Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Апартаментгейт" демобилизира избирателите на ГЕРБ за вота

Евродепутати със сигурност ще имат ГЕРБ, БСП и ДПС, следват ги Демократична България и Патриотите

Снимка: www.dnevnik.bg

Скандалът с луксозните апартаменти на хора от властта, купени на цени под пазарните от "Артекс", нанася съществени щети върху образа и доверието на ГЕРБ и то два месеца преди евроизборите. На фона на това - ако вотът беше днес, разликата в подкрепата към най-голямата партия и БСП би била едва 0.5%, което е в рамките на статистическата грешка. 

Това показват данните от последното национално представително проучване на "Алфа Рисърч", обявено в понеделник. Интервюирани са 1011 пълнолетни граждани. Проучването е проведено между 22-26 март 2019 г., като съвпада с разразяването на т.нар. "Апартамент гейт" и подадените оставки от министъра на правосъдието Цецка Цачева и двама зам.-министри. 

Сондажът обаче е приключил преди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да се раздели с депутатското си място, запазвайки партийните си постове.

Разговор с политолога доц. Даниел Смилов за политическите неравенства, както и за партийните битки до 26 май, когато България ще изпрати своите 17 депутати в ЕП.

Доц. Даниел Смилов за данните от изследването на "Алфа рисърч": Първият ефект от скандалите е изравняването на ГЕРБ и БСП, но все още не трябва да се правят големи изводи. Към този момент ефектът е видим. ГЕРБ имаше преднина в първите месеци на годината, но тази преднина сега е стопена. ГЕРБ много бързо се опитаха да реабилитират Цветанов. Той стана няколко пъти по-активен на партийното поприще. 

Това не е нормално поведение на човек, кото се оттегля заради етически проблем в политиката. Обикновено оттеглянате трябва да е реално и да се намалят публичните изяви. Предстои да видим ефекта на тази стратегия, която избраха от ГЕРБ. 

Много внимателно трябва да следим как се подготвя за вота на 26 май и Демократична България, каза доц. Смилов. По думите му Радан Кънев е знаково име и има потенциал да консолидира около себе си вот. 

Те са четвъртата сила за вота спроед социолозите, но това дали ще е достатъчно, за да вкара хора в ЕП предстои да се види, каза политологът. 

За резултатите прогноза: Трудно е да броим мандати, защото е прекалено рано. Общо взето партиите са дали заявки, при Патриотите не е ясно как ще се развията събитията, там ВМРО има потенциал. Картината би излеждала така, има паритет между ГЕРБ и БСП, поделят по шест мандатата, ДПС има потенциал за три мандата, но те се мобилизират по-добре от другите партии при едни избори. Въпросът е останалите мандати дали ще могат да бъдат спечелени от по-малките формации, или ще се разпределят между първите три партии. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38