"Точно днес" - на ръба на сезона за ръбовете на Закона

Скандалната констататация,че над 30% от българските пенсионери ще получат по-малки пенсии, заради новата формула за изчисления, нажежи до крайност страстите, а премиерът събра спешно, заедно със социалния министър, синдикати и експерти.

Вероятността действията на НОИ да доведат  до социален взрив и необходимостта за гарантиране на повече справедливост на базата  на детайлни изчисления за работещата в полза на пенсионерите формула, необходимостта от  законодателни промени и  обществен консенсус  - теми на разговора с председателя на социалната парламентарна комисия д-р Хасан Адемов.

Ще станат ли по-отговорни родителите на децата, които не посещават забавачките повече от три дни месечно и - на отсъстващите ученици повече от  пет учебни, след като получаването на социални помощи бъде обвързано с това изискване?  За предлаганите от ГЕРБ законодателни промени  - събеседник –  Светлана Ангелова – заместник-председател на  социалната комисия в Парламента.

Проблемните въпроси, свързани с туристическата индустрия на страната ни, която формира 13% от  брутния национален продукт, са в основата  на организираната от Българската Хотелиерска и Ресторантьорска  Асоциация дискусия в Марково. За необходимите реформи, от които се нуждае икономическата среда в областта на туризма и намаляване на ДДС в ресторантьорския бранш –  Еню Енев – председател на Сдружение  на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“.

В зоната за култура  след 9.00 ч. чуйте автора на  рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов  с разказ за считания за създател на географията в Елинистичен Египет математик, географ и астроном Ератостен.

А преди новините на БНР в 7.00 ч. –  първите минути от утрото си споделя за слушателите на програма „Точно днес“  маестро Мичо Димитров -  концертмайстор на Пловдивската опера – гост на седмицата в рубриката „Добро утро, ден“.


Още от категорията

Йога и модерни отношения в "Шейкър"

За кратките връзки, лесния секс и бързите раздели или иначе казано - за сложността на съвременните отношения ще поговорим в ранното неделно утро. Искаме всичко или всъщност нищо по-малко от най-доброто! Искаме да получим, но не сме готови да дадем. Искаме връзка, но готови ли сме за нея и знаем ли какво наистина значи партньорството? Защо днес..

обновено на 19.10.19 в 16:22

В "Звукът на киното" урок по любов с "Новият Дон Жуан"

Прекрасната музика от филма Новият Дон Жуан"/Don Juan DeMarco  ще ви предложим в "Звукът на киното" тази събота. Освен песента на Брайън Адамс " Have you ever really loved a women ", ще чуете целия саундтрак от филма. За безапелационното качеството свидетелства фактът, че лента е с две  номинации за Златен глобус от 1996 година - за музика и песен...

обновено на 18.10.19 в 17:10

"Ден след ден" за близки и далечни решения

Оповестените резултати от ревизия на Държавната финансова инспекция ни връщат към споровете от началото на годината за това оправдани и коректно направени ли са разходите по откриващото събитие на Пловдив европейска столица на културата 2019. Ще разговаряме за това с председателя на Общинския съвет Савина Петкова. Какви биха били последиците,..

публикувано на 18.10.19 в 14:50

Изложбата „Терминал“ във „Вход свободен“

Какво имаме да вършим днес? Ще си говорим за изложбата „Терминал“, с фотографа Яна Лозева.  Откриването е тази събота, в "Склад". "Терминал"  е художествен проект в рамките на резидентната програма АДАТА на Пловдив, Европейска столица на културата 2019.  Ще разберете защо, ама никак, не е лошо да искаме за себе си. Въобще не става дума за..

обновено на 18.10.19 в 10:44

В края на седмицата - сюжетите се изясняват

Сюжети и теми с постигнат финал ще поставят акценти в утринния ефир на програмата в петък. След много усилия, колебания, съображения, неясноти и словесна мъгла. Решенията дотук провокират въпроси за  бъдещето на Европа и Брекзит с правила и взаимно зачитане след тежък процес за сближаване на позициите, със суров и достатъчно мощен консенсус..

публикувано на 17.10.19 в 18:18