Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" - "Забриски пойнт" и "Игра на тронове"

| обновено на 31.03.19 в 09:53

Музика от култовия сериал "Игра на тронове" и легендарната лента на Микеланджело Антониони "Забриски пойнт" ще звучат тази събота в "Звукът на киното".

Забриски пойнт (Zabriskie Point) е филм от 1970 година на италианския режисьор Микеланджело Антониони. Действието в него се развива в края на 60-те години на ХХ век и отразява контракултурата в САЩ. 

Критиката и част от публиката определят "Забриски пойнт" като досаден и неразбираем, а останалата част от почитателите на киното определено го смятат за култов.

Снимките на "Забриски пойнт" започват през юли 1968 година в Лос Анджелис след което продължават във ФиниксАризона и Мъртвата долина. Някои от сцените на филма са заснети в местността Забриски пойнт, Мъртвата долина

По време на снимките Антониони критикува американската филмова индустрия за прахосничеството и разхищението, което той намира едва ли не аморално и го сравнява с много по-икономичния подход на италианските студиа.

Музиката във филма включва изпълнения на Пинк Флойд, Джери Гарсия, Пати Пейдж, Грейтфул Дед и Ролинг Стоунс.

Въпреки че "Забриски пойнт" става култов, при пускането му по екраните, той всъщност се счита за провал и получава негативна оценка от повечето филмови критици.

Снимка

В "Звукът на киното" ще чуете и "2Cellos" с тяхната интерпретация на музика от сериала "Игра на тронове". Чакането е към своя край - премиерата на осмия последен сезон на „Игра на тронове“ („Game of Thrones”) ще е на 14 април, само след броени дни. 

Сезонът ще има само шест серии, но те ще са по-дълги от досегашните епизоди. "Всяка ще изглежда като филм, а не като епизод от сериал", уверяват сценаристите на „Game of Thrones”.

Музика от филма ''Забриски пойнт''
''2CELLOS'' - ''Игра на тронове''

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да  останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня.  Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

"Ден след ден" на 24 април

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването? Проверяваме с председателя на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и с общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски . Кандидатстудентската кампания за Медицинския университет в..

публикувано на 24.04.24 в 14:41

"Вход свободен" - предстоящи ициативи и празници

В средата на работната седмица започваме бавно, но стремително да мислим в посока на предстоящите празници! В събота е Лазаров ден, в неделя е Цветница! Какви ще бъдат прищевките на времето, дали ще има слънце, ще можем ли да си направим пикник, да, това са въпроси, които изплуват в съзнанието ни винаги, когато предстоят почивни и особено празнични дни!..

обновено на 24.04.24 в 13:09

Пролетни посоки в „Точно днес“

В сряда сутрин поемаме по посоките, които ни носи новият ден. Ето и акцентите в предаването: С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Затова как едно кърваво събитие може да бъде превърнато в безценен дар за живот говорим със  Сузи Каприелян, ръководител на Арменската..

публикувано на 23.04.24 в 16:56

За книгите и хората, които (не) ги четат „Ден след ден“

Продължават трудните първи стъпки на служебния премиер Димитър Главчев като ръководител както на изпълнителната власт, така и на тази част от нея, която се занимава с външната политика на страната. Тук той губи подкрепата на Меглена Плугчиева, досегашен негов външнополитически съветник. Неофициално това става заради несъгласието на Плугчиева с това..

публикувано на 23.04.24 в 14:43