Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През май изграждат нов център за деца с аутизъм в Пловдив

До дни се очаква Националният институт за недвижимо културно наследство да даде зелена светлина за строежа на нова сграда на Център за деца с аутизъм в Пловдив. Това съобщи за Радио Пловдив заместник-кметът Георги Титюков

Строежът може да започне веднага, защото има гласувани още от миналогодишния бюджет на общината 450 000 лева. Съгласувателните процедури с института започват в средата на 2018-та година и едва през април отговорът е подготвен.

Има избран изпълнител след преминала обществена поръчка по Закона, потвърди Титюков. Той допълни, че са очаквали само становището на НИНКН по изготвения проект за строеж, защото той ще се намира до сграда паметник на културата в дом „Рада Киркович“. 

Началото на строителните работи ще бъде в края на май. Центърът понастоящем се намира в бившето ДКЦ VI, което ще бъде съборено и на мястото общината ще строи многоетажен паркинг. Там безплатно терапевти помагат на 25 деца с различна степен на аутизъм. 

Предвидената сграда е едноетажна и на площ над 400 кв. м. Общината има амбиция да разшири услугата, защото реално много повече деца с аутизъм от Пловдив се нуждаят от терапии  по игровите методи. За целта се чака заповед от Агенцията за социално подпомагане, защото те отпускат финансирането. 

Със заместник –кмета Георги Титюков разговаря Живка Танчева

Утре в програма „Точно днес“ ще чуете репортаж от Центъра за деца с аутизъм. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14