Биячите от Войводиново отърваха затвора, признаха се за виновни

Във Войводиново се надига гняв

| обновено на 04.04.19 в 13:19

Признаване на вина и споразумение с прокуратурата отърва от затвор двамата братя роми, които на 6-ти януари тази година пребиха 33-годишния ефрейтор Валентин Димов във Войводиново.  

Съдът одобри сделката и така непълнолетният тогава Борис Пакетов получава  1 година условно с тригодишен изпитателен срок, а 22-годишният му брат Асен - 3 години условно с 5 години изпитателен срок.  

От залавянето им до процеса, братята бяха в ареста. Още днес те ще бъдат освободени, тъй като присъдата влиза в сила веднага. Двамата ще платят и разноските по делото.  

Прокуратурата обосновава споразумението с  чистото им съдебно минало на двамата, декларирана трудова заетост и пълните им самопризнания. Освен това, братята са задължени в следващите три години да посещават пробационни служители. 

Адвокатът на двамата братя Красимир Баков коментира пред журналисти, че присъдите са достатъчно справедливи и достатъчно тежки като съответстват на обвинението за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Той обясни, че ако  Пакетови не спазват пробационните мерки рискуват присъдите им да бъдат заменени с ефективни. 

Припомням, че командосът Валентин Димов бе пребит от двамата роми след спречкване на улицата във Войводиново, породено от тяхно рисковано пресичане, при което едва не са били блъснати от колата на военния. 

В първоначалния процес, те се оказаха напълно неграмотни, но декларираха, че работят – по.големият в строителсjвото, а малкият изпълнявал частни поръчки с кон и каруца. 

Тежкият инцидент предизвика няколкоседмични вълнения в селото, а протестите на жителите доведоха до кампанията за събаряне на незаконните къщи  на самонастанили се в ромската махала. 

"Във Войводиново се надига лека полека гняв, който може да доведе до вълнения в селото", предаде репортерът ни Севдалин Палаузов. 

Кметът Димитър Тосков заяви, че научава от Радио Пловдив за съдебното решение и призова съселяните си да не предизвикват ексцесии. Каква ще бъде реакцията на хората Войводиново ще стане ясно по- късно днес или утре, съобщи кметът. 

Хората в селото смятат, че решението на съда е несправедливо и възмутително, макар да знаят, че съдебно решение не се коментира.

Къщата на братята биячи във Войводиново стои непокътната от багерите               снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив

Галерия

Още от категорията

Министър Желязков откри изложбата „Булколекто 2019“

Транспортното министерство подготвя в момента процедурата по внасянето в Министерски съвет на договора за концесия на летище Пловдив, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.  Той обясни, че вече са готови концесионните анализи – икономически, правен, социален, за въздействието върху околната..

публикувано на 17.10.19 в 13:49

Откриха обновената градина до църквата „Света Петка“

Нова градинка с пейки, водни площи и детска площадка откри кметът на Пловдив Иван Тотев на площад „Света Петка“ срещу едноименната църква.  Ремонтът е по проект за подобряване на градската среда с обща инвестиция от около 1,5 млн. лв по европейската програма „Региони в растеж“. Обновен е районът до Понеделник пазара, Голямата епископска базилика..

публикувано на 17.10.19 в 12:43

Пореден опит за старт на проекта „Модър – Царевец“

 Дни преди края на мандата си пловдивската община обяви за трети път обществена поръчка за инженеринг на подлеза под линията София – Пловдив, чрез който ще бъдат свързани районите Западен и Южен и изграждане на Южната тангента в града.  Той включва изработване на проект, строителство и авторски надзор Цената на поръчката остава, както и при..

публикувано на 17.10.19 в 12:25

Щракнаха белезници на две "мулета" на ало измамници

Две жени участвали в схеми за телефонни измами са разкрити и арестувани от криминалистите в Пазарджик. Двете са изпълнявали ролите на  т. нар. „мулета, “ които вземат и предават откраднатите пари по веригата.  В края на ноември миналата година жертва на телефонна измама станала 72-годишна жителка на Пазарджик. Спрямо нея била използвана..

публикувано на 17.10.19 в 12:21

Военна демонстрация в Пловдив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на събитията от информационната кампания „Бъди войник“ в град Пловдив. Тя ще бъде съпътствана  от демонстрация на военна техника и оборудване.  Полети над площад „Централен“ ще изпълнят пилоти от авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево. Ще бъдат показани парашутни скокове, спускане по способа..

обновено на 17.10.19 в 12:01