Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марково е домакин на среща за туристическата индустрия

| обновено на 20.03.19 в 10:53

Семинар – дискусия по проблемите на туристическата индустрия у нас събира в пловдивското село Марково представители на две министерства, хотелиери и ресторантьори. 

В програмата са включени въпроси, свързани с влязлата в сила от 1 март единна система за туристическа информация, в която ще постъпват данни от всяко място за настаняване на България. Ще се обсъдят проблемите по прилагането на Общия регламент на Европейския съюз за защита на данните и новите функции на общините, регламентирани с промените в Закона за авторското право и сродните му права. 

Дискусия ще има и по задължението заведенията за хранене и развлечение от областта на туризма да отчитат електронните си магазини пред НАП. Ще бъде направен отчет относно инициативата за намаляване на ДДС в ресторантьорския бранш. Срещата се организира от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Ще участват експерти от министерството на туризма, министерството на културата, Комисията за защита на личните данни и община Пловдив.

Кои са реформите необходими в сферата на туризма, как ще бъдат формулирани горещите теми на това обсъждане коментира Еню Енев, председател на Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“.

Единната система за туристическата информицая влезе във сила от 1 март 2019 година. Санкциите са много високи, като най-тежкото наказание е отнемане на удостоверението за категоризацията на обекта. Има малки обекти, които не са запознати с подробностите на системата и могат да допуснат грешка. Така собствениците могат да бъдат потърпевши от наложените санкции. Затова санкциите ще бъдат налагани от 1 октомври 2019 година. Целта е през летния сезон да дишаме спокойно. Успоредно със сезона да въведем нещата в ред. Що се касае до наредба № 18 за новине касовите апарати и софтуерите към тях, сроковете са други. Обектите трябва да се снабдят с касови апарати до края на септември, а с новите софтуери до края на годината. След този период от 1 януари 2020 година да стартира тази програма според изискванията на министерството. Ние искаме да излязат обектите на светло. Предложили сме намаляване на ДДС за ресторантите, прилагаме практики на Румъния, където се отчита по-високи приходи от туристическата индустрия. Там ДДС се движи от 3 до 8 % в различните области на туристическата индустрия. По-високият процент е за атракционите. Ние настояваме ДДС в България да бъде от 3 до 8 %.

Интервюто на Веселина Пеева с Еню Енев, председател на Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия" е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27