Зелените площи в Пловдив са два пъти по- малко от заложените в ОУП

Важно е да се запази категорично незастроената площ до хотел „Санкт Петербург“, за което протестират хората. Това каза  народният представител от Обединени патриоти Славчо Атанасов. Той заедно с негови колеги от НФСБ разкритикува работата на община Пловдив за запазване на зелената система. 

Бившият кмет на града каза, че според него общината трябва да изкупи от собственика територията и да гарантира парка да остане зелена площ, защото това е желанието на хората.  Атанасов също даде пример, че по евростандарти  на човек трябва да се падат по 20 кв.м зелена площ, а в Пловдив тя е от 3 до 6 кв. м. 

Пловдив трябва да разполага с 632 хектара зелени площи по последния приет Общ устройстевн план, но 333 хектара нямат реализация и не се отнасят към зелената система.  От партията посочиха, че в Пловдив е добре да се засаждат чинари, кестени и липи, а не палми. Особено обезпокоително е, че тук няма регистър на зелените площи от септември 2017 година, изтъкна депутатът. 

По думите му новият Общ устройствен план се изготвя на тъмно и не се консултира с изявени специалисти. Какво е състоянието на зелените площи в Пловдив ще попитат кмета Иван Тотев на следващата сесия от групата общински съветници от Патриотичен фронт, обеща председателят Слави Георгиев. 

Той разкритикува работата на общинската фирма „Градини и паркове“, които са се превърнали според него на дърводобивно предприятие и извършва масова сеч в Пловдив. Георгиев даде пример с изсичането на дърветата по бул. “Марица“, които не се заместват с нови. 

От НФСБ казаха, че е напълно излишно да се дават близо 5 млн. лева за изграждане на парк до село Оризари на река Първенецка, защото ефект може да има след 10-15 години за Пловдив.

Още от категорията

Тримата дилъри, хванати с дрога за 1 500 000 лева, остават в ареста

Трима обвиняеми за  откритите 60 килограма екстази в „Столипиново“ остават в ареста. Това определи Пловдивския окръжния съд при разглеждането на  исканата от прокуратурата най-тежка мярка за неотклонение спрямо неосъжданите досега Росица Маркова, Ниази Мехмедов и Владимир Кабакчиев.  Те бяха арестувани в началото на седмицата  за държане с цел..

обновено на 19.04.19 в 17:42

Почина изоставеното в болница дете

Следобед е починало 7-годишното детенце, което бе изоставено от родителите си в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Момиченцето е издъхнало вследствие на сърдечна недостатъчност. Случаят възпламени общественото мнение преди дни. Майката довела детето в болницата преди три седмици, след като състоянието му се влошило и трябвало да постъпи по..

публикувано на 19.04.19 в 17:42

Община Пловдив иска да менажира новите галерии

Общината да управлява новите арт пространства в Пловдив - галерията на ул. “Гладстон”, която все още е в строеж, галерията в бившия Детмаг „Снежанка“ – това предлага заместник кметът по култура и туризъм Александър Държиков. „Общината да бъде управляващ, както е Художествената галерия, както е галерията на ул. Съборна, тоест институцията,..

публикувано на 19.04.19 в 13:51

Студенти от чужбина с родни корени ще остават по-лесно в България

Облекчаване на процедурите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване поискаха студенти от българската общност в чужбина на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в ПУ „Паисий Хилендарски“.  Постановление 103, което регламентира престоя и обучението ви в български университети, ще бъде променено , обясни Йотова. Тя предлага при промяната..

публикувано на 19.04.19 в 12:55

Заловиха насилника, пребил жена си в Панагюрище

Полицаите от РУ-Панагюрище задържаха мъжа,  издирван за домашно насилие.  Той се е укривал, след като полицията го обявила за издирване след сигнал от пострадалата му жена.  47-годишният панагюрец е нарушил  забраната да я доближава. Въпреки съдебното ограничение, той отишъл в жилището на 46-годишната жена, с която живеел на семейни начала. Там..

обновено на 19.04.19 в 12:00