Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуация, в която всеки с апартамент се чувства виновен, ме притеснява

Пред Сметната палата съм декларирал всичко което имам, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос за това дали има коментар за имотния скандал у нас. 

Притеснява ме тази ситуация с това, че във всеки един момент всеки, който има апартамент, трябва да се чувства виновен, каза в допълнение просветният министър. Той притежава два апартамента и за тях е подал данни пред всички институции, отговорни да следят сделките на властта.

Министър Красимир Вълчев и президентът на КНСБ Пламен Димитров обсъдиха предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда със студенти и преподаватели. Събитието е под формата на лекции от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0, а  домакин бе Пловдивският университет „Пайсий Хилендарски“.

Министър Вълчев говори пред студенти и преподаватели над половин час, в който основен акцент сложи над програмите за дигитализация. Той уточни, че е много важен пазарът на труда и според него трябва да се променят програмите на средното и висшето образование.

Ще се създават умения за работа с машини, които трябва да се управляват от компетентни програмисти, подчерта Вълчев. Министър каза, че приемът за следващата учебна година се преструктурира, като се намалява в социалните, икономическите и правните науки. Това се прави съгласно Постановление 64, което предвижда спиране на приема за 19 професионални направления. 

Те са предимно в областта на икономиката, администрация и управление, национална сигурност, туризъм. Това са специалности във висши училища, които са ги открили в последните 20 -30 години, и са в страни от основния им профил. 

При нулевия прием ще бъдат засегнати 9 държавни университета в страната. 

Всички държавни висши училища имат много силен профил, това са традиционните професионални направления и те трябва да заложат само на тях, защото системата няма да може да работи с толкова много студенти, тя трябва да се пренастрои да работи с по-малко студенти, подчерта министър Вълчев. Той посочи, че в държавните висши учебни заведения платеният прием се ограничава от МОН, но това което се наблюдава е, че търсенето на платено обучение намалява. 

Вълчев каза още, че сериозен недостиг продължава да има в инженерните, педагогическите и аграрните науки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52