Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на "Аферата? Батенберг?" отново в Пловдив

Творческа вечер „Портрет на художника и писателя Харалампи Орошаков  ще се състои тази вечер в зала „Съединение “  на Историческия музей.  Творчеството на родения в София австрийски художник, писател и публицист, ще бъде представено от доц. Владимир Янев и изкуствоведа Чавдар Попов. Орошаков е автор на романа „Аферата ?Батенберг?”, издание на „Летера“,определян като връх в писателското му поприще, и в чийто конткест утре ще се проведе дискусия „ На границата на историята и литературата“. А тази вечер ще бъде прочетен откъси от неиздадения му нов роман „Усмивката на емигранта“.

Творческата вечер е част от проекта на издателство „Летера“ - „Кръст/о/Път“//„KreuzWeg“// „CrossRoad“, посветен на ярката личност на твореца Харалампи Орошаков в европейското духовно пространство.Проектът  обединява реалност и символика, изстрадани духовни търсения и открития,  фокусирани върху историческата и съвременната кръстопътност на  Пловдив.

Идеята на проекта е творецът да бъде представен комплексно – като художник, писател, интелектуалец, с модерни концепции за духовните взаимоотношения между Европа и България.

 Преди 10 години Харалампи Орошаков представи  тук романа си „Аферата? Батенберг?” написан по архивите на прадядо му Гаврил Орошаков,  играл значителна роля в българската история след Освобождението като прокурор във Върховния касационен съд и министър на правосъдието през 1886 г,. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  го поставя  до „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев. 

 За 10 години Пловдив видимо се е променил, казва Харалампи Орошаков, много хубава атмосфера и елегантност, която не намерих в София.

 Скоро ще излезе новият му роман „Усмивката на емигранта“, който е автобиографичен. 

Харалами Орешаков напуска България със семейството си, когато е на 5 години, живее в Сърбия, Виена, Ню Йорк, Женева,Берлин,  сега в Южна Франция, владее няколко езика. Според него, днес в Европа няма велики сили. Германия, която е най-силната държава в Европа, не управлява ЕС. Има риск от разпад на ЕС, но все още Европа е нещо уникално. 

 Утре в зала "Съединение" ще се проведе дискусия на тема „На границата на историята и литературата”. Ще се обсъжда историята на България в литературен контекст по романа „Аферата? Батенберг?”. Модератор на събитието е Георги Ангелов – преводач и журналист. Участие ще вземат Стефан Шивачев – доктор по история и директор на РИМ – Пловдив, Мариана Чолакова – доктор по философия и почетен консул на ФРГ в Пловдив, доц. д-р Владимир Янев – хоноруван преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Йордан Велчев – писател, поет, автор на исторически книги.

За автора:

Харалампи Г. Орошаков, роден на 23-и май 1953 г. в София, е австрийски художник, писател и публицист. Смята се за предходник на диалога между Изтока и Запада в изкуството и за обновител на възприятието на иконите в западната живопис.

Орошаков произхожда от изпратеното в заточение благородническо семейство Хараламов-Орешак. През 1960 г. семейството бяга от София през Белград във Виена, където през 1961 г. Орошаков получава австрийско гражданство. Баща му, Георгий Х. Орошаков, е собственик на австрийските индустриални предприятия за стоманодобив „Орошаков“. След многобройни смени на училища и дипломирането си Харалампи Г. Орошаков посещава три месеца лекциите на Рудолф Хаузнер във Виенската Академия по изобразителни изкуства, след което се самообразова. Живее и твори в Кан, Ню Йорк, Женева и Кьолн. През 1981 г. заминава за Патмос и Атон. В същата година получава Награда за проект, връчвана от градската управа във Виена и Почетната награда за изобразително изкуство на Долна Австрия.

От 1998 г. живее и работи в Берлин, Кан и Виена.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35