Професионалисти по здравни грижи ще искат оставката на ръковоството на БАПЗГ

Протестите на медицинските сестри ще продължат

Мая Манолова в защита на заплашвани медицински сестри

2
Медицински сестри излязоха на протест в София и в други градове.
Снимка: БГНЕС

Медицински сестри от Пазарджик и Велинград сигнализираха омбудсмана  Мая Манолова, че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

За Радио Пловдив  координаторът на протеста за Пазарджик Димитрия Димитрова обясни, че тя е подала сигнала до Мая Маналова, защото още при подготовката на първия протест, който се поведе на 1 март, е била възпрепятствана от местния председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи да разпространи  декларацията с исканията на протестиращите.

Много е чудно защо в началото беше този отпор от страна на председателя на съсловната организация, а сега, от вчера застават зад нас, коментира Димитрова.

Тя подчерта, че няма разногласия между самите сестри, които са убедени, че трябва да се чуят искания им.  По думите й има разногласия между сестринското съсловие и асоциацията, която трябва да ги защитава.

Димитрова допълни, че сестрите ще искат оставката на ръковоството на БАПЗГ.

След първия ни протест, който се проведе на първи март няма реална промяна, коментира координаторът на протеста за Пазарджик Димитрия Димитрова. Получихме подкрепа от омбудсмана Мая Манолова и това ни дава сила да продължим нашата битка, допълни Димитрия Димитрова. 

От своя страна омбудсманът съобщи, че  ще поиска прокуратурата да извърши проверка има ли натиск над медицински специалисти.

В позиция тя прозовава министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях. 

Интервюто на Иванка Петкова с медицинската сестра Димитрия Димитрова можете да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07