБАЛ "Пловдив"   в момента се правят разчети за възможното повишение на..

публикувано на 25.06.19 в 16:31