Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базата за полицейски кучета на МВР Пловдив отваря врати за посетители

| обновено на 24.03.19 в 08:34
4
Главен инспектор Виктор Празов, началник Сектор „Специализирани полоцейски сили“ и Наско Талев с Рико

54 годишен рожден ден ще празнува тази неделя Базата за отглеждане и обучение на служебни кучета в пловдивската областната дирекция на МВР. Базата не случайно се нарича „Питомник“. В нея кучетата са повече от хората и тя не им е работно място, а дом. В него влизат на 45-50 дни и прекарват целия си живот. Тук изграждат и най-силната си връзка – с партньора им на терен, който е и най-верният им приятел, разказва главен инспектор Виктор Празов, началник Сектор „Специализирани полоцейски сили“. 

По думите му, тази връзка се изгражда още когато кучетата дойдат в базата като малки, стават като едно цяло с партньора си. Няма как да станеш добър водач на куче, ако не обичаш кучетата, допълва той.  

Потвърждава и го Наско Талев - един от полицаите, чиито живот буклвално зависи от четириногия му партньор, защото с него заедно са специализирани по откриване на взривни вещества. Трябва да му имам доверие и мога да ви уверя, че той е много добре обучен, казва Талев.

За да са добре обучени, полицейските кучета трябва да имат добро потекло. В базата на пловдивската полиция те идват от специализираните развъдници в Берковица и София, където родителите са специално селектирани. Повечето са немска овчарка и белгийска овчарка. Специализират се в различни профили – работа по следа, задържане на лица, извършили престъпление, охрана на масови мероприятия и футболни срещу, откриване на наркотични и взривни вещества. За да имат успехи в тази дейност на терен, у тях от най-малки се възпитават и специални качества.

Трябва да имат стабилна нервна система, силно желание да преследват движещ се предмет, да не изпитват страх и да са с интерес към заобикалящата ги среда, обяснява Талев. По думите му, целият процес на обучение е игра, всички методи са позитивни и няма място за насилие, а когато постигнат успех, получават награда.

А за партньорите на четирикраките полицаи най-голямата награда е изпълнената задача, защото в много случаи става дума за спасен живот. Като в една съвсем скорошна мисия за издирване на човек в асеновградско, при която двама водачи с полицейските им кучета от базата след претърсване на труден терен го открили по миризмата на дрехите му и така на практика го спасили.  

Затова тази неделя 54 годишния рожден ден на база „Питомник“ ще отпразнуват заедно 30-те кучета и 20-те им водачи. А за да приобщят повече хора към гордостта си да работят в екип в името на сигурността, от 11 часа вратите й на Пазарджишко шосе 4-ти километър ще са широко отворени.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39