"Точно днес" - на ръба на сезона за ръбовете на Закона

Скандалната констататация,че над 30% от българските пенсионери ще получат по-малки пенсии, заради новата формула за изчисления, нажежи до крайност страстите, а премиерът събра спешно, заедно със социалния министър, синдикати и експерти.

Вероятността действията на НОИ да доведат  до социален взрив и необходимостта за гарантиране на повече справедливост на базата  на детайлни изчисления за работещата в полза на пенсионерите формула, необходимостта от  законодателни промени и  обществен консенсус  - теми на разговора с председателя на социалната парламентарна комисия д-р Хасан Адемов.

Ще станат ли по-отговорни родителите на децата, които не посещават забавачките повече от три дни месечно и - на отсъстващите ученици повече от  пет учебни, след като получаването на социални помощи бъде обвързано с това изискване?  За предлаганите от ГЕРБ законодателни промени  - събеседник –  Светлана Ангелова – заместник-председател на  социалната комисия в Парламента.

Проблемните въпроси, свързани с туристическата индустрия на страната ни, която формира 13% от  брутния национален продукт, са в основата  на организираната от Българската Хотелиерска и Ресторантьорска  Асоциация дискусия в Марково. За необходимите реформи, от които се нуждае икономическата среда в областта на туризма и намаляване на ДДС в ресторантьорския бранш –  Еню Енев – председател на Сдружение  на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“.

В зоната за култура  след 9.00 ч. чуйте автора на  рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов  с разказ за считания за създател на географията в Елинистичен Египет математик, географ и астроном Ератостен.

А преди новините на БНР в 7.00 ч. –  първите минути от утрото си споделя за слушателите на програма „Точно днес“  маестро Мичо Димитров -  концертмайстор на Пловдивската опера – гост на седмицата в рубриката „Добро утро, ден“.


Още от категорията

В "Срещите" - разговор за лицата на истината

В „Срещите” тази събота ви предлагаме повторение на разговора за руския Омир - Солженицин и неговата препоръка за „взор напрегнат, упорит към истината, защото тя мигновено се изплъзва щом отслабне напрегнатостта на нашия взор.” Разговор с участието на философа Тони Николов, историка Симеон Кацаров и геополитика Валентин Вацев.

обновено на 19.07.19 в 18:12

В "Ден след ден" - от изтребителите до Роженския събор

Депутатите одобриха сделката за новите изтребители F 16. „За“ договора гласуваха ГЕРБ, ДПС, ВМРО и 2-ма независими, а „против“ се обявиха БСП, НФСБ, „Атака“ и ВОЛЯ. Сделката за новите изтребители ще коментираме с ген. Симеон Симеонов , бивш командир на ВВС и сега депутат от ДПС. А дали България ще може да си позволи на плати накуп над 1,2..

публикувано на 19.07.19 в 14:02

"Фолклорен фестивал на сусама" във "Вход свободен"

Петъчният ден ще бъде изпълнен с много положителни емоции.  В рубриката "ЗОО мания", ще разкажем историята на Пол Стекленски - американски пилот, който за 2 години е спасил живота на над 700 кучета.  Ще си поговорим за, вече забравените, български традиции и обичаи.  След 13.00 часа, с кмета на село Доситеево, община Харманли - Митко Вълчев, ще..

обновено на 19.07.19 в 09:32

Тревоги и възторзи "Точно днес"

С въодушевеното очакване на Роженския събор, който разстила на поляните в Родопите българския дух и темите на ежедневието, които тревожат същия този дух - така затваряме делничната седмица в петък. Освен за програмата на тридневния фолклорен празник, ще ви кажем и как да стигнете до него без да попаднете в задръстване. Хакерският скандал, който проби..

публикувано на 18.07.19 в 17:09

Срещи със закона и с историята "Ден след ден"

Данните на граждани и фирми не са опазени от държавата и така договорът между нея  и тях е нарушен. Така най-общо можем да резюмираме казаното в поредица коментари за случая с хакването на данни, съхранявани от НАП. С юриста Христо Нихризов ще разговаряме за възможностите пострадалите да поискат компенсация чрез съда. Част от подоходните..

публикувано на 18.07.19 в 14:37