Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи се готвят за протест

Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу проекта за пакет „Мобилност 1“
Снимка: БТА

Председателите на ЕП и на ЕК и всички евродепутати ще получат в пощите си протестната  декларация, която обсъждат  в Пловдив  международните  превозвачи против поправките в закона за международните автомобилни превози, известни като пакета „Макрон“.  Очаква се той да влезе в дневния ред на ЕП в понеделник. 

Ако това се случи, в сряда представители на съюза на международните превозвачи  ще протестират в Страсбург. Изпълнителният директор Йордан Арабаджиев определи пакета "Макрон" като мъртво роден и протекциоционистки. Случаят е безпрецедентен и чисто процедурно нарушава правилата на ЕП. Като аргумент Арабаджиев подчерта  факта, че документът влиза в зала за четвърти път, след като три пъти вече е бил отхвърлен, и то - в последната реална сесия на Европарламента.

Той не изключи вероятността в крайната формулировка на пакета „Макрон“ да има взаимно изключващи се текстове с политически мотиви или корупция, с оглед на предстоящите евроизбори.

Виждайки, какво се случва  през последните 10 месеца, очаквам това безпардонно отношение на западно-европейските депутати да намери отражение и в гласуването на дневния ред. Те са  поемали ангажименти и всичко показва, че искат да пробутат този пакет на всяка цена. Два от трите доклада не са приети на комисия, явно някой много силно желае, натиска това да се случи, заяви Арабаджиев.  Имайки предвид, че си отива един ЕП, в който голяма част от евродепутатите няма вече да бъдат такива, едни от тях искат да си приберат комисионната, а онези, които търсят политическите дивиденти, да кажат, че са си свършили работата.

 България превозвачите ще пътуват за протеста с 1 самолет, към тях ще се присъединят и колегите им от Румъния с още два. Полша, Литва, хърватия, Испания, Португалия и Малта също подкрепят протестите. За новините Веселина Пеева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.  Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 07:05

Откриха огнище на птичи грип в Асеновград

Огнище на птичи грип е открито в обект за отглеждане на кокошки носачки в Асеновград, където се отглеждат над 150 хиляди птици. Пробите за изследване са изпратени заради наблюдаваната от регистрирания ветеринарен лекар повишената смъртност в птицефермата, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.  Определена е 3-километрова..

публикувано на 18.04.24 в 07:03

Над 4000 кутии нелегални цигари иззе полицията

Над 4000 кутии цигари без бандерол са иззети от полицията. При процесуално-следствените действия под наблюдение на Районна прокуратура - Пловдив са иззети 81 хиляди къса фабрични цигари без български бандерол Специализираната операция е осъществена вчера от служители на Трето РУ като част от активните мерки за пресичане на незаконна..

публикувано на 17.04.24 в 17:29

Пръскат срещу кърлежи и комари в Пловдив през нощта

От тази вечер започва пръскането срещу комари и кърлежи в Пловдив, ако метеорологичните условия са подходящи. До 26-ти април ще бъдат обработени розовите насаждения по основните булеварди в града, както и извършена дезинсекция по двата бряга на река Марица и в гробищните паркове. Обработките ще се извършват в часовия диапазон 22:00 – 5:30..

обновено на 17.04.24 в 16:20

Работещите във ВМЗ ще получат ДМС за Великден от една МРЗ

Допълнително възнаграждение, което работници и служители във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат, ще бъде изплатено преди Великден. Бонусът е в размер на една минимална работна заплата за предприятието, съгласно Колективния трудов договор.  Това става след решение на Съвета на директорите, на база добри финансови резултати, постигнати в дружеството и проведени..

обновено на 17.04.24 в 15:25