Професионалисти по здравни грижи ще искат оставката на ръковоството на БАПЗГ

Протестите на медицинските сестри ще продължат

Мая Манолова в защита на заплашвани медицински сестри

2
Медицински сестри излязоха на протест в София и в други градове.
Снимка: БГНЕС

Медицински сестри от Пазарджик и Велинград сигнализираха омбудсмана  Мая Манолова, че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

За Радио Пловдив  координаторът на протеста за Пазарджик Димитрия Димитрова обясни, че тя е подала сигнала до Мая Маналова, защото още при подготовката на първия протест, който се поведе на 1 март, е била възпрепятствана от местния председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи да разпространи  декларацията с исканията на протестиращите.

Много е чудно защо в началото беше този отпор от страна на председателя на съсловната организация, а сега, от вчера застават зад нас, коментира Димитрова.

Тя подчерта, че няма разногласия между самите сестри, които са убедени, че трябва да се чуят искания им.  По думите й има разногласия между сестринското съсловие и асоциацията, която трябва да ги защитава.

Димитрова допълни, че сестрите ще искат оставката на ръковоството на БАПЗГ.

След първия ни протест, който се проведе на първи март няма реална промяна, коментира координаторът на протеста за Пазарджик Димитрия Димитрова. Получихме подкрепа от омбудсмана Мая Манолова и това ни дава сила да продължим нашата битка, допълни Димитрия Димитрова. 

От своя страна омбудсманът съобщи, че  ще поиска прокуратурата да извърши проверка има ли натиск над медицински специалисти.

В позиция тя прозовава министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях. 

Интервюто на Иванка Петкова с медицинската сестра Димитрия Димитрова можете да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

КПКОНПИ закри прибързано "Апартаментгейт"

Антикорупционната комисия не откри данни за конфликт на интереси при 11-те проверки по скандала "Апартаментгейт " . За прекратените преписки е уведомена прокуратурата, която може да протестира решенията. За Радио Пловдив Лора Матеева, експерт от НПО  "Антикорупционен фонд"  заяви, че проверката  приключва твърде прибързано и е извършена..

публикувано на 24.06.19 в 17:08

Бизнесът живее с проблемите на Пловдив

Трудно върви реализацията на пътните проекти под и над ж.п. линиите в Пловдив.  Проектът „Модър-Царевец“ не може да тръгне, след като конкурсната комисия не одобри офертата на единствената фирма, която кандидатства за изпълнител. За съдбата на други две връзки, съществуващият бетонен мост и проекта за пробив до Централна гара е разговорът с инж...

публикувано на 24.06.19 в 16:39

Поне с 10 полицаи трябва да се увеличи щатът на РПУ - Карлово

Повече полиция в региона сме поискали още преди 10 години, а след фрапиращият случай в Розино това ставана наложително, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Като първа крачка се споразумяхме с МВР да разкрием полицейска приемна в Розино, за да има постоянно присъствие на униформите и да могат гражданите да подават сигнали за нередности...

публикувано на 24.06.19 в 15:50

Санирането няма да обезличи сградите - културни паметници

Уверението на Георги Стаменов - кмет на район "Централен" е по повод позицията на Гражданската инициатива за опазване на културно - историческото наследство. От там написаха писмо да министъра на културата, НИНКН и кмета на Пловдив по повод съобщението на Иван Тотев, че предстои саниране на емблематични пловдивски сгради. 30 многофамилни жилищни сгради..

публикувано на 24.06.19 в 12:02

Искаме да се върне диалогът и доверието в коалицията с ГЕРБ

Това е очакваният резултат от предстоящия коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП, каза зам.- председателят на НФСБ Борис Ячев.  По думите диалогът е нарушен не само в последните дебати по темата за партийните субсидии и ставката на ДДС, в които активно се намеси ДПС. Последният коалиционен съвет при премиера е от преди 5 месеца, посочи Ячев.  Не може с..

публикувано на 24.06.19 в 10:35